Senkron Makinalar

Klavyeah

Üye
Katılım
28 Ağu 2006
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
39
Senkron Makinalar


Senkron makina frekans ve kutup sayısıyla orantılı sabit bir hızda çalışan bir alternatif akım makinasıdır. Hem generatör olarak mekanik enerjiyi elektrik enerjiye, hem de motor olarak elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirir. Senkron makinaların sabit olan bir dönme sayısında çalışmaları , endüstride motor olarak kullanılma olanaklarını sınırlar. Senkron makinalar , elektrik enerjisi üretiminde, büyük enerji üretim merkezlerinde (santrallarda) generatör olarak en yaygın kullanılan makinalardır. 2000 MVA güçlere kadar imal edilebilmektedir. Birim güç başına maliyetlerinin düşük olması, artan güç ile verimlerinin yükselmesi, ayrıca Bakım ve kontrol işlemlerinin az olması çok büyük güçlerde imal edilmelerini sağlamaktadır.



Senkron makinalar sabit duran kısım stator (endüvi) ve hareketli kısım rotor olmak üzere iki kısımdan oluşur. Stator sac paketlerinden yapılmış olup iç kısmına sargıların yerleştirilmesi için oluklar açılmıştır. Senkron makinalar, uyarma sargılarını taşıyan rotorun yapısına göre iki gruba ayrılır. Stator ve rotor arasındaki hava aralığının her yerde sabit olduğu makinalara “Yuvarlak Rotorlu (turbo) Senkron Makinalar” ve stator iç çevresinin düzgün olmasına karşın rotor dış çevresinin düzgün olmadığı makinalara da “Çıkık Kutuplu Senkron Makinalar” denir.



Yuvarlak rotorlu senkron generatörler küçük kutup sayısı ve yüksek senkron devir sayısı için imal edilmekte ve yüksek devirli buhar türbinlerinde kullanılmaktadır. Yüksek devirli buhar türbini uygulamasında kullanılan makinaların rotor boyları uzun ve çapları küçüktür. Çıkık kutuplu senkron generatörler ise genellikle çok kutuplu olarak ve düşük senkron devir sayısı için imal edilmektedir. Bu tip senkron makinaların rotor boyları kısa, çapları ise geniş olmaktadır. Hidro-elektrik santrallerde elektrik üretimi için çıkık kutuplu senkron makinalar kullanılır. Şebekenin güç faktörünün düzeltilmesinde senkron motorlar kullanılır.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
1.5 HP motor senkron olduğunu dış görünüşünden yada sargılarından, rotorundan vs anlayabilirmiyiz.
 
bu dokumanı nasıl göreceğim
 
bisikletlere takılan dinamo gibimi hareket enerjisini elktrik enerjisine çeviriyor otomobillerdeki şarj dinamosuda senkron motormu acaba ama hareket enerjisi değişken
 
Saol kardeş asenkron motor ile senkron motr arasındaki fark az da olsa şekillendi beynimde.
Bilgini paylaştığın için teşekkürler.
 
teşekkürler arkadaşlar sağolun
 
Senkron motorların frekansla kontrolü nasıl yapılıyor bilgisi olan varsa paylaşsın lütfen.acil lazım
 
Senkron makinalarda en temel özellik; manyetik döner alanın frekansı ile rotorun (mekanik) frekansı aynıdır. Buna ise senkron hız denir. Asenkron makinalarda bu durum farklıdır ve frekanslar aynı değildir. Senkron Generatörler büyük güçlerde üretilebilmektedir. 1700 MVA güce kadar üretilmiştir. Asenkron makinalarda farklı olarak uyartım sistemleri vardır. Uyarma akımı yardımı ile çıkış gerilimi değiştirilebilir. Ayrıca senkron makina kapasitif motor olarak kullanıldığı zaman kompanzasyon da kullanılabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,947
Mesajlar
913,818
Kullanıcılar
449,593
Son üye
purplelake

Yeni konular

Geri
Üst