Solar elektrik ne kadar kârlı/mantıklı?

nukleersantral

Katılımcı Üye
Katılım
14 Ara 2016
Mesajlar
294
Puanları
56
Yaş
30
Son yıllarda artık yaygınlaşmaya başlayan bir uygulama haline geldi solar elektrik üretimi. Her geçen gün daha da yaygınlaşıyor.

Benimde merakım var aslında ancak ölçüyorum biçiyorum bir türlü yerine oturtamıyorum. Şimdi elektrik olmayan bölgelerde işlerini görmek için kullanılan sistemleri hariç tutuğumuzda.

Günlük kullanım amacıyla komple şebekeden bağımsız bir sistem kurmanın maliyetini ve bana 10 yıllık geri dönüşümünü hesap ettiğimde ortada halen bir kâr söz konusu olmuyor. Hatta ürettiğinizi satmazsanız bırakın karı zararda olmuş oluyorsunuz. Ortalama bir sistemin kendi yatırımını geri dönüştürmesi için en kötü 15-20 sene hizmet etmesi geriyor.

Bu sistemler sonuçta elektronik sistemler ve doğal olarak 10 sene gibi uzun bir süre boyunca sorunsuz çalışması beklenemez. İllaki ek masraflar açabilecektir. Herşey bir yana kullanılan akülerin ömürlerinin de 10 seneyi geçeceğini hiç sanmıyorum. Yani bu demek oluyor ki 10 sene sonunda tam sistem kendi maliyetini çıkarttı derken birde akü masrafı (ki zaten sistemin en maliyetli parçalarından birisi) çıkacak ve hooop bir daha cepten geriye düşeceğiz. Kısır döngü gibi böyle gidecek.

Kabaca bir hesap yapsak Anlık max. 3kw, günlük max. 4kw tüketim ve herhangi bir kötü ihtimale karşı bir günlük ek kapasite

15.000-20.000 tl paneller
20.000-25.000 tl aküler
5.000-7.000 tl inverter
5.000 tl çeşitli kurulum/montaj giderleri

45.000 tl minimum maliyet.

Bu adamın halihazırda aylık 300-400 lira elektrik faturası ödüyor olması lazım ki ancak 10 yılda güneş enerjisinin maliyetini dönüştürmesi için.

Kişisel düşünmeyip belki evrensel düşünürsek dünyaya verilen zararın önlenmesine katkımız olacak ve buradan kar edeceğiz ancak bireysel olarak şuan tamamen zarar üzerine kurulu bir sistem gibi geliyor bana.

Bu konularda forumdaki arkadaşlarımızın fikirlerini merak ediyor ve bekliyorum. Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Hesaplamak son derece kolay.
Aylık 100kW tüketen bir abonenin aylık faturası.
Aylık 200kW tüketen bir abonenin aylık faturası...
Baz alınırsa...
Sistem kurulumu için panel fiyatları artı akü gurubu ve uygun inverter.
Panel ve inverter genel olarak uzun ömürlü olup 20 yıl kadar garanti verilmektedir. Aküler ise ucuz olanlar 3-5 yıl pahalı olanlar ise 5 yıldan 10 yıla kadar ömür biçilmektedir.
10 yıl referans alınıp ucuz akü grubunu 3 kez değiştirildiğini varsayarsak, on yıllık elektrik faturasının çok daha fazla olduğu görülecektir.
Tabii ki bu süre zarfında yeni elektrik zamlarının da hesaba katılması gerektiğinden, zam farkının Bakım ve sistem upgrade için ayrılması durumunda çok değil 5 sene kadar sonra beleş elektrik kullanıyor diyebiliriz.
 
Benim düşüncem depolama maliyetini minimize ettigin zaman tamamen verimli hale dönüşür.
Bu ise ancak fazla ürettigini satmak ve ihtiyaç duydugunda satınalmakla olur.Zaten sanayinin yüksek ihtiyac duydugu saatler üretimin yüksek olabilecegi gündüz saatleri.
Yani işin özü devletin bu alım satım işlerini basitleştirmesi gerekir.
 
Benim geçen ayın elektrik faturam 400 küsür TL idi.
Sırf gıcıklığına en pahalı akü markasını araştırdım.
100A.png

Bu aküden 6 adet alırsam tüm enerji ihtiyacımı karşılarım.
6X200EURO=1200 EURO eder.
Günümüz kuruna göre yaklaşık 18000TL tutacaktır.
Bu aküler için beklenen ömür 10 yıl olarak verilmiş. Tercih sebebim de bundan dolayı olup, aynı marka aküyü 8 sene kadar önce bir arkadaşım arabası için hurdacılardan 150TL gibi fiyatla almıştı ve hala kullanıyor :D
NPL.png

Kaynak linki.
https://www.acdc.com.tr/tr/yuasa-aku.html
Aylık tüketim faturam 400TL olduğuna göre yaklaşık 3-4 sene sonunda akü maliyeti karşılanıyor.
Eğer gerçekten de akülerin ömrü 10 yıl kadar ise, yaklaşık 6-8 sene zarfında tüm sistem kendisini amorti edecektir ki kalan 2 senedeki KAR ile akü değişimi rahatlıkla yapılabilir.
 
Benim geçen ayın elektrik faturam 400 küsür TL idi.
Sırf gıcıklığına en pahalı akü markasını araştırdım.
Ekli dosyayı görüntüle 84654
Bu aküden 6 adet alırsam tüm enerji ihtiyacımı karşılarım.
6X200EURO=1200 EURO eder.
Günümüz kuruna göre yaklaşık 18000TL tutacaktır.
Bu aküler için beklenen ömür 10 yıl olarak verilmiş. Tercih sebebim de bundan dolayı olup, aynı marka aküyü 8 sene kadar önce bir arkadaşım arabası için hurdacılardan 150TL gibi fiyatla almıştı ve hala kullanıyor :D
Ekli dosyayı görüntüle 84655
Kaynak linki.
https://www.acdc.com.tr/tr/yuasa-aku.html
Aylık tüketim faturam 400TL olduğuna göre yaklaşık 3-4 sene sonunda akü maliyeti karşılanıyor.
Eğer gerçekten de akülerin ömrü 10 yıl kadar ise, yaklaşık 6-8 sene zarfında tüm sistem kendisini amorti edecektir ki kalan 2 senedeki KAR ile akü değişimi rahatlıkla yapılabilir.

Sizin durumunuzda biri için evet 10 sene sonunda 2 yıllık kar etmiş oluyorsunuz. Ancak ortalama bir evin sizinki gibi günlük 6kw üzerinde bir harcama yaptığını sanmıyorum. Atölye falan mı var evde hocam. 🤣

18.000 aküler
10.000 paneller
5-7000 inverter

bu durumda on yılda 10.000-15.000 arası karda olursunuz. Tabi birde ben akü hesabı yaparken kötü koşullar için ek bir günlük kapasite daha ekliyorum kendi hesabımda. Ancak sizin hesapda bir günü biraz geçkin bir kapasite mevcut.

Yinede önceki mesajınızda sizin belirttiğiniz gibi günlük 5-6KW üzerine harcayan haneler için karlı oluyor.
 
" Beklenen ömür " lafı palavradır.5 yıl ömürlü denilen ithal jel aküler 2 yıl geçme-
den tırtladı.Satanı,araki bulasın.O laf üze-
rine yapılan hesaplar yanlıştır.
 
" Beklenen ömür " lafı palavradır.5 yıl ömürlü denilen ithal jel aküler 2 yıl geçme-
den tırtladı.Satanı,araki bulasın.O laf üze-
rine yapılan hesaplar yanlıştır.
hocam şurdan ithal, burdan ithal diye aldanmamak lazım. Japon/Alman/Fransız akü markaları gerçekten uzun ömürlü oluyorlar. Bu birazda ilgili ülkede üretim ve ürün standartlarının yüksek olmasından kaynaklı. Ancak belittiğiniz gibi şuan piyasada üstüne çeşitli markalar basılmış bol miktarda çin piyasa ürünü mevcut.
 
Şüphesiz,çok kaliteli ( Sonnenshine gibi )
aküler var.Onlardan olursa,geridönüş 20
yıla çıkar.10 yıl önce,17000 ₺ yi 6kwh / gün olan bir uygulamaya gömmüştük.Çok
elzem ! değilse,akülü uygulamalar,hiç akıl
karı değildir.
 
2.5-3 yıl kadar önce bir arkadaşım için tasarım yapmıştık ve bütçe çıkarmıştık.
O yıllarda ortalama maliyet 15-20 bin TL gibi olsa da arkadaşıma gıcıklık yapıp şu öneriyi sunmuştum. Sanırım 25.000 TL harcamıştır.
Tek bir inverter yerine yüksek verimli düşük güçlü çoklu inverter kullanılması.
TV için 250W, buzdolabı için high surge 500W ve 1 PC için 500W olmak üzere, çamaşır, bulaşık makinaları için bir adet 5000W inverter.
Bu inverter ayrıca muhtelif amaçlar için de kullanılmakta idi. (Özel tesisat)
Buzdolabı haricindeki tüm inverterler manual açlıp kapanarak boştaki enerji sarfiyatına katkıları oluyordu.
Evin geri kalan kısımları aydınlatma 24V olup, her aydınlatma LED ler ile sağlanmakta idi.
3 yıl önce elektrik faturası aylık 125-150TL civarı idi.
O yıllarda da takribi 8-10 sene gibi bir zaman belirlemiştik.
Sanırım gelen zamlar sonrası bu arkadaşım kısa sürede kar'a geçecektir :D
Kendisi ile görüşebilirsem akü durumları ve performans konusunda bilgi alırım.
AKÜ konusu gerçek baş belası olup, hiçbir söz söylenilemez. Tek yapılması gereken şey büyük firmalarla özel anlaşma yaparak extra garanti ücreti ile süreyi uzun tutmaktır.
 
Elektrikli arabaların yaygınlaşması ile lityum tabanlı pil ve akülerin üretiminin artması ve ucuzlaması ile solar enerji kesinlikle verimli olacaktır. Kurşun tabanlı akülerle iş biraz zor. Söylendiği gibi tüketimi yüksek olanlar için şuan da işe yarar. En azından şebekeden bağımsız oluyorsunuz. Fakat akü ömrü en büyük handikap! Şebekenin olmadığı ya da belli bir masraf gerektiren her yerde kesinlikle solar enerji derim. Ben şebekeye masraf etmediğim halde iki sene solar enerji ile ışıklandırma, kamera kayıt ve şarj olayında idare ettiğim iki adet panelli sistemim yanında, şebekeye herhangi bir kablo vesair masrafım olmasa da diğer masraflar sonunda keşke panelleri 4 tane ve akülere masraf etseydim dedin. Şebekede sınırlamalar olmadığı için inşaat ruhsatına istinaden aboneliğe başvurmuştum. Halen solar sistemi 12 volt ayrı bir şekilde, elektrik kesintilerinde yedek olarak kullanıyorum. Elektrik kw fiyatları artınca önceliği solar enerjiye verip şebekeyi yedeğe almayı düşünüyorum. Tabi güvenlik kamerası dolaysıyla akülerde bir kaç saatlik enerji bırakacak şekilde kullanmam gerekiyor.
Kısacası tüketimi belli bir seviyede olup, müstakil evi veya çatısı uygun olanlar için solar enerjiyi önerebilirim. Her ne kadar yenilenebilir olduğundan çevreye faydalı görünse de bu sistemde kullanılan elemanların üretimi esnasında yine maalesef çevre kirletiliyor.
Solar enerji eleman ve ekipmanları her şey kura endekslendiği için şuan yüksek seyrediyor. Yine de Şebeke olmayan yerler için kesinlikle ve jeneratöre göre tek seçenektir. Hem de ilk yatırım maliyeti uzun vadede ek elektrik tüketim faturası gelmeyeceğinden kendini amorti edebilecektir (arıza ve akü değişimleri hariç).
Yine de en ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir. Sistemi şebeke tüketimine göre değil de solar tüketime göre planlamak gerekiyor. Normalde 5-6kw günlük ortalama tüketim sağlaması beklenirse kullanılmayacak enerjiye boş yatırım yapılmış olur. Kurulacak sistemde genellikle yüksek tüketim çeken bulaşık, çamaşır makinesi gibi aletler aynı günde çalıştırılmayacak şekilde planlanmalıdır. Böylece gereğinden büyük bir sisteme gerek olmayacak ve maliyet de daha az olacaktır. Ayrıca solar enerji kullanılarak şebeke elektrik talebi azalacağından ülke ekonomisine de katkı sağlanmış olacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,177
Mesajlar
915,643
Kullanıcılar
449,938
Son üye
Dragonov

Yeni konular

Geri
Üst