seksiyoner kolu montaj yeri

Sn.arkadaşlar ayırıcı kolunun yerden yüksekliği konusunda dile getirdiğiniz sakıncalara sonuna kadar katılıyorum.Ama ben kolun yerden yetişilebilecek bir mesafede olmasından yanayım.Yaptıklarımda da hep yerden yetişilmesine özen gösteririm.Ülkemiz şartlarında Bakım mefhumu önemsenmediğinden,ayırıcı kolu direğe tırmanılıp şıkırt diye açılmıyor maalesef.Belirttiğiniz sakıncaları taşıyanlar bir zahmet eldivenini taksın.Yerdeki vatandaş çarpıldı demişsiniz.O vatandaş direğe dokunsada aynı, kola dokunsada aynı hiç bir farkı yok.Açılmayan veya kapanmayan ayırıcı kolu birde yüksekte ise çok yorucu ve tehlikeli olur.Ayağınızı bileğinizi elinizi incitirsiniz.Kimseyi kırmak istemem ama kol yüksekliği ile ilgili olarak sık sık ayırıcı açıp kapatan arkadaşların fikrini daha değerli bulurum.Ömründe hiç ayırıcı açıp kapatmamış ya da bir kaç kez açıp kapatmış arkadaşların bu konu da biraz tecrübelilerin fikrini önemsemesi gerekir.Saygılarımla...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sn tknsyn , son mesaj benim olduğum için üzerime alınıyorum.
Ayırıcıya bakım yapılmaması ayrı bir tartışma konusudur.
Ayırıcı kolu eğer (çok az kullanıldığı için) donmuşsa, açılmıyorsa, ben elimle değil ayağımla açıyorum şahsen ::) . Üsttek tek hareketle, hafif sert bir şekilde aşağıya doğru dokununca açılıyor. Aşağıdan yaylandıra yaylandıra açmaya çalışıp, ya kolu kıran ya da birleşim noktalarından boruyu pırttırıp iş çıkaranları da gördüm. Arkadaş anlattı. Açamayıp, kolu traktöre iple bağlayıp :eek: yaylandırıyormuş adamın biri. Tek ayak hareketiyle açıldığını görünce şaşırmışler tabi.

Vatandaş eldiven taksın demişsiniz. Tarımsal sulama yapıpta OG eldiven kullanan çiftçi de görmedim ki ben (Bahsettiğim olay da çiftçidir ayatını kaybeden.)
Bir de direğe, direk üzerinde dokunmakla, ayakları yerde iken direğe dokunmak farklı şeyler gibi geliyor bana.

Saygılar şelale...
 
Sn.genç arkadaş ,bu forumda çok değer verdiğim az sayıdaki katılımcılardan birisiniz.Yazınızda tecrübe de aktardığınıza göre,üstünüze almanıza gerek yok.Zaten bütün yazılarınızı okuyan birisi maksatlı olmadıktan sonra size böyle bir haksızlık ve terbiyesizlik yapamaz.Ben ,genç arkadaş hakkındaki bu görüşlerimi daha öncede belirttiğim için kimse beni kıvırtmakla suçlamasın.Yine de surçi-lisan ettim ise özür dilerim.Benim görüşüm kola yerden erişilebilmesidir.Saygılar benden...
 
arkadaşlar bizim burda özellikle köy hatlarında mutaahhit yerden 1 m yüksekliğe bırakmış tabiki bu bizim için daha iyi geliyor rahatlıkla açıp kapattığımız için bizimde işimize geliyor ama gel görki çocuklara laf anlatmak çok zor hep kollarla oynuyorlar
bana göre kol en az 2,5 metreye bırakılmalı...
ve ayırıcıya göre yönü tam ters olmalıdır...
onu açmaya giden arkadaşlarda özellikle açmadan direğin ve özellikle seksiyoner kolunun topraklamasına dikkat edip baksınlar ve çok acil olmadığı sürece og eldivensiz manevra yapmasınlar...

Allah hepimizi tüm meslektaşlarımızı böyle iş kazalarından muhafaza eylesin...
 
Ayırıcı kollarının yukarıda olmasının tek sebebi olabilir.O da olur olmaz kimselerin müdahale etmesini engellemektir.
 
tknsyn ' Alıntı:
Sn.arkadaşlar ayırıcı kolunun yerden yüksekliği konusunda dile getirdiğiniz sakıncalara sonuna kadar katılıyorum.Ama ben kolun yerden yetişilebilecek bir mesafede olmasından yanayım.Yaptıklarımda da hep yerden yetişilmesine özen gösteririm.Ülkemiz şartlarında bakım mefhumu önemsenmediğinden,ayırıcı kolu direğe tırmanılıp şıkırt diye açılmıyor maalesef.Belirttiğiniz sakıncaları taşıyanlar bir zahmet eldivenini taksın.Yerdeki vatandaş çarpıldı demişsiniz.O vatandaş direğe dokunsada aynı, kola dokunsada aynı hiç bir farkı yok.Açılmayan veya kapanmayan ayırıcı kolu birde yüksekte ise çok yorucu ve tehlikeli olur.Ayağınızı bileğinizi elinizi incitirsiniz.Kimseyi kırmak istemem ama kol yüksekliği ile ilgili olarak sık sık ayırıcı açıp kapatan arkadaşların fikrini daha değerli bulurum.Ömründe hiç ayırıcı açıp kapatmamış ya da bir kaç kez açıp kapatmış arkadaşların bu konu da biraz tecrübelilerin fikrini önemsemesi gerekir.Saygılarımla...

yazıyı yazan ben oldugum için ben alındım ;D genç arkadaş ben yokken anlatmışın ama bende yazıyım dedim şimdi direk topraklamasını normalde kaç firma ölçümünü yaptırır????? bırak sek.diregini taşıyıcı durdurucu ölçümünü yapan vs. cok azdır varsayalımki 1ohm topraklama direnciniz var oh ne güzel bu dirençimiz izolatörden gecebilen kapasitif gerilimi söndürür ve carpılmayız bu durum normal daha önceki mesajımda aksi bir durum olmadıgı sürece dedim her şey normalse zaten eldivensiz aç kapa artema problem yok ama 1ohm topraklama direnciniz var diye kendimize güvenmememiz lazım ne güzel varsayalımki sek. kolunu kapattınız ve direkten topraga enerji atladı bu durumda topraga dogru aynı anda insanı öldürecek kadar gerilim akar saniyeler bazında o anda eliniz direkle temas halindeyse gittiniz demektir bizde bu yüzden seksiyoner kolunu yukarı koyarızki 1adım direge cıkmak zorunda kalırsınız aksi durum oluştugu zaman direk üstünde oldugunuz için sanki kuş gibi tek tel üzerinde duruyormuş gibi ne carpılırsınız nede ölürsünüzsaygılar.

not : sek. koluna kilit takılır yükte açmasınlar diye...
 
tknsyn ' Alıntı:
Sn.genç arkadaş ,bu forumda çok değer verdiğim az sayıdaki katılımcılardan birisiniz.Yazınızda tecrübe de aktardığınıza göre,üstünüze almanıza gerek yok...

Rica ederim. Düşünceler karşılıklıdır.

tknsyn ' Alıntı:
.... kimse beni kıvırtmakla suçlamasın...
Sn. tknsyn, Forum müdavimleri az çok üye karakterlerini anlamışlardır zaten. Özürlük bir durum da yok kanımca. Sadece fikirlerimizi çarpıştıralım istedim
Ne demiş şair: Gerçeğin ışığı fikirlerin çarpışmasından çıkar.
 
Sayın meslektaşlarım
Harici tip seksiyonerlerin manevra kolunun yerden yüksekliği konusunda MÜNAZARAMIZ uzayıp gidiyor.BU yerden yükseklik konusunu 2 şekilde düşünmek gerekir. 1-) Seksiyoner direği beton direkse ZATEN üzerine çıkarak manevra yapılamaz.Veya zordur. Bu nedenle hem manevrayı rahat yapabilmek hemde çoluk çocuğun kurcalamaması için bence 2 metre yükseklik yeterlidir. 2-) Seksiyoner direği DEMİR direk ise 2,5 metreye konulabilir..Bu kafes direklerin topraklama geçiş direnci (Direk topraklaması kopsa dahi) toprak zeminden manevra yapan kişinin topraklama geçiş direncinden (mutlaka daha düşüktür.Zira kafes direğin temeli binaların temel topraklaması gibidir.)Demir direğin üzerine çıkarak ayak veya kol gücü ile manevra kolunu açmaya çalışan kişi direğe elektrik atlaması olsa dahi(sayın ekrem.kolu nun değindiği nedenle)daha az tehlikeye maruzdur.
Bu güne kadar yapılan münazaralar eldivensiz ve izole taburasiz konumlar içindir.Ve genellikle de maalesef gerçek böyle.Tavsiyem,Yeni yapacağımız harici tip tesislerin saksiyoner direğinin manevra alanını (direk merkezinden 2 metre daire içine )(çakıllı arazinin topraklama geçiş direnci beton veya demir direk farketmez,)ÇAKILLAyarak insan topraklama geçiş direncinden daha yüksek olması sağlanmalıdır.İmkan olsa en ideali o bölgeye asfalt veya zivt dökmek daha da iyi olur.

Manevra kolunun 2 metrede olmasında şöyle faydada vardır.Yağmurlu bir havada seksiyoneri açmaya çalışan bir meslektaşımız açma esnasındaki bir elk.atlamasının etkisiyle(beton direğe dayadığı merdivenden düşerek vefat etti ).
saygılarımla.
 
Arkadaşlar aşağıda olsun diyende kendine göre hakklı. Yukarıdaolsun diyende. Ama Denizli de TEDAŞ yerden tabure ile yetişilebilecek bir yükseklikte istiyor.Yani 1,5 - 2 m civarı.
Normalde işin uslubuna bakarsak şöyledir. Altımızda tabure olucak, elimizde lediven. O zaman yerde olması mantıklı, ne diye direğin üstünde uğraşalım. Çocuklarda açmasın diye zaten kilitlemek zorundayız. Kilit mekanizması yoksa asma kilit takıcaz.

Ayrıca şunu belirtmek isterim. Direğin üstündeyken arıza sonucu toprağa akım geçerse insan erine direk üzerinden geçeceğini söylüyorsunuz.

Benim kafama takılan şu direk demir direk haliyle komple paslı olucak. Elektriğin fiziksel kuralı iletin halinde maddenin an dışından akım geçer. (Son elektronun atlama kuralı.) Tutduğunz ayırıcı kolu galvanizli demir. Ve paslanmaz. Bence akım insanın üzerinen geçer. Çünkü paslı demirden daha düşük dirence sahipsiniz. Ben bide işi bu yönde düşünüyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,680
Kullanıcılar
449,951
Son üye
N4POLYOON

Yeni konular

Geri
Üst