sıemens hmı uygulama orneklerı

cedric1990

Üye
Katılım
31 Ağu 2010
Mesajlar
206
Puanları
1
merhaba arkadaslar;
siemens plc ve hmı programlamaya basladım.plc kısmını cozdum sayılır dıger marka plclerı programladıgım için hızlı bısekılde uyum sagladım ancak hmı konusunda oldukca zorlanıyorum kafama takılan bı kac soru var onca arastırmama ve program uzerınden deneme ragmen bulamadım...::(
1-)plcden hmı dekı sayfayı nasıl degıstırırım? ( screenbynumber dıye fonksıyon var ama denememe ragmen calısmadı)
2-) recete uygulaması nasıl yapılır?
3-)kayan yazı uygulamasını goremedım mesela ekran menulerınde?
4-)tiaportal v13 kullanıyorum sadece s7-300 cpu sectıgımde sımılasyona ızın verıyor s7-1200 ve s7-1500 de sımılasyon yapamıyorum bunu ıcın hangı versıyonu kullanmam gerekır?
 
Son düzenleme:
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Sn. @cedric1990 ,

merhaba arkadaslar;
siemens plc ve hmı programlamaya basladım.plc kısmını cozdum sayılır dıger marka plclerı programladıgım için hızlı bısekılde uyum sagladım ancak hmı konusunda oldukca zorlanıyorum kafama takılan bı kac soru var onca arastırmama ve program uzerınden deneme ragmen bulamadım...::(
1-)plcden hmı dekı sayfayı nasıl degıstırırım? ( screenbynumber dıye fonksıyon var ama denememe ragmen calısmadı) Seçeneklerden-Yapılandırma kısmına girip sayfa numarasini seçmeniz gerekir. Sayfa numarasini seçtikten sonra D0'a PLC'den 2 yazarsanız 2. sayfaya 3 yazarsanız 3. sayfaya yönlendirme yapaparsiniz.

2-) recete uygulaması nasıl yapılır? Reçete belli tag’lara reçete içerisinde tanımlı sabit değerlerin yüklenmesinden ibarettir. Operatör paneli veya başka bir Scada istasyonu senkron olarak reçete kullanamaz.Yapılabilecek tek yöntem operatör paneli içerisinde ayrı bir reçete sistemi oluşturmak ve taglara set değeri göndermektir.

3-)kazan yazı uygulamasını goremedım mesela ekran menulerınde? Kayan yazi demek istediniz. Panel uzerinde PLC den gelecek data uzerine kayan yazi metnini gormek icin ; DOPSoft programında boş çalışma alanı üzerinde sağ tuşa tıklayın GÖSTER / KAYAN YAZI nesnesini tıklayın. Adres bilgisi olarak ilgili PLC datasını girin. Durum seçeneğinden istediğiniz durum adetini girin. YAZI sekmesi altından da her duruma karşılık gelen mesajınızı girin.

4-)tiaportal v13 kullanıyorum sadece s7-300 cpu sectıgımde sımılasyona ızın verıyor s7-1200 ve s7-1500 de sımılasyon yapamıyorum bunu ıcın hangı versıyonu kullanmam gerekır?[/QUOTE] S7-1200 icin similasyon yapmasi lazimdir, tekrar deneyiniz lutfen...Tesekkurler...
 
merhaba;
fırat hocam cevapların ıcın tesekkur ederım.yanlız şu varki senın cevapların delta hmı ıcın delta plc ve hmı 2-3 senedır kullanıyorum.benım sorunum bunları sıemens hmı de gerceklestırmek?
 
merhaba;
fırat hocam cevapların ıcın tesekkur ederım.yanlız şu varki senın cevapların delta hmı ıcın delta plc ve hmı 2-3 senedır kullanıyorum.benım sorunum bunları sıemens hmı de gerceklestırmek?

Siemens HMI ile ilgili cok fazla bir bilgim yok, forumda bu konu ile ilgilenen uzman arkadaslarimiz var, size cevap yazarlar bu konu ile ilgili ve eminim ki cok faydali olur... Tesekkurler...
 
selamlar kendimce biraz yardımcı olabilirim

1.plcden hmı dekı sayfayı nasıl degıstırırım? ( screenbynumber dıye fonksıyon var ama denememe ragmen calısmadı):Bu olayı tahminimce plc programınızda bir boolean sonuca bağlayarak çalıştırmak istiyorsunuz.Bu işlem için şu yolu izleyiniz.HMI kısımından HMI Tags bölümüne girin ve buradan ilgili biti tanımlayınız.(örneğin m0.0)Sonra buradan properties-events takip edilir ve value change den bir olay eklerisiniz.Burada activate screen seçeneğini seçin.Ve alt kısımdanda istediğiniz sayfayı belirtin.Bu tag durum değiştirince istediğiniz sayfaya geçiş yaparsınız.
2. recete uygulaması nasıl yapılır? Bu da şöyle;hmı kısımında recipe kısımına gelin ve burada bir reçete oluşturun ve isim verin.Alt pencerede element kısımı var burayada reçetede bulunan isimleri yazın.Ayrıca bunları hmı tags kısımında bir plc adresine de tanımlayın.Daha sonra çalışma sayfanızda toolbox-control altından recipe arayüzünü alın ve sayfaya bırakın.Buradan reçete isminizi yazın.
3.3-)kayan yazı uygulamasını goremedım mesela ekran menulerınde?-Siemens te bu tarz özellikler bulunmuyor maalesef.En azından ben olmadığını biliyorum.Ekran koruyucu gibi özellikler ve slayt özelliğide yok.Ama kendiniz plc de bir basit kod yazarsınız ve resimleri kendiniz hareket ettirebilirisiniz.
4-)tiaportal v13 kullanıyorum sadece s7-300 cpu sectıgımde sımılasyona ızın verıyor s7-1200 ve s7-1500 de sımılasyon yapamıyorum bunu ıcın hangı versıyonu kullanmam gerekır?-ilk başlarda s71200 de yoktu ancak sonra geldi diye biliyorum.Bunun için plcsim programınıda indirmelisiniz.İnternet ortamında çeşitli videolar var.Açıkçası çokta kullanmadım simülasyon özelliğini.
 
degerlı cevaplarınız ıcın cok tesekkur ederım.bu tarz uygulama orneklerını nerede bulabılırım acaba?
 
Tia Portal V13 te 1200 yada 1500 simülasyon için SP1 güncelleme paketini yüklemeniz gerekmektedir. Tabi simülasyon yüklü değilse onuda yükleyin. Güncellemeleri yükledikten sonra sorunsuzca simülasyon yapabilirsiniz.
 
merhaba;
plcsım v13 yuklu bende sımılasyon yaparken 1200 serısı cpuları gormuyor 1500 serısıınde simülasyon yapıyor plcde . ayrıca ekran ıle plcyı simülasyon yaparken de ekranda plcye yazma hatası verıyor..
 
Programı modifiye seçeneği ile bi düzelt yada yeniden kur istersen. Bende tia V13 kullanıyorum ama başıma hiç öyle bi sıkıntı gelmedi. Ama kurulum sırasında bazen problemler olabiliyor, bişeyler eksik yükleniyor. Yeniden yüklersen düzelir muhtemelen. SP1 yüklü dimi senin programa.
 
sımdı modıfıye edılmesını beklıyorum bı daha denıcem bakalım olcak mı :) sp1 guncellestırmesını daha kurmamııstım olmazsa onuda denerım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst