Solar elektrik ne kadar kârlı/mantıklı?

Güneş Enerjisi 1500 TL ve üzeri fatura gelen yerler için uygun. Daha altında gelen faturalarda kendini amorti etmesi uzun sürüyor belirli bir yatırım maliyeti olduğu için.

Şebeke elektriği olan yerde akü kullanmak çok büyük oradan şu an mantıksız. Akü ömrünü üretici firmalar ne kadar 10 sene deseler de 5-7 senin üzerine pek çıkmıyor. Bu da günlük %30 civarında akü kullanımınızda bu şekilde. Yani şebeke varken akü mantıksız.

Aküsüz Solar sistemlerde panel ve inverter var. bunlar uzun ömürlü cihazlar. sadece gündüz ihtiyacınız kadar üretim yapıp tüketim yapıyorsunuz.
Örneğin;

https://www.solarfirsat.com/gunes-enerjisi-paketi-akusuz-saatlik-48-kw-enerji-pmu514

yukarıdaki linkteki gibi bir sistem aldınız. günde ortalama 25 ayda ortalama 750 Kw üretiyorsunuz. güncel elektrik fiyatının 2.2 TL olduğunu düşürsek, sistemi verimli kullanarak 1650 TL faturanızdan düşürebiliyorsunuz.

Buda 2,5 yılda sistemin kendini amorti etmesi anlamına geliyor. panel ömürleri 25-30 yıl olduğu düşünülünce çok mantıklı bir yatırım

-- ama dikkat edilmesi gereken husus faturanızın 1500 TL den daha fazla gelmesi. 300-500 TL fatura gelen yerler için bu sistemler uygun değiller.

Güneş verken elektrik tüketi olmuyorki zaten. Tabi evde sabah programlarını seyreden birisi yoksa. (hem maddi hem manevi zarar arkadaş bunlar🤣😂)

TV akşam
Lambalar akşam
Bulaşık makinesi akşam
Uydu/modem vs. akşam
Su kaynatıcı akşam
Bilgisayar/Telefon akşam
Çamaşır makinesi falanda alışkanlık akşam 10dan sonra 🤣
Bu kadar tüketimin sebebi bir tane elektrik sobası.
Kapalı balkonumda 800W civarı olan bir ısıtıcım çalışıyor. Isıtıcım ilk 1.5 saat boyunca daimi çalışıyor. Sonra termostat devreye giriyor ve belli aralıklarla çalışıyor.
Sanırım bu sebepten dolayı 150kW ı aşıyorum.

Isıtıcılar sıkıntı hocam. Ama bence her halükarda elektrik gazdan ekonomik.
Bende geçmişe baktım 2 yıldır aylık ortalama tüketim 120-135kW arada bizde elektrik radyatör kullandığımız aylar 140-150 arası oynuyor.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst