Sıva Altı Elektrik Dedektörü Yardımı

AxMatör

Üye
Ustalarım, hepinize hayırlı geceler dilerim.
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, elektronik konusunda epey amatörüm. Ara sıra ev tadilatımda ihtiyacım olduğu için bu devreye merak saldım. Devamlı kullanmadığım için 5-10 bin liralık bir cihaza para vermek istemedim, kısacası bu yüzden kendim yapmak istiyorum.

Bu devreyi, duvar altındaki elektrik kablolarını tespit etmek için yapmak istiyorum. YouTube’da birkaç video izleyip (N555, 1uf 25V kondansatör, buzzer ve LED kullanarak) denedim, fakat bir türlü başarılı olamadım. Devreye güç verdiğim anda buzzer sürekli ötüyor. Anten kaynaklı olduğunu düşündüğüm için bakır kablodan yaptığım anteni çıkardım ama yine aynı durum devam etti.

Daha önce bu tür bir proje yapan ustalar varsa, tecrübelerini paylaşırlarsa çok sevinirim. Ben de yeniden farklı veya aynı devrelerle denemek isterim.
Tekrardan hepinize hayırlı geceler dilerim.

güzel insan, bunu mu yaptınız acaba?
Ustacığım , değerli önerin için çok teşekkür ederim. 😊 Tam olarak denediğim devre buydu. Hatta entegre ve kondansatörden şüphelenip farklı parçalarla iki defa yeniden birleştirdim. Kısa devre olmadığından emin olmak için detaylı olarak inceledim ama sanırım ben bir türlü beceremedim galiba.

Son düzenleme:
Ustacığım , değerli önerin için çok teşekkür ederim. 😊 Tam olarak denediğim devre buydu. Hatta entegre ve kondansatörden şüphelenip farklı parçalarla iki defa yeniden birleştirdim. Kısa devre olmadığından emin olmak için detaylı olarak inceledim ama sanırım ben bir türlü beceremedim galiba.
hiç dert etme o beceriksizlerden bir de benim. ben ac dedektör aldım, duvardakini göstermiyor ama kablo bazında harika iş görüyor. duvardakini gösteren elbet var ama alacak para bende yok. zaten öyle bir derdimde yok. duvarın içindeki kabloyu görmesi için manyetik alanın epey güçlü olması lazım. şimdi kafam bi milyon, yarın ayık kafayla biraz izleyeyim kafamın bastığının linkini paylaşırım.

hiç dert etme o beceriksizlerden bir de benim. ben ac dedektör aldım, duvardakini göstermiyor ama kablo bazında harika iş görüyor. duvardakini gösteren elbet var ama alacak para bende yok. zaten öyle bir derdimde yok. duvarın içindeki kabloyu görmesi için manyetik alanın epey güçlü olması lazım. şimdi kafam bi milyon, yarın ayık kafayla biraz izleyeyim kafamın bastığının linkini paylaşırım.
Evet ustacığım, ucuz seviye cihazlar bile oldukça maliyetli. Benim için sürekli kullanılmayacağı için büyük bir israf olur diye düşünüyorum. Elektrikçi arkadaş evin tesisat kablolarını olmayacak yerlerden çektiği için herhangi bir tadilatta bana zorunluluk haline geliyor 😅. Tekrardan değerli cevaplarınızı beklerim.

güzel insan, arama yaparken küfür kültürüm biraz daha arttı, günlük kotamın da üzerine çıktım. ama yapılabilir bir devre bulamadım. cebimize en az dokunacak zımbırtıyı da amazonda buldum.
https://www.amazon.com.tr/TFixol-Di...1e38cbb9f549b6e951475b&qid=1761815959&sr=8-19
https://www.amazon.com.tr/Jectse-Fo...21-spons&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9tdGY&psc=1
al demiyorum, alma da demiyorum. benim bulabildiğim bu. yapılabilir bir devre ben bulamadımdilerim.
Ustacığım, değerli yorumun için çok teşekkür ederim.
Evet, internet üzerinde pek iç açıcı devreler yok. Özellikle yaptıkları devreleri ısrarla açıktaki kablolarda deniyorlar.
Attığın cihazlar gerçekten uygunmuş. Ben de Einhell Dijital Duvar Tarama Cihazı TC-MD 50 buldum; aklımda son bir devre var, artık iş inada binmeye başladı 😅
Eğer yine başaramazsam bu cihazlardan birini tercih edeceğim.

Tekrardan çok teşekkür ederim, iyi günler ve kolaylıklar dilerim.

size de kolaylıklar güzel insan, video sitelerindeki kelime oyunları insana güzel stress attırıyor.

Daha önce bu tür bir proje yapan
Evet, 2003-2004 yıllarında mecbur kaldığımız için biraz uğraşmıştım.

1. Eğer kabloyu/iletkeni enerjiden ayırabilirseniz verici/alıcadn oluşan çözüm daha rahat.

2. Ancak enejiden ayırma şart değil.

3. Başlangıçta alıcı olarak A.M. radyo kullanabilirsiniz (Orta ve Uzun dalga frekansları kullanılıyor.
Benim yaptığım 455Khz idi. Ben alıcı olarak ZN414 entegre (3 bacaklı) kullanmıştım, sanırım şimdi tarih oldu. Ancak yinede daha iyi birşeyler yapılabilir.

4. Alıcı kısımda, anten daha doğrusu bobin doğru şekilde, rezonansı ayarlanmalı, sıva üstü gibi bir ptoje için düz ferit çubuk kullanılmalı.

2024 yılının en iyi kablo dedektörleri:

https://pointonenav.com/news/underground-wire-and-cable-locator/

Projenize devam edecekseniz yazın,

Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu