Scada Projesi ?? (Tez)

ermanas

Üye
Katılım
21 Şub 2007
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
38
Arkadaşlar hepinize öncelikle iyi çalışmalar dilerim ve site ahalisine gerek seviyeli ortam gerekse teknik açıdan sürekli destekleri için teşekkür ederim... Kontrolkalemi.com un bu zamana kadar bana teknik açıdan çok faydası olmuştur allah razı olsun...

Ben hem teknik öğretmenlik son sınıfta okuyan aynı zamandada piyasada da çalışan bi kardeşinizim ve kendimi Scada konusunda geliştirmek amacım... Bu yüzdende bitirme tezim olarakta scada sistemlerini seçtim ama bu konuyu öncelerden alan arkadaşlarım gibi copy+paste bir tez oluşturmak istemiyorum. Gerçek bir prototip hazırlamak ve bunu oluşturacağım scada sistemiyle kontrol etmek istiyorum.

Bu konuda da projemin bir çok aşamasında da sizin yardımlarınıza ihtiyacım olacaktır. Bu başlık altında prototip projem tartışılırsa hem diğer arkadaşlarda kendilerini geliştirmiş olurlar düşüncesindeyim.

Projem kısaca bi varil dolum tesisinin minik bi prototipi olucak. Mesajımada flash olarak hazırladığım minik basit bir animasyonunu ekledim. Bir konveyor hattı üzerinde ilerleyen varil(bardak) sensorler tarafından izlenerek belli noktada dolum yapılacak ve yoluna devam edip hattın sonundan bir şekilde alınacak. Dolum yapılan sıvının(suyun) sıcaklığı 30C üzerine çıktığında hata verilecek akış duracak. Sistem basitçe bundan ibaret. :)

şimdi sizlere ilk olarak sormak istediğim. Bu sistemi;
-S7200 le gerçekleştirebilir miyim?? ( S7 200 ün scada sistemlerine uyumluluğu?(master-slave) haberleşme sistemlerine uyumluluğu? sıcaklık bilgiside alınacak pt100den? açılarından)
-sisteme entegre edebileceğim bir PC ım yok bu açıdan touchpanel kullanmayı düşünmekteyim? Hangi model touchpanel gerek haberleşme gerekse böyle bir sistemin yönetiminde en uygunu olur?
-siemens sistemlerini kullanmayı düşünmekteyim hangi haberleşme protokölü (profibus,LAN..) duruma en uygun olur?
Not:sistem elemanlarını çalıştığım şirketten bir süreliğine ödünç olarak alma gibi bi durumum var bu yüzden kullanılacak elemanların mali açıdan durumu çokda önemli değil ama yinede uçmamak lazım.

yardımlarınız ve mesajlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum...
 

Ekli dosyalar

  • proje.rar
    7.7 KB · Görüntüleme: 8
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
80 küsür görüntülenmeye rağmen hala bir cevap yok sanırım konuyla ilgili arkadaşlar henüz bakmadılarda ondan??
Zaten yukarda bahsi geçen projede değişiklik oldu iki tanklı bir mixing process makinası yapılacak ancak sorularım hala aynı??
cevaplayabilecek yada tartışabilicek arkadaşların postlarını bekliyorum...
 
slm arkadaşım
öncelikle yapmak istediğin çok zor bişey değil hangi scada kullanacaksın.
 
acs ' Alıntı:
slm arkadaşım
öncelikle yapmak istediğin çok zor bişey değil hangi scada kullanacaksın.

haklısın arkdaşım büyük ihtimalle zor bir şey değil ama bende bunu yaptıktan sonra anlayacağım. :)
citect kullanmak banada mantıklı geliyor ancak plc ile ile nasıl haberleştireceğim konusunda hala tereddütler yaşıyorum. bu konuda bana yardımcı olabilirsen çok sevinirim...
 
wincc kullansaydın opc ile s7-200 ü haberleştirebilirdin ancak citect hakkında bilgim yok. belki citect'in haberleşme driverı olabilir ya da yine opc kullanarak haberleşme sağlayabilirsin.
 
Merhaba,

S7-200 PLC ile Touch panel veya Scada ile bu işi çözebilirsin .
Haberleşme olarak MPI yada PPI kullanmak zorundasın.
Çünkü S7-200 üzerinde standart port üzerinden yapabileceğin haberleşme bu .
(en ucuzundan yani :D )

Kolay gelsin,
Başarılar
 
cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar,
çalışmalarım ve araştırmalarım devam ediyor büyük ihtimalle s7 200 ve wincc kullanacağım ve ppi haberleştirme yapacağım, gibi gözukuyor...

proje hocam kaynaklı olarak bayağı bir değişime uğradı son halini kabataslak çizdim bu resmi upoad ediyorum,
bi sorum daha olucak projenin son haliyle ilgili, sizce tank içersindeki sıvı seviyesini ölçmek için nasıl bir sensör kullanmalıyım ?? aklımda bi kaç fikir var ama sizinde fikrinizi almak isterim, marka model gibi bilgiler içime yarar ;)


projemin basit bir anlatımı;

Çevrim başlangıcında boş olan karıştırma tankımıza belirtilen miktarlarda ham maddeler alınacaktır. Sistemimizde ham madde olarak deneme amaçlı su ve toz boya kullanılacaktır. Belirtilen miktarda tankın içerisine emme motoru ile alınan suya yine istenilen miktarda toz boya, toz boya bırakma valfi ile alınacaktır. Tankın içindeki su miktarının yeterli olduğuna sıvı seviye rölesi ile karar verilecektir. Ardından karışım istenilen sıcaklığa kadar ısıtılıp istenilen süre boyunca karıştırılacaktır. Tank içerisindeki karışımın sıcaklığı ve miktarı HMI ünitesinden sürekli anlık olarak izlenebilecektir. İstenilen sıcaklığa ulaşıldığında ve belirtilen süre boyunca karıştırma yapıldığında tank içerisindeki karışım tankın altındaki boşaltma valfi ile ürün tankına boşaltılacaktır.
Bütün bu işlemlerin yapılması için sistem PLC sinin hafızasında 2 ürün oluşturma senaryosu bulunacaktır. Bu senaryolar hammadde miktarları, sıcaklık, karıştırma süreleri ve boşaltma miktarları açısından birbirinden farklı olacaktır. Senaryolar HMI ünitesinin ekranından seçildiğinde ürün hazırlanmaya otomatik olarak başlanacaktır. Bunun haricinde HMI ekranından bütün sistem elemanları ayrı ayrı manuel olarak kontrol edilebilecektir. Bunlara ek olarak HMI ünitesinden kullanıcının belirleyebileceği hammadde miktarlarında, sıcaklıkta, karıştırma süresinde ve boşaltma miktarında ürün oluşturulabilecektir.
 
merhaba Ermanas projeni bitirebildinmi merak ettim bende benzer bir proje üzerine çalışmak istiyorumda...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,443
Mesajlar
917,664
Kullanıcılar
450,373
Son üye
kidorki

Yeni konular

Geri
Üst