sigorta varken neden aşırı akım rölesi

Termik röle tmş mi acaba
 
Termik röleler her zaman cihazlara seri bağlanır. Termik röleler özellikle üç fazlı motorları aşırı akım nedeniyle ısınıp bozulmalarını engellemek için kullanılır.

Termik Manyetik Şalterler; normal işletme şartlarında devreyi açmaya ve kapamaya; normal olmayan şartlarda ise (kısa devre, aşırı akım gibi) otomatik olarak devreyi kesmeye yarayan alçak gerilim devre kesicileridir. Termik koruma aşırı yüke, manyetik koruma ise kısa devreye karşı koruma sağlar.
 
Sigorta devrenin geneli için koruma yapar, çalışma akımı her devreye özel değildir, standart değerlerde üretilir.
Aşırı akım rölesi ise (termik veya manyetik olabiliyor) motora özel koruma yapar.
Yani sigorta "Polis" gibi toplumdaki her olaya müdahale eder, devredeki herhangi bir arızada fonksiyonunu icra eder. Aşırı akım rölesi "Özel Güvenlik" gibi sadece motoru korur.
Ayrıca motorlarda kullanılan sigortalar motor koruma özellikli, gecikmeli tip sigortalardır. Yani kalkınma anında çekilen fazla akıma kısa süreli olarak müsade eder, hemen atmaz.
 
sigorta, hattı korur. sigorta, hatta göre(kablo kalınlığına göre) seçilir.
termik, motoru korur. termik, motora göre seçilir.

örneğin hat 200 A taşıyabiliyor. buna 200A den bir üst seviyedeki sigorta seçilir. eğer sen bu devreye maksimum akımı 50A dayanan bir motor bağlarsan, motor 50A'den fazla akım çektiğinde mesela 100A sigorta atmaz. bunun için motoru korumak için Termik röle kullanman gerekir.

hat 200A taşıyor ama sen 200ün üstünde sigorta seçiyorsun noluyo o zaman örneğin 250A geçince senin hat yanıyo:) sigorta hattın taşıyabileceği max akım değerinden büyük olmaz.
 
hat 200A taşıyor ama sen 200ün üstünde sigorta seçiyorsun noluyo o zaman örneğin 250A geçince senin hat yanıyo:) sigorta hattın taşıyabileceği max akım değerinden büyük olmaz.

sigorta neye göre seçilir bakmanızı tavsiye ederim kafanızın karışmaması açısından
 
sigortalarda motor kontrolü için güvenilmiyor. çünkü sigorta bazen yanıp gider ama atmaz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,976
Son üye
ARALSAN

Yeni konular

Geri
Üst