solar akü

Katılım
25 Kas 2009
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
44
jel aküler hakkında bilgi paylaşımı
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
selamlar, nasıl bir bilgi istedin bilmiyorum ama bitirme tezimde de şu şekilde bir miktar yer vermiştim bu konuya.

VRLA (Valve Regulated Lead Acid) ve SLA (Sealed Lead Acid) Aküler (Gaz Geri Dönüşümlü Aküler)

Öncelikle altını çizerek belirtmeliyiz ki VRLA ve SLA tipi aküler de kurşun-asit tipi akülere girmektedir. Jel akü ve AGM olarak 2 çeşit VRLA akü türü vardır.

VRLA tipi aküler ilk olarak 1950 yılında Sonnenschein firması tarafından geliştirilmiş ve 20 yıl kadar süren çalışmalar sonucu AGM ayırıcılarının da kullanılmaya başlaması ile üretimi ve kapasitesi artırılarak günümüze gelinmiştir. Jel ve AGM türleri arasındaki fark da belirttiğimiz gibi 1970’ lerde bu gelişme ile ortaya çıkmıştır.

Bu yeni nesil aküler aslında teknik olarak ilk 3 sınıftaki aküler ile aynı çalışma prensibine sahiptirler. Jel akü olarak adlandırılmalarının sebebi elektrolit olarak kullanılan malzemenin sülfirik asit ve silik asit (silica jel) karışımı olmasındandır. Bu karışım sonunda elektrolit sıvı jel formunu alır. Jel aküler tam kapalı ve bakımsız akülerdir. Kapalı olmaları sonucu elektrolit hücre içerisinde sabitlenmiştir ve böylece Oksijen (O2) çevriminin sürekli olması sağlanmıştır. Bu tam kapalılık sırasında içeri de geri dönüşümden daha hızlı gaz çıkışı meydana gelirse bu gazı tahliye etmek gerekir, aksi taktirdi ciddi akü patlamalarına yol açılabilir. Bu tahliyeyi sağlamak için jel akülerde tahliye valfi vardır. Jel akülerin bir dezavantajı yüksek iç dirence sahiptirler ve bu yüzden yüksek kalkış akımlarını sağlayamazlar. Otomobil ya da diğer motorlu taşıtlarda da bu yüzden kullanılmazlar.

AGM türü aküler ise kuru tip aküler olarak da bilinmektedirler. Türkçeye emdirilmiş bölücülü aküler olarak çevirebileceğimiz AGM türünde; elektrolit sıvısı emici bir cam üzerine belirli bir basınç altında emdirilmiştir. Böylece sıvı elektrolit sabitlenmiş olur ve bu yüzden dilimizde kuru tip aküler olarak adlandırılmaktadır. Bunlarda yine tamamen kapalı ve Bakım gerektirmeyen akülerdir ve bir iyi özelliği de daha büyük bir sıcaklık aralığında çalışabilirler. İçinde gaz çıkışı gerçekleşmediği içinde insan sağlığına etki etmezler. Bir diğer önemli özelliği ise içinde sıvı elektrolit olmadığı için yatay ve dikey her pozisyonda kullanılabilmeleridir.

saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,195
Mesajlar
915,749
Kullanıcılar
449,972
Son üye
Emirhan6161

Yeni konular

Geri
Üst