siemens prophi reaktif güç kontrol cihazında cosq karasız kalıyor??

freedomfor

Üye
Katılım
27 Nis 2008
Mesajlar
4
Puanları
1
Konum
bursa
merhaba arkadaşlar simens prophi regler ile ilgili sorunumuz var yardımcı olursanız çok seviirim..
Öncelikle şunu söylemek istiyorum bilindiği gibi simen prophi güç kontrol cihazı piyasada bulunan reglerler arasında en istikrarlı olan cihazdır fakat bizim bu cihazı kullandığımız işletmede bir türlü istikrar sağlayamadık..
cihazın tüm değerleri doğru olarak girildi.. bir süre cihazda problem görülmedi ama son bir kaç haftadır cihazı kontrol ettiğimizde cosq değerinin çok fazla değiştiğini gözlemledik. kompanze ünitesinin ve işletmedeki tüm makineleri devreden çıkardığımızda cosq 0.00 sabit kalıyor kompanzeyi devreye aldığımızda ve işletmeye enerji verdiğimizde çoğu makina çalışmaz iken cosq 0.98 den aniden 0.28 düşüyor ve yine aniden 0.68 çıkıyor sonra yine 0.00 görüyor bu şekilde ani değer değişiklikleri görüküyor... bütün makinaların kumanda panolarını kontrol ettik çektikleri güçleri tespit ettik kompanzeyi etkiliyecek bir durum yok..
yanlzı 4 asenkron makina var bunların güçleri 4kw ve 3 tane 3kw ... 4kw olan makina sisteme ani giriş çıkış yapıyormuş.. sizce bu makinenin bu çalışma şekli cosq değerinin ani değişimlerine sebep olabilirmi? yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekküler4
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Siemens Prophi, akım bilgisini bir fazdan alır. Dengeli yüklerin olduğu işletmelerde sorunsuz çalışır. Fazlar arası dengesiz yüklenmelerin olduğu yerlerde pek kullanışlı değil gibi. (Bir/iki fazlı kaynak makinası, bir fazlı motorlar, dengesiz dağıtılmış aydınlarma sistemi...)

İşletmede aynı anda devreye girmeyen bir fazlı yükler fazla ise, röle akım trafosunun olmadığı diğer iki fazdaki yükleri göremeyeceği için müdahale edemeyecektir.
Sorununuzun kaynağı bu olabilir.

(Bir de röle akım trafosundan önce yüklere giden bağlantılar varsa, röle bu yükleri göremeyecektir. Bağlantılarda bir problem olmadığından emin olmalıyız ki doğru tespitleri yapalım.)

İşletmedeki bütün yükler bu 4 adet motordan ibaret ise bunlardan sık girip çıkana münferit kompanzasyon yapın. Motor 4kW ise 2-2,5kVAR kondansatör yeterli olacaktır. (Motorun çalışıp durma süresi, röle kademe alma-bırakma süresi içinde ise sorun olmaması gerekir)
Gece yükleri az ise dış cephe aydınlarması kompanzasyon için sorun çıkarabilir!
 
verdiğin bilgiler için teşekkürler.. işletmede bulunan yükler sadece bahsettiğim 4 a adet asenkrom makine değil.. onlar en küçük yükler.. büyük yüklerde bi promlem yok hepsi belirli zamanlarda belirli aralıklarla devreye giriyorlar.. söylediğiniz gibi münferit kondansatör bağlama fikrini pazartesi deniyceğiz.. bir fazalı yükler akım trafosunun bağlı olduğu fazda olmama ihtimali yüksek bu durumda bir çözüm yapabilirmiyiz??... söylediğin gibi gece çavre aydınlatmaları neeniyle kompanzasyonda sorun yaşanıyor.. gece yüklerin büyük bölümü devrenden çıkıyor.. bunu için ne öneriyorsunuz?? cevaplarınız bekliyorum
saygılar...
 
Bir fazlı yükleri fazlara dengeli dağıtmanız biraz çözüm olabilir. En garantilisi ise üç akım trafolu, yeni tip röle (istediği kondansatörü istediği sırada alan, Tense RGT-12, Kael Varkombi, Entes RG3-12C, Gepa RQ30, Elektropan EKR24...) ile monofaze kodansatörlü kompanzasyondur.

Çevre aydınlatmasındaki her armatüre lamba gücüne göre kondansatör takılabilir (Biraz uğraştırır)
Lambalarda Kullanılması Gereken Kondansatörler

Ya da aydınlatma fotosel röle ile yapılıyorsa, rölenin tetiklediği kontaktörle beraber (Toplam lamba gücüne göre) yeteri kadar kondansatör de devreye girebilir (Yerinde ve anında kompanzasyon)
 
bir akım trafosundan (bir faz) referans alarak çalışan röle; genç arkadaş' ında belirttiği gibi sadece o fazı okuyarak 3 fazı birden kompanze etmiş oluyor. trifaze yükün yoğunlukta yada çekilen amperlerin eşite yakın olduğu işletmelerde problem olmaz.fakat 3 faza ait çekilen amperler in eşite yakın olmaması durumunda reaktif-kapasitif cezadan kaçış yok.sonuç olarak 3 akım trafosundan referans alarak çalışan röle ve trifaze-monofaze kondansatörlerin birlikte kullanılacağı , kompansazyonu sisteminize uyarlamanız gerekiyor.selametle
 
ikinizde çok teşekkür ediyorum arkadaşlar verdiğiniz çözümler mantıklı ve kullanımı mümkün... uygulama yaptıktan sonra sonuçları size bildiricem.. saygılar...
 
Merhabalar ,
Bilgileriniz cok degerli. Birsey sormak istiyorum. Bu Siemens prophi cihazinin kullanim klavuzunda cihazin tepki suresini nasil ayarlarim. Yardimci olur musunuz? Tesekkurler
 
Cihazınızın tek fazdan akım referansı aldığı-
nı tahmin ediyorum.Yükleriniz dengeli değil-
se , o cihaza fazla vakit ayırmayın.100 say-
fa civarında kullanım kılavuzu var.Onu bula-
bilirseniz,oradan bilgi alabilirsiniz.Forumu-
muza eklediğimi hatırlıyorum.Araştırırsanız
bulabilirsiniz.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...ontrol-rölesi-türkçe-kullanım-kılavuzu.56278/
 
Son düzenleme:
Inceledim. Desaj suresi ve devreden cikma sureleri hakkinda bilgi vermisler. Cihazin tepki suresi ile igili bir detay goremedim.
 
Tepki süresi dediğiniz,Ton,Tof diye bahsetti-
ğimiz devreye giriş ve çıkış zamanları ise.rö-
lede o ayarlar mutlaka var.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,226
Mesajlar
915,942
Kullanıcılar
450,017
Son üye
melike.gkck1

Yeni konular

Geri
Üst