Sarı-yeşile toprak diye güvenmeyin

Sn.genç arkadaş bu tesısatı yapan arkadaş belki bizim bilmediğimiz bir standartı uygulamıştır. Hemen suçlamamak lazım. :) Mesela böyle bir yönetmelikte var. ama sanırım standart olmadığı için kaleme alınamıyor. :)

Yap kaç standartları, 4. madde; "sen standartlara uyacağına, standartlar sana uysun"
Yap kaç standartları, "nosuz" madde; "elerji verince çalışıyorsa, renkler kimin umurunda, önemli olan göze hoş görünsün :)

Saygılar
 
Bina eskiydi (14-15 yıl). İşçilikleri de fena değilmiş. Buatlarda klemenslerle ek yapmışlar (Ne hallere sevinir olduk!). Tek kusurları kablo renklerindeydi. Akrabam da hepten şaşırdı:
"Kahverengi toprak rengi, niye nötr yapmış? Toprağa bağlamamış ki ? " deyince ben koptum zaten...
 
Malesef standardizasyon oturmadığı için kablo renklerine aldanarak iş yapılmamalıdır. Sistem kurma, revizyon veya arızaya müdahale ederken mutlaka ölçümler yapılmalı ondan sonra işleme başlanmalıdır. Dikkat çok önemli!!!
 
Bu sarı yeşili faz yada nötr yapan arkadaşlar mesleyimizin yüz karaları 10 yaşındaki bir çıraga sorsanız o rengin ne oldugunu bilir yazık yaa
 
arkadaşlar bu işleri eline kontrol kalemi alıpta faza tuttuğunda kontrol kaleminin ışığı yanıyor,tamam bunda elektrik var diyenlerde yapıyor.öyle olmuyor işte ?teorik bilgin olacak bu işte arkadaşım.teknik bilgin %100 olacak.kabala rastgele kablo bağlamakla olmuyor bu işler.senin yaptığın işe bir başkasınında gelip arıza için baktığını mutlaka unutma? meslektaş arkadaşlarımıza kurallara uyarak mutlaka yardımcı olalım.kolay gelsin.
 
Beş damarlı kablo meselesini gündeme getiren arkadaşların ağızlarına sağlık! Benim bir önerim var;eğer serbest çalışıyorsak sözümüzün geçtiği müşterilerimize,fabrikalarda isek satın alma görevlilerine bu kabloları ısrarla aldıralım,bu standardın oluşmasına bir nebze katkıda bulunalım,nötr - toprak karmaşası insanı gerçekten bezdiriyor şahsen ben,çoğu zaman yaptığım panolarda 380/220 ya da 380/24v. trafo koyarak nötr kablosundan kurtulmaya çalışıyorum ama 220 v. girişli sürücü uygulamalarında mecburen NYY kablonun yanında bir de nötr hattı çekmek zorunda kalıyorum,çok iğrenç oluyor :mad:
 
valla arkadaşlar sarı yeşil faz olarak birçok defa karşıma çıktı konuyu açan arkadaşında dediği gibi kesinlikle aldanmamak lazım mutlaka kontrol edin derim ben.

özellikle eski bina tesisatlarında karşımıza çok çıkar mesela benim oturduğum evi toki 10 yıl önce yapmış daha doğrusu taşeronlara yaptırtmış, odanın birinde faz kahve diğerinde mavi diğerinde yeşil salonda sarı yeşil adam sanki fantezi yapmış kaçak akım rölesi takana kadar canım çıktı sanki 4 bilinmeyenli denklem çözüyorum her oda farklı bir standarda göre yapılmış demekki :)
 
benimde başımdan bu konuyla ilgili bir olay geçti.Birgün çalıştığım fabrikada makinaların yerleri değişti iki arkadaş enerji bağlantılarını yapıyoruz tel tavalardan hazır buatlardaki 380 V AC indirip makinalara bağlıyoruz 5*2.5 kablo kullanıyoruz kahve -mavi- siyah- beyaz- sarı yeşil genelde 5* kablolarda beyazı nötr olarak kullanıyoruz bende buna güvenip bağlantıyı yaptım diğer arkadaşım pano başında ben makinanın başındayım bir elim tel tavadan aşağı inen diğer bir tel tavada bir elim makinanın şasesinde enerjiyi aç dememle makina ile tava arasına yapışmam bir oldu 3-4 saniye kadar kaldım öyle sonra arkadaşımın enerjiyi kapatmasıyla zar zor kurtuldum.Tel tavayı tuttuğum elimin işaret parmağında resmen elektrik yanığından 3-4 mm derinliğinde bir oyuk oluştu sağ elim bir hafta ağrıdı ucuz atlattım aslında.Diyeceğim o ki kesinlikle kendinize fazla güvenmeyin kendinizie güveniyorsanız bile eğer tek kişi çalışmıyorsanız muhakkak işe başlamadan önce kontrolunuzu yapın aman iş çabuk bitisin diye paldır küldür işe dalmayın unutmayın elektrik kazalarının %60'dan fazlası kendine aşırı güvenden meydana gelmektedir.Önce emniyet işler yetişir merak etmeyin...
 
İthal makinaların genelinde sarı+yeşil toprak , mavi nötr oluyor.Bende her yaptığım işte buna göre bağlıyorum.
(Enerji giriş kablosu ise sarı+yeşili nötr olarak bağlıyorum.)
 
koray.k ' Alıntı:
...5*2.5 kablo kullanıyoruz kahve -mavi- siyah- beyaz- sarı yeşil genelde 5* kablolarda beyazı nötr olarak kullanıyoruz bende buna güvenip bağlantıyı yaptım...

Sarı-yeşil ve mavi rengin birlikte olduğu her yerde ben: Sarı-Yeşili toprak, maviyi nötr yaparım.
Geçen hafta iki farklı olayla karşılaştım. İkisinde de adamlar sarı-yeşille motorun faz beslemesini yapmışlar, kahverengi ile de topraklamayı (Toprak rengi ya ondan her halde...)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,850
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst