RPM'e göre senkronize parlaklık değiştiren Led ışıklar

Katılım
25 Şub 2024
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
24
Merhabalar, motosikletin RPM değerine senkronize parlaklığı olan led ışıklar yapmak istiyorum.

Yapmak istediğim tam olarak bu linkteki gibi bir şey (videodaki montaj eseriymiş)

Teorik olarak çok az elektrik bilgim var ve Bu proje üzerine bazı araştırmalar yaptım. Bazı öğrendiğim şeyler: -Potansiyometre kullanmam gerekiyor. -Youtube üzerinden devir saat üzerine çok araştırma yaptım ancak en çok zihnimi aydınlatan bir videoda CG motosiklete devir/saat göstergesi tamiri yaparken kablosunu ateşleme bobinine bağladığını gördüm. (Anladığım kadarıyla her ateşleme olduğunda ateşleme bobini çalışıyor ve devir/saat göstergesine de akım gidiyor. Dakikada gelen akım sayısına göre devir hesabı yapılıyor) ateşleme bobininden akım alsam bunu nasıl potansiyometre'ye bağlarım ve potansiyometreyi gelen akım sıklığına göre düşürür veya arttırırım (sanırım Arduino gerekiyor)

Şu video da zihnimi parlattı
Ybr125 devir göstergesini elinde çalıştırıp test ediyor.

Tüm bunlar araştırma sonuçlarım. Daha detaylı bilgiye ihtiyacım var Bana yardımcı olabilir misiniz?
 
Önce forum kurallarını okumanızda fayda var .
 
Yardım etmek isteyenler için:

Gaz teline mekanik potansiyometre bağlayarak devam etme kararı aldım. Hem daha ucuz hem daha etkili olacağını düşünüyorum. Yardımcı olacak herkese teşekkür ederim.

 
Sadece fikir verebilirim. Rölantide ve gaz verince akü kutup başlarından kaç volt okuyorsunuz onu bilmek lazım. eğer 12-14 volt gibi değerler okunuyorsa bu iyi haber. Arduino kullanılacaksa gerilim/voltaj bölücü ile bu değer arduinonun 5 volt okumasına göre okunan değer oranlanmalı. Daha sonra okunan değere göre led çıkışı sağlanabilir. Belki motor devrine duyarlı daha kolay olabilir. Devir sensörü ya da hal sensörü kullanılabilir. Belki motorun devir göstergesindeki değer okunarak da olabilir.
 
Bu sitede oldugunuza göre elektronik ile ugraşıyorsunuz demektir.
Mekanik potansiyometre ile en basit yapacagınız devre NE555 entegresiyle flaşhör devresi yapıp, devredeki ayarlı direnç yerine sizin potansı kullanmak.
Google amcaya ne555 flas circuit yazarsan onlarca örnek bulursun.
Yok ben kendimi gelistirip arduino vs herhangi bir işlemci ile yapacam dersen,yapman gereken potansdan analog datayı okuyup bu dataya göre pwm üretmek.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,194
Mesajlar
915,742
Kullanıcılar
449,969
Son üye
kdrtkn

Yeni konular

Geri
Üst