Sigorta Kutusunun Icinde Akim Tasima Kapasitesi

Katılım
28 Ağu 2017
Mesajlar
163
Puanları
1
Ev tipi sigorta kutusunda ekteki fotografta kirmizi ile isaretledigim kisimin akim tasima kapasitesi nasil yapilir? Bu kisimin 40A'den fazla asiri akima dayanabilmesi gereklidir degil mi? Buradaki kisim icin de projelerde asiri akim hesabi yapilmasi gerekmez mi? Bu kismin en az 40A'lik asiri akima dayanabilecegini nasil anlayabilirim? Tesekkur ederim.
Screenshot 2024-01-29 223401.jpg
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bu soruya bir cevap alamadim ama benim ogrenebildigim kadariyla pano icindeki tesisat icin panolarda tip testleri uygulaniyor. Pano icindeki baglantilara ait kablo ve baralardaki akim tasima kapasitesi bu testlerde kontrol ediliyormus.
 
Kırmızı ile işaretlediğin bölge de sigortanın akımına göre kablo kesiti kullanılır. Bunu kablo üreticilerinin kataloglarında bulabilirsin. Başka bir hesabı yoktur. Ev tipi sigorta kutularında sizin bahsettiğiniz tip testleri de uygulanmaz. Tip testleri endüstri de kullanılan ana dağıtım panolarında istenir.
 
Bu soruya bir cevap alamadim ama benim ogrenebildigim kadariyla pano icindeki tesisat icin panolarda tip testleri uygulaniyor. Pano icindeki baglantilara ait kablo ve baralardaki akim tasima kapasitesi bu testlerde kontrol ediliyormus.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kontrolkalemi-com-teknik-tablolar-kitapçığı.16300/

Cep kitapçığı basılmış onu indirin. Bu mesleği yapacaksanız öğrenci iseniz sürekli yanınızda taşıyın. :)
 
Cevaplar icin tesekkur ederim. Aslinda sadece o kablodan degil sigorta kutusu icindeki bara vs.'lerden de bashediyorum. Ornegin su an ekledigim fotograftaki barada (bara dedim ama belki kablo kullanilacak) akim tasima kapasitesinden nasil emin olunuyor?
Screenshot 2024-01-29 223401.jpg
 
Cevaplar icin tesekkur ederim. Aslinda sadece o kablodan degil sigorta kutusu icindeki bara vs.'lerden de bashediyorum. Ornegin su an ekledigim fotograftaki barada (bara dedim ama belki kablo kullanilacak) akim tasima kapasitesinden nasil emin olunuyor?Ekli dosyayı görüntüle 105112
Teknik resim kurallarını bilmiyorum. :)
Şema fazla yer kaplamasın diye Üç faz tek kablo olarak çizilmiş galiba.
O kırmızı ile işaretlediğin hatlar içinde 3x40A yazılmalıydı.
Nötür ve toprak hattıda hattı da 3x40 A olmalı veya tek 120 A olmalı.
 
Arkadaşların bahsettiği gibi proje çizimi uygun değil.Tek bir çizği ile gösterecek isen en az 1 yerine kaç adet kablo geçtiğin kalınlığını ve türünü belirtmelisin .İkinci çizdiğin noktada ise projeyi çizen mühendis arkadaş kablo mu kulanılaçak yada 3 faz otamat barasımı kullanaçağını belirtmelidir.
Giriş kablosu kaçlık 6 mm2 ile başlandı ise Ana siğorta çıkışı 6 mm2 kaçak akım sonarı 6mm2 tüm dağıtım sigortaları ayın kesit değerinde enerji dağıtımı yapmalısın.Çünkü Tek damar kablolarda en fazla yapılan hata farklı kalınlıktaki kablolar atlam veya aynı sigorta üzerinden enerji alması sonucu gevşek bağlantıya neden olmaktadır.Çok damarlı iletkenlerde aynı sorun olmaktadır. Bunu önlemek için aynı sigorta üzerinden aynı kesit değerinde en fazla iki kablo ile enerji dağıtım yapılmalıdır.Ana sigorta veya kaçak akım çıkışı 2 den fazla kablo gerekli ise pano içerisinde Faz dağıtım batası kullanılmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,976
Son üye
ARALSAN

Yeni konular

Geri
Üst