Servo Motorlarda Manyetik Alan Kayıplarının Nedenleri

Katılım
19 May 2016
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
34
Servo motorlar da en çok rastlanan en büyük arızalardan biri servo motorlarda meydana gelen manyetik alan kayıplarıdır. Bu Manyetik alan kayıplarının başlıca nedenlerini ele almak ve sizlerle bilgi paylaşımı yaparak dikkat etmeniz gereken hususlara deyinmek istedim:

  • Servo motor gereğinden fazla yükle zorlanırsa statör akımlarında artış meydana gelir önce statör ısınır bu ısı daha sonra rotora sırayet eder ve bu nedenle ısınan rotor mıknatıslerı fiziksel ve kimyasal yapısı gereği 70-80 derece gibi bir ısıya maruz kalırsa manyetik alan kaybı başlar. Bu durum uzun süre deva ederse roto ciddi anlamda manyetik alan kaybı yaşar. Bu durumda manyetik alan kaybı yaşayan rotor yüzünden stator sargılarındaki akım şiddeti daha da artar bu süreçin devam etmesi durumunda motor sargılarıda yanmak suretiyle motor kullanılamaz duruma gelir.
  • Diğer bir neden; uzun süre kullanılan bir motorda rulman bakımları yapılmazsa roto milinde ısınma meydana gelir bu ısı rulman yağlarının boşalmasına sebebiyet verir böyle bir durumda sızan yağdan dolayı hem enkoder arızaları oluşur hemde ısınan milden dolayı tekrar manyetik alan arızaları zuhur eder.
  • Çeşitli mekanik bağlantı sebebiyle yada rotor miline dengesiz yük aktarımı yada yanlış kaplin şeçimi yüzünden motor milinde vibrasyon meydana gelebilir ve bu oluşan vibrasyonlar zamanla ısıya dönüşür, tekrar manyetik alan zayıflamasına sebebiyet verebilir.
  • Servo motorda manyetik alan kaybının en önemli nedenlerinden bir taneside servo motoru kontrol eden sürücüdeki akım amplifikatörlerindeki sızdırma ağrızalarıdır. Akım amplifikatörleri düzgün çalışmazsa motor üzerinde insan kulağı ile zor duyulabilecek bir vibrasyon başlar. Bu vibrasyonun sonucu motorda ısı olarak açığa çıkar. Bu durumda taabi olarak manyetik alan kaybına sebebiyet verir.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,936
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst