Sıva Altı Elektrik Dedektörü Yardımı

LEvet, 2003-2004 yıllarında mecbur kaldığımız için biraz uğraşmıştım.

1. Eğer kabloyu/iletkeni enerjiden ayırabilirseniz verici/alıcadn oluşan çözüm daha rahat.

2. Ancak enejiden ayırma şart değil.

3. Başlangıçta alıcı olarak A.M. radyo kullanabilirsiniz (Orta ve Uzun dalga frekansları kullanılıyor.
Benim yaptığım 455Khz idi. Ben alıcı olarak ZN414 entegre (3 bacaklı) kullanmıştım, sanırım şimdi tarih oldu. Ancak yinede daha iyi birşeyler yapılabilir.

4. Alıcı kısımda, anten daha doğrusu bobin doğru şekilde, rezonansı ayarlanmalı, sıva üstü gibi bir ptoje için düz ferit çubuk kullanılmalı.

2024 yılının en iyi kablo dedektörleri:

https://pointonenav.com/news/underground-wire-and-cable-locator/

Projenize devam edecekseniz yazın,

Kolay gelsin.

Evet, 2003-2004 yıllarında mecbur kaldığımız için biraz uğraşmıştım.

1. Eğer kabloyu/iletkeni enerjiden ayırabilirseniz verici/alıcadn oluşan çözüm daha rahat.

2. Ancak enejiden ayırma şart değil.

3. Başlangıçta alıcı olarak A.M. radyo kullanabilirsiniz (Orta ve Uzun dalga frekansları kullanılıyor.
Benim yaptığım 455Khz idi. Ben alıcı olarak ZN414 entegre (3 bacaklı) kullanmıştım, sanırım şimdi tarih oldu. Ancak yinede daha iyi birşeyler yapılabilir.

4. Alıcı kısımda, anten daha doğrusu bobin doğru şekilde, rezonansı ayarlanmalı, sıva üstü gibi bir ptoje için düz ferit çubuk kullanılmalı.

2024 yılının en iyi kablo dedektörleri:

https://pointonenav.com/news/underground-wire-and-cable-locator/

Projenize devam edecekseniz yazın,

Kolay gelsin.
Ustacığım, öncelikle değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.

Potansiyometre, LM324 entegresi ve 2N2222 transistörü kullanarak devreyi yeniden kurmaya karar verdim. Anten olarak ise, üst kısmını yalıtarak bakır plaket kullanmayı düşünüyorum. Henüz kafamda her şey tam olarak oturmadı; özellikle yanlış tetiklemelerin nasıl önüne geçebileceğim konusunda bazı soru işaretlerim var.

Ancak malzemeler geldikten sonra takıldığım yerlerde sizin gibi ustalarıma danışmak isterim.

Tekrar çok teşekkür ederim, iyi geceler dilerim.

Ustacığım, değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yukarıdaki mesajımda da belirttiğim gibi, yeni bir devre denemeye karar verdim. Yapacağım devre bu şemadakine benzer olacak, ancak daha tutarlı çalışacağını düşünüyorum.
yapınca burada da paylaş nasıl yaptığını. ayarlarım bozulursa bakarsın ben de yapmaya çalışırım.

Sadece 50Hz dedekte ederek belki kopukluk bulunabilir, ancak sadece bir tip problem karşınıza çıkmıyor:

a) Çoklu iletkenin olduğu yerde, bir telin kopuk olması.

b) İki iletkenin çivi, vida sayesinde kısa devre olması, şebekeye bağlanınca sigorta atması, veya benzeri kombinasyonlar da sonuç veremez. (kişisel tesadüfler hariç).

Bu tür cihazlarda genellikle kullanılan devrenin çalışma prensisbi:
Verici ve alıcıdan oluşan sistemle, problem olan hatta sinyal enjekte ederek arızayı bulmak.

Kendiniz bir devre yapacaksanız, multimetrenin dışında:
Önce, Endüktans metre ve Sinyal jeneratör, Osilaskop gereklidir, bunlar olmadan karşınıza çıkan problemleri halletmek zor olacaktır.

Aslında önce malzemeleri almaktansa, şemasını incelemek ona göre karar almak daha doğrudur.

Kolay gelsin

Sıva altında tam randımanlı olmasa da NCV özelliği bulunan cihazla tespit edebilirsiniz. Çok derindeyse bulamıyor ama yakınsa kablonun geçtiği yeri kabaca tespit edebiliyorsunuz.

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,241
Son üye
uasertan

Yeni konular

Geri