Sıfırlama h.k.

ahmethoca

Üye
Katılım
28 May 2014
Mesajlar
68
Puanları
1
Yaş
35
Konum
Bartın
Aşağıdaki sıfırlamanın sakıncaları ile ilgili bir not yazdım. Burada sigortanın atmama sebebini anlayamadım. Sonuçta devrede aşırı akım geçtiğinde sigorta devreyi açmıyor mu? Yalın bir dille anlatabilir misiniz?

Sıfırlamanın Sakıncaları


Sıfırlamanın iki ana sakıncası vardır. Bunlar:

- Binayı besleyen ana kolon hattının kopması sonucu yeniden bağlantı yapılırken nötr ve faz uçları yer değiştirebilir. Bu durumda sıfırlamayla korunan aygıtın gövdesine faz gider, sigorta atmaz.

- Sıfırlamayla korunan aygıtın besleme kablosunda nötr hattı koptuğunda faz alıcının gövdesine gider, sigorta atmaz.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
mJDmD1.jpg


Buradaki resmi incelerseniz anlarsınız.

http://www.emo.org.tr/ekler/23b7f02433572a0_ek.pdf

Sıfırlama cihazın toprak hattına bağlanması gereken metal gövdesinin nötr hattı ile irtibatlandırılmasıdır. Yani cihazın metal gövdesi direk nötr oluyor . Böyle düşünmeye çalışın .
 
kardeşim sadece bir şeyi öğrenmek istiyorum sigorta atmama sebebini öğrenmek istiyorum. Terimsel ifadeler çok anlamıyorum. Elektriğe merakım var sadece
 
kardeşim sadece bir şeyi öğrenmek istiyorum sigorta atmama sebebini öğrenmek istiyorum. Terimsel ifadeler çok anlamıyorum. Elektriğe merakım var sadece
Sigortanın atması için tamamlanmış bir devreden kısa devre sonucu aşırı akım akması gerekir . Sizin bahsettiğiniz durumlarda böyle bir ihtimal yok .Sigorta bu durumları algılayıp kendi kendine bir terslik var atayım diyebilecek yeterliliğe sahip bir koruma elemanı değil.
 
peki koruma topraklamasında gövdeye elektrik geldiğinde sigorta atmıyor mu?
 
Sigorta faz ile nötr veya faz ile topraklama direkt kısa devre olması halinde aşırı akımdan atar. Yada sigorta üzerinde yazan akımdan daha fazla akım geçmesi gerekli. Yani hep aynı kapıya çıkıyor yani aşırı akım. 220 volt ile çalışan bir cihazın faz ve nötre ihtiyacı var. Faz cihaza girer nötrden devreyi tamamlar. Nötr olmazsa devreyi tamamlamadigi için çalışmaz. Topraklama ise koruma amaçlıdır. Faz olası bir durumda gövdeye kısa devre ederse sigortayı attırıp insanı korur. Topraklama olmazsa cihaza dokunan kişi çarpılır. Topraklamanın olmadığı durumlarda yapılan sıfırlamanın dediğiniz gibi tehlikeleri vardır. İlk resimde girişte faz ile nötr yer değiştirince sifirlamadan dolayi gövdeye faz vermiş oluruz. Cihaza dokunan çarpılır. Şartlar oluşmadığı için sigorta atmaz. İkinci resimde nötrde kopukluk olursa kopukluk olan yere kadar faz geri dönüş yapar. Sifirlamadan dolayi yine gövdeye faz vermiş oluruz. Yine tehlike ve yine sigorta atmaz. Umarım anlatabildim. Resim için kusura bakmayın. Elimden geldiğince çizmeye çalıştım...
IMG_20171126_223541.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst