S5 PLC Stop Problemi

isademir

Üye
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba Arkadaşlar
İşletmemizde bulunan Plastik enjeksiyon makinasında Siemens 115U CPU 943 6ES5 943-7UB21 Model S5 plc stoptan run'a geçmiyor.Run anahtarını stop'a alıp tekrar run konumuna alıyorum run yeşil ledi yanıyor daha sonra tekrar stop ledi kırmızıya dönüyor ve aşağıdaki QVZ ledide kırmızı oluyor.Bu arada BASP ledide devamlı kırmızı yanıyor.
CPU Stop konumuna geçtiğinde ISTACK ve BSTACK ekran görüntülerini aldım.Cpu'nun neden stop'a geçtiği hakkında yardımcı olabilirmisiniz.

1.JPG2.JPG3.JPG

makina üzerinden çektiğim s5 backup'ı aşağıdaki linktedir.


Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • S5 Backup.rar
    17.1 KB · Görüntüleme: 70
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Büyük ihtimal ile CPU ya da yanındaki güç kaynağında sorun vardır. Varsa önce güç kaynağını yenisi ile değiştirin sorun düzelmezse CPU'yu değiştirin. Bazen CPU'yu üzerindeki anahtarlar yardımı ile resetleyip yeniden program yüklemek de çözüm olabiliyor. Enjeksiyon makinesinin markası nedir? İkinci el yedeğe ihtiyacınız olursa İstanbul'da uygun fiyata S5 yedekleri bulabileceğiniz bir firma tavsiye edebilirim.
 
Programa baktım yabancı gelmedi. Husky preform enjeksiyon sanırım. :eek: Söylediklerimi yapın çözüm olacaktır. Sıkıntı olursa yazın çok uğraştım onlarla. :eek:
 
Evet Makina çok eski Husky makinası :eek: 2.el yedek S5 ürünleri alabileceğimiz yeride söylerseniz çok sevinirim.
Makinayı haftaya deneyeceğim ama önceden bir bilgi almak istedim.
 
Yardımınız için teşekkürler.Evet yer Bursa CPU'yu değiştirdik.Sorun devam ediyor.Güç kaynağınıda değiştirip deneyeceğim.
 
Cpu'yu resetleyip deneyebilirsiniz, Or switch aşağı doğru basılı tutulurken run/stop 3 kez kapatılıp açılınca cpu tamamen resetlenir. Programı yeniden yüklersiniz.
 
Merhaba arkadaşım
sorun ISTACK içinde açıkça belirtiliyor
Cause of Int içinde QVZ var. Buda program içindeki bir Input veya Output'a ulaşamıyorum demektir.
Bunu bulmakta son derece basittir.
'. Kolon ve 2. satırda FB-No var. burada hangi FB de iken gittiğini yazıyor ki sende bunu BSTACK içinde zaten görüyorsun. Sistem OB21 Startup Bloğu çalıştırıyor ve burada çağrılan FB181 içinde okuyacağı adrese ulaşamadığı işçin çakılıyor.
Şimdi bu kart hangi kart konusuna gelirsek...
FB181 i açacaksın ve editörde aşağıda adresleri göster F tuşunu bulacaksın sanırım F4 idi ama emin değilim. Buna bastığında FB satırlarının önünde adresler gelecek. ISTACKda bahsettiği adrese "1B4"(REL-SAC) gel ve bunu bir öncesindeki adresi incele. Çünkü sistem 1B4 gösterdiğinde önceki komutu işleyememiş demektir. Orada ya I veya bir Q vardır. İşte bu adresin olduğu kart arızalı ve bunu değiştir veya beslemesi kesik veya rack üzerinde bu kartın oturduğu yerde sorun var. CPU bu kart ile haberleşemediğinden çakılıyor.
Tam ve kesin sonuçtur. Bir S5 canavarı olarak bunu garanti ederim:)
Yalnız kartın yerini değiştirisen IM üzerinden de adresi değiştirmeyi yeni yerini IM üzerinde değiştirmeyi sakın ama sakın unutma....
Ha bir

yedekleme konusuna gelince....
PLC merkezi ile irtibata geç. ellerinde bol yedek var
Eğer bulamaz isen benimle irtibata geç sana yardımcı olabilirim.
Ama önce arızalı problemli kartı bul, tipini kodunu vs öğren sonra yedeklemeye geç.
Biraz önce söylemeyi unuttum..
Rackın sonundaki IM 306 kartı üzerinde umarım kimse oynamamıştır. Belki de kart sağlam biri sabotaj yapıp dipswitchlerden adresi kaldırmışta olabilir. O zaman da karta ulaşılmaz. Ama bunu kimsenin yapacağını düşünmüyorum. En azından bilerek
bana da sonucu iletirsen sevinirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba Tacettin bey yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Problemi şöyle hallettik.Program attık olmadı.cpu'yu değiştirdik ve program attık bir süre Run konumunda kaldı.Daha tekrar ara ara stop durumuna geçti.Daha sonra aynı tip olan başka bir makinanın programı attık düzeldi.Yaptığımızın mantıklı bir açıklaması yok.Sizden bir ricam olucak.ISTACK ve BSTACK'lardan arıza bulma konusunda yardımcı olabilirmisiz.Elinizde bu konuda döküman varmı.
Teşekkürler
 
öncelikle çalışır vaziyette olan yazılımı yedeklemeliyiz..daha sonradan çakışma olduğunda rahatlıkla cpu'yu resetleyip ve daha önce yedeklemiş olduğumuz yazılımı transfer ettiğimizde problem büyük olasılıkla çözülüyor..ben 2kez karşılaştım aynı durumla ve bu şekilde aştım..
Teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,316
Mesajlar
916,654
Kullanıcılar
450,150
Son üye
Sqnax

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst