Soft Starter ile Jeneratör Sorunu

zildjian

Üye
Katılım
4 Ara 2010
Mesajlar
6
Puanları
1
Arkadaşlar,

170 motorun PLC ile çalıştırıldığı bir tesis kurduk. Bu motorların 25 tanesi Soft Starter ile, 2 tanesi Frekans Invertörü ile diğerleri ise düz çalışmaktadır. Son zamanlarda Soft Starter ünitelerine bağlı mtorlar ile ilgili bir sorun yaşamaktayız. Sorun kısaca şöyle;

Şebeke beslemesi devrede iken sistemde problem olmuyor. Bütün sistem, çalışmasını istediğimiz motorlar sorunsuz çalışıyor. Şebeke kesilip Jeneratöre geçince Soft Starter devresi ile çalışan üniteler jeneratörün durmasına sebep oluyor. Diğer motorları da denedik, jeneratör devrede iken hepsi sorunsuz çalışıyor fakat Soft Starter devreye girer girmez jeneratörlerden ikisi de duruyor. Ve jeneratörlerin ekranlarında, birinde Toprak hatası, diğerinde Düşük frekans hataları okuyoruz. 2 adet 1600 kVA jeneratörümüz var, biri yedekli. Jeneratörlerimiz, talep gücünün çok üstünde bir güce sahipler.

İlk test aşamasında benzer bir problemle karşılaşmıştık. Jeneratör devrede iken, Soft starter üniteleri faz-toprak gerilimlerini aşağı çekiyordu. Her soft starter ünitesini enerjilendirdiğimizde (motoru çalıştır komutunu vermeden) faz toprak gerilimi kademe kademe düşüyordu. (Tesisin PLC ve motor kontrol panosu 3 faz ve toprakla çalışıyor. Pano içindeki aydınlatma, priz vb 220 volt ihtiyaçları, pano içindeki trifaze trafolardan karşılanıyor.) O zaman Jeneratör firması, jeneratörün Nötr barasını bağımsız bir topraklama ile topraklamamız gerektiğini önerdi ve yaptık. Sonuç da başarılı oldu. Fakat şimdi başka benzer bir problem çıktı.

Bu problem ile karşılaşmış veya bu konu ile ilgili görüşleri olan arkadaşların yardımlarını beklerim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Soft starterler yük binmesi halinde aşırı akım çekiyor bu hemde istenmeyen şekilde aşırı ben soft startere verilen paraya acıyorm bunun panosu vs o kadar masraf inverterden kacayim derken masraflar katlanarak sıkıntılar çoğalıyor soft Starter dediğimiz şey motoru yıldız çalıştırıp üçgene döndüren bir nevi güzelmis gibi görünüp aşırı maliyet çıkaran bi malzeme motorlarınız çok yanıyor mu peki abicim Soft Starterle çalışan motorlarınız
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Doğrudur 7-8 kat akım çekiyor. Biz de sistemimize daha uygun olduğu için kullanıyoruz.
Hayır abicim motorlarımız hiç yanmadı. Hem soft starter üzerinden, hem de PLC üzerinden akım ve zaman sınırlaması yapıyoruz. Çok şükür öyle bir durumla karşılaşmadık.
 
İnşallah karsilasmazsiniz fazla yük varmı peki motorlarda

Motorlar kaç kw ortalama hepsi aynı tip mi
 
İnşallah dostum.
Fazla yük yok. Redüktörler ile devir düşürüp yatay konveyörler ve dikey kovalı elevatörler vasıtası ile buğday taşıyoruz.
Motorlar aynı tip, 22kW ile 37kW arasında 25 Adet motor var.
 
Motorlarda büyükmüş abi merak ettim sistemi vallahi :)
 
Dostum aslında motorlar pek büyük sayılmaz. PLC dışında sistem de çok karışık değil ama işte arada üstte yazdığım problemler çıkabiliyor.
 
Anladm abicim rasgele
 
Soft starterin kalkış rampasını uzattınızmı?Tam hatırlamıyorum fakat ona benzer bir ayarı
vardı.Kalkarken akımı sınırlayan.
Jenaratörler aşırı akımdan çöküyor.
 
tek Soft starter le kasakat bağlantıda 256 motora kadar kalkış yapabiliyor siz her motora ayrı ayrı soft starter koyduğunuz için hatta verebilir filtre koymanız gerekebilir derim..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst