Servo Kontrol Zor mudur?

rtkmln

Üye
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
46
Puanları
1
Yaş
31
Merhabalar servolu projeler yapmak zor mudur? İnternet üzerinden çeşitli otomasyon projelerini incelediğim zaman komplex servolu sistemler görüyorum. PLC ile bir çok proje gerçekleştirdim ama sahada servo motorlu plc projeleri yapmadım.
Bu projeleri yapabilmek için gereksinimler nelerdir?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Turhan beyin servo sürücü pozisyonlama kontrol dersine iki saatinizi ayırın, çok güzel açıklayıcı anlatıyor. sıkılmadan sonunu getirirseniz sorun yok demektir.
 
servo kontrol için öncelikle tabi ki servo motor ve servo sürücü ile motor güç+ enkoder kabloları gerekiyor.

ilave olarak basit düzey kontrol diyebileceğimiz pwm kontrol yapacaksanız, plc nin pwm çıkışlı ve sürücünün pwm girişli olması gerekir. Daha çok omron mitsubishi gibi uzak doğu markalarının sürücülerinde bu fonksiyon bulunur.

avrupa menşeili sürücüler ise plc ile sercos, profinet, ethercat, profibus vb haberleşme altyapısı kullanır. o zaman da plc nin ( ihtiyaç doğrultusunda ) uygun olan haberleşme arayüzünü desteklemesi lazım. bu yöntem daha çok kullanılır ve daha sağlıklıdır. bu yöntem ile sürücüden bilgi alınabilir ama yukarıdaki yöntemde sürücüden bilgi alınmadığı için çok sağlıklı değildir.

bunun dışında, servo sistem ile neyi nasıl kontrol edeceğinizi bilmeniz lazım. yani absolute relative ve ya velocity hareketler mi yapacaksınız yoksa daha ileri seviye dediğimiz camming ve gearing fonksiyonlarını mı kullanacaksınız onu bilmemiz lazım.

hemen her plc markası PLCopen destekli servo kontrol yapar. Bu sayede A markasını öğrenirseniz B markasına alışmanız kolay olabilir.

Şunu tekrar belirtmek lazım, seçeceğiniz PLC servo kontrol edebiliyor mu ? Kaç eksene kadar destekliyor? Sizin istediğiniz haberleşme protokolünü destekliyor mu ? Bu soruların cevabını ya araştırarak ya da üretici firmayı arayarak bulabilirsiniz.
 
Cevaplarınız için teşekkürler önerileri dikkate alacağım ve daha da fazla öneriye açığım.

Örneğin şunu merak ediyorum önce eksenel hareket yapan bir servolu sistemde x ekseninde 50 cm gidince y ekseninde 60 cm gidilecek diyelim. Bunun için x ekseninin 50cm olan kısmına sensör mü konulmalı yoksa servolarda sensör konulmasına gerek yok mu?
 
hayır sensöre gerek yok.

servo ile pozisyon kontrolü yapabilirsiniz.

50 cm git dediğinizde 50 cm gider ama motorun bir turunun kaç militreye tekabul ettiğini hesaplamak ve bunu servoya tanıtmak gerekiyor. öğreğin motorun bir turunda mekanik aksam fiziksel olarak 5 mm gitsin. siz 500 mm git dediğinizde motor 100 tur dönecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst