Siemens PLC'de Array ve Pointer Hakkında Bilgi Arıyorum

DroqBa

Üye
Katılım
20 Mar 2009
Mesajlar
99
Puanları
1
Yaş
31
array ve poınter hakkında bilgi verebılırmısınız
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
pointer
data blok alanında (vw gibi) rasgele erişime olanak sağlayan tekniktir.
Mesela önceden belirlenmiş örnek olarak vw0 a 158 rakamını atadığında bir başka move komutu vb158'e alanına istediğin değeri atamış oluyorsun. vw0 daki sayı data blokdaki adrese karşılık geliyor. tek komutla bütün data alanına erişim sağlanıyor.
yani iki komutla bütün alana yazma ve okuma erişimi sağlayabiliyorsun. bunu sıradan move komutları ile yapmaya kalkarsan bütün plc hafızasını doldurmak zorunda kalırsın neredeyse.
Tabi bu iş için öncelikle pointer için 2-3 özel komut var. Siemens kitabından bunarla erişebilirsin. Mantığı çok karmaşık görünen ama aslında çok sade ve anlaşılabilir olan programcıya yeri geldğinde inanılmaz kolaylık sağlayan çok sevdiğim bir yöntemdir.
 
merhaba analog degerden gelen iki değeri örneğin 1sn'de bir datablock içersine sırasıyla kaydetmek istiyorum bunu pointer ile yapabilrmiyim ?
 
Arrayı da ben anlatayım. Array bir data tipidir. Dizi anlamına gelir. Aynı data tiplerinden oluşmuş bir dizi (tirenin vagonları gibi) datasıdır. Boyutu programcı tarafından belirlenebilir. Tanımlamada geçen köşeli parantezler içindeki değerler Array (dizi) boyutunu gösterir. Örneğin [1..10] ifadesi 1 ile 10 arasında 10 adet aynı tip datayı ifade eder. Data tipi data blok içinde arrayın hemen yanında ifade edilir. Örneğin BOOL, INT, WORD, REAL gibi datalar olabilir.
 
merhaba analog degerden gelen iki değeri örneğin 1sn'de bir datablock içersine sırasıyla kaydetmek istiyorum bunu pointer ile yapabilrmiyim ?
evet arkadaşım yapabilirsin.pointer konusunu biraz araştırmanı tavsiye ederim.
 
merhaba araştırmayı yaptım sonucada ulaştım ama şimdi başka bir sorunum var dataları sırasıyla kaydettık databloğa pekı datablok ıcersınde kayıtlı datalardan en büyük degere sahip olanı nasıl bulabilirim ... :confused:
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst