Sensörleri bilgisayara nasıl bağlıyacağım

mrtmrt

Üye
Katılım
16 Nis 2009
Mesajlar
21
Puanları
1
İnşallah konuyu doğru yere açmışımdır. :eek:

Arkadaşlar selamlar öncelikle.Aranıza yeni katıldım (çok geç tanışmışım burayla :)) Bir proje işimiz varda okulda tam sıkışık olduğum zamanda buraya rast geldim ve gerçekten çok yararlı bilgiler var (vaktim çoğaldığında hepsini incelemeye çalışacağım)

Gelelim bendeki soruna :) Bu konuları çok iyi bilmediğim için sizlerede danışmak istiyorum.Kısaca anlatmak gerekirse bir oda diyelim odanın sıcaklık nem basınç hava hızı kontrolünü yapacağız.Sensörlerimiz normal olarak analog sensör.Bunları bilgisayara nasıl bağlamam gerekli hangi kartları kullanmalıyım ve bu kontrol PLC ile yapılırsa oradaki bağlantılar nasıl olmalı.Hangisinde kontrol daha kolaydırBunları yapmayacağız ama anlatacağız.Onun için marka model çok fazla önemli olmasada sizden istiyebilirmiyim.

Yardımcı olacaklara şimdiden çok teşekkürler.
 
Mesela nem sensörü olarak SHT11 ,ultrasonik sensörde kullanacağız o da 4-20mA lik çıkış veriyo...
 
simdi bununla ilgili kontrol senaryonuzu detayli yazarsaniz daha iyi yardimci olabilirim size
 
PLC ile yapılacaksa bir analog modül alınır PLC ile beraber. Ardından PLC'ye bu modülle ilgili ayarlar yüklenir. Bu ayarlar voltaj-akım aralığı (sensörün çıkış değerlerine göre) , okunan değerden hangisinin tutulması veya piklere karşı ortalamasının alınması gibi ayarlardır. Bunun dışında bu analog giriş-çıkış kanallarından hangisi kullanılacaksa gerekli bitlerin set edilmesi gerekir. Ardından analog giriş ile sensörlerden değer okunur ve istenen hafıza bölgesine atanır. Bilgisayarlardaki özel kartlar pahalı diye biliyorum. Anolog verileri dışarda sayısal verilere çevirip basit kodlarla portlardan okuyabilirsin. Ama o özel kart olayını sadece gördüm yapmadım.
 
ct teşekkür ederim verdiğin bilgiler için peki aynı PLC ile motorları da kontrol edebiliyorum dimi yani ek birşeye ihtiyaç duymadan mesela pompayı ya da havalandırmayı.(sistem büyük biraz yani pompalar,kompresörler ya da havalandırma da ona oranla güçlü cihazlar kullanılacak)


simdi bununla ilgili kontrol senaryonuzu detayli yazarsaniz daha iyi yardimci olabilirim size

Hocam senaryomuz basit birşey olacak yani sadece anlatacağımız için teferruata girmeyeceğiz.
Kısaca mesela:sıcaklık şu değerin altına indiğinde ıstıcıyı çalıştır;şu değere geldiğinde kapat gibi
ya da sıcaklık şu değere çıktığında soğutucuyu aç ya da kapat sadece teorik olarak anlatacağız.
sadece havalandırma değilde bir de depoda sıvı kontrolüde ekliyeceğiz o da aynı mantık olacak şu değere gelince dur valfi aç flan sonra kapat
kullanacağımız motorlarda yazdığım gibi büyük olacaklar.
İnşallah anlatabilmişimdir derdimi:confused:
Teşekkürler.
 
Motorun sürücü devresi olacaktır. Ödevinizde PLC kodu olarak yazacaksanız direkt motora hayali bir açma kapama sinyali veya değişken analog çıkış verin yetecektir diye düşünüyorum. Ancak gerçekte o sürücü sistemini kontrol etmeniz gerekir.
 
yok kod yazmayacağız sadec blok diyagramla anlatacağız.Yani sadece motor için sürücü devresi kulandık desekte oluyo yani.
Peki birşey daha istesem sizden ? :)
Biz gerekli sensörleri seçtik bunlara yorum yapabilir misiniz ve bunlar için kart veya PLC ne önerirsiniz.

Ifm electronics PL 2653 su basınç sensörü
Mayser USIE ultrasonik sensör
FIGARO TGS 4160 CO2 ölçer
SHT11 nem sensörü
GLobal Water WQ401 suda çözünmüş Oksijen sensörü
ve Isı kontrolü için termistör güvenlik içinde yangın ve duman detektörü

Hepsi aynı bağlanmalı mı yoksa ayrı bağlanıp kontrolü daha mı kolay olur
 
sensorlerin detaylarinida belirtirseniz simdi mesela basinc sensoru akim gerilim yada on off kontrolumu kullaniyor mesela
digerleri icinde ayni
hepsi analog yani 0-10 yada 4-20 ma ise sensorleri analog girise baglarsiniz vede buton vede on off sensorleride inputa vede cikislarida motorlara baglarsiniz mesela delta plc onerebilirim ondan sonra fatek plc olabilir maddi bakimdan uygun gelir
 
evet çıkşları bu şekilde...teşekkürler yardımınız için.Diğer sorunuz içinde tekrar bakıcam broşürlerine en kısa zamanda yazarım cevabı
 
Isı için 0-10 V analog çıkış veren ds1820 ve pic ile bir devre yapmıştım. sitede pic bölümün de . Eğer pic kullanırsan bilgisayar haberleşmesi ve kontrolünü rahatlıkla yapabilirsin. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst