Sigortadaki Amper değerlerini nasıl seçmeliyiz

Panoya kaç amper sigorta takılacağını nasıl biliyorsunuz?
Ustalar, Genel olarak bazı amper değerlerini neye göre takılacağı kafamda oturdu ama tam olarak açıklayabilir misiniz?

Ustalar, Genel olarak bazı amper değerlerini neye göre takılacağı kafamda oturdu ama tam olarak açıklayabilir misiniz?

Kullanacağınız cihaz ürüne göre ( amper veya watt) değeri
Kablo kesiti ( amper) desteği
Sigorta amperi ve tipi.

güzel insan, genç adam. öyle kimse kafasına göre sigorta değeri belirleyip takamaz. elektrikte bu işlerin affı yoktur. planı vardır projesi vardır, her hattın sınırları ve kapasitesi belirlidir. matematik kısmını bana sorma. 3000 watt (3kW) kadar (üst sınır) bir kabloya (10mm2 olsun) örnek 10 amper sigorta takılıyor. sen burada 4000 watt kullanamazsın, sigorta izin vermez. çakallık yapıp 20 amper sigorta takarsan da kablo taşıma işini yapamaz ve yanar. hani lay lay lom. bu hatta 10, bu hatta 15 , bu biraz daha yakışıklı 20 amper sigorta takalım olmaz.
enerjinin geldiği yerden itibaren, son kullanım noktasındaki kullanılan cihaza (lara) kadar her şey hesaplanır ve limitler dahilinde kablolama ve sigortalar takılır/konur. sınırları dahilindeki tüketim noktasında düşük tüketimin hiç bir zararı olmaz ama yukarı değerde sigorta açarak/atarak tehlikeyi önler.
yani tüketim noktası olan son kullanıcı cihaz+cihazlarının toplam tüketim güç değeri (her zaman üst sınır alınır) bu noktaya kadar gidecek hattın olması gereken yükü çekecek kablo kalınlık değeri ve panodan koruma sigortası (varsayılan değer)

kabaca böyle, bu arada kabloların çeşitleri var, her kablo her yerde kullanılmaz. sigortaların çeşitleri var (b-c-d k-z ) gibi açma değerlerinden öte, açma süreleri. (göz görmez mili saniyeler)

ben kabaca anlattım, verdiğim rakamsal değerlerin hepsi örnekleme amaçlıdır, dikkate alınacak rakamlar değildir.

https://www.vatan.com.tr/urunler/al...-kv-pvc-izoleli-bakir-iletkenli-kablolar.html

Buradan hangi kablo hangi şartta kaç amper taşır görebilirsin. Google'a "kablo akım taşıma kapasitesi" yazdığımda ilk çıkan sayfa burası. Ben merak ettiğimde buraya bakıyorum. Kablo üreticilerin sayfalarında var bu değerler. Bu değerin %20 altında sigorta takarsan daha iyi olur çünkü o amper değerlerinde kablo 70 dereceye ısınmış oluyor. Örneğin kablo 20 amper mi akım taşıyor, 20*0,8= 16 amper sigorta takacaksın. 40 amperse 32 amper sigorta takacaksın gibi. Kablonun geçtiği yere göre "boru, hava, toprak" akım taşıma kapasitesi değişir, değerler ona göre verilmiş. Tabi proje yapılacaksa daha detaylı hesaplamaları var, kablolar arasında boşluk yoksa üst üste biniyorsa ona göre sigorta değeri düşürülmesi gerekir veya kablonun geçtiği yer sıcak bir ortamsa düşürülür. Genel fikir vermesi açısından bu şekilde.

Son düzenleme:
Kablonun uzunluğu,
tel cinsi,
Sıva altı mı? havada mı? toprak altında mı olduğu?
AC DC?
Surge akımı ve süresi
Kablo üzerindeki yalıtkanın termal toleransı
gibi pek çok değişken var.
Ben genelde cihaz aldiğım şirketin mühendisine hesaplattırıyorum. Göründüğü kadar basit değil.

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,240
Son üye
ekocaman

Yeni konular

Geri