SLA ve DLP 3D (3B) Lazer Yazıcılar

Yusuf&CNC

Usta Üye
Katılım
14 Ağu 2015
Mesajlar
1,554
Puanları
181
Konum
İstanbul
SLA ve DLP üç boyutlu lazer yazıcılar bizlerin daha çok tanıdığı FDM (filamentle) baskı yöntemine göre daha çok gelecek vadeden, ilginç yazıcılar.

En belirgin özelliği lazer ışını ile katılaştırılan sıvı reçinenin FDM'e göre çok daha ince ayrıntıları verebilmesi. Henüz gerek yazıcı gerekse reçine fiyatları yüksek. Hızla gelişen teknoloji sayesinde, yazıcı ve hammadde maliyetleri birkaç yıl içerisinde FDM yazıcılara yaklaşabilir.
 
Son düzenleme:
Aşağıda bir Kickstarter projesi olan Moai SLA (StereoLithography Aparatus) yazıcı ile ilgili test videyosunu ve proje sayfasını görebilirsiniz;


https://www.kickstarter.com/projects/1554809440/moai-affordable-high-resolution-laser-sla-3d-print

Bu proje üzerinden SLA 3D yazıcıları kısmen tanıyabiliriz. Lazer ışını reçineyi polimerize ederek katılaşmasını sağlıyor. FDM yazıcı ile aynı (0.1 mm) seçilen baskı kalitesinde bile SLA baskı kalitesi belirgin olarak daha iyi. FDM'e göre hız daha yüksekse de basılan cisim büyüdükçe baskı yine de saatlerce sürecektir.

Moai yazıcının satış fiyatı 1200$, 1 lt reçine 70$. Çok güçlü olmayan 150 mW 405 nm lazer ile ışın 70 mikron büyüklüğünde bir noktaya etki ediyor. FDM'deki nozul çapı ile orantıladığımızda yüksek baskı kalitesinin nedeni anlaşılıyor. Sıvı haznesinin altında yer alan lazer, galvo sistem ile çalışıyor. FDM yazıcılardan farklı olarak iki yönlü haraket galvo sistemin aynaları ile sağlanmış oluyor. Z yönündeki hareket ise FDM yazıcılardakine benziyor. Gürültü daha az.

Basılan ürünler isopropil alkol ve sudan oluşan 2-3 saatlik bir banyodan geçiriliyor. Sertleşen reçine PLA ve ABS'ye oranla daha kırılgan. Reçine kokulu, havalandırma gerekiyor.

DLP, projeksiyon makinalarında da kullanılan bir teknoloji, SLA'de ki tek bir lazer noktası yerine kesit alanını tarıyor. SLA DSP farkları;

https://formlabs.com/blog/3d-printing-technology-comparison-sla-dlp/
 
Son düzenleme:
Yapmayı düşünenler için örnek bir galvo seti;

https://www.aliexpress.com/store/pr..._1901995485.html?spm=2114.12010612.0.0.ebRm0A

Lazer şov amaçlı ürünler. Benzer yapısı ile SLA yazıcılarda da kullanılıyor. Genelde hepsi bir arada satılıyor. Kontrol ve sürücü kartları, servo motorlar ve bağlantı parçası, aynalar ve adaptör (+15V,15V).

Bu alt seviyede bir paket. 30Kpps olarak verilen hassasiyetin abartılı olduğu, aslında epeyce düşük olduğu, aynaların bu işe tam uygun olmadığı internette yazılanlar.

Yukarıdaki Moai SLA yazıcıda kullanılan 150 mW 405 nm lazer fazla pahalı olmasa gerek. Blueray pickup kafalarında kullanılan lazerin özelliklerine yakın. Lazeri bozmadan söker ve monte ederim derseniz (+sürücü);

https://www.aliexpress.com/item/Bra...32373422606.html?spm=2114.13010608.0.0.cYAOkt
 
Son düzenleme:
Blueray pickup kafalarında kullanılan lazerin özelliklerine yakın
bir kaçtane eski cd-rw kafasınde denemeler yaptim, sürücü yapabilmek uygun akım verebilmek için elktronik bilgi lazım. gerçi çok ciddiyetle uğraşmadım ama diyorların hepside yandı :)
 
bir kaçtane eski cd-rw kafasınde denemeler yaptim, sürücü yapabilmek uygun akım verebilmek için elktronik bilgi lazım. gerçi çok ciddiyetle uğraşmadım ama diyorların hepside yandı :)

Yukarıda örneğini verdiğim Blueray'dan çıkan 405nm lazerler bu işe daha uygun, CD-DVD lazerleri daha zayıf.
Lazer diyotların sökülmesi, lehimlenmesi zor ve hassas, kolaylıkla bozulabiliyormuş.
Gerekli elektronik bilgi kolay olmasa da internette var.
Uğraşmak göze alınırsa yapılabilir gibi.

Not: Lazer ışığının parlak yüzeylerden yansıması bile körlüğe varan zararlara yol açabilir. DVD'lerde yeralan infrared lazerleri gözümüz görmediği için daha da tehlikeli olabilir. Uygun dalga boyunda koruyucu gözlük mutlaka kullanılmalı!
 
Son düzenleme:
Açtığım yeni konuya bakıp yardımcı olursanız sevinirim. Ayrıca elimde normal yazıcı parçaları var. Bunlarla gövdeyi vs. her şeyi oluşturabilir miyim? teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,911
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst