Rocker switch ile DC Motor Kontrolü

fatali

Üye
Herkese Merhabalar,

12 volt bir dc motorum var, bunun 1203bb kodlu bir kontrol kartı ile kontrolü yapılıyor. Bir potansiyometre ile motorun dönüş hızı ve rocker switch ile dönüş yönü değiştirilebiliyor. Benim yapmak istediğim ise rocker switch yerine bir röle ile kısa devre yaptırarak motorun dönüş yönünü değiştirmek. Rocker switch 1 ve 2 tuşlarına sahip ama altında 6 adet pin var. Tüm kombinasyonları denedim ama hiç bir kısa devre motoru döndürmüyor. Switch'i 1 veya 2 pozisyonuna aldığımda ise motor çalışıyor. Çalışma mantığını bulamadım bir türlü. Elle hangi kabloları kısa devre yaparsam motor döner bulamadım. Bu konuda bilgisi olan var mı?

Çok teşekkürler.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2025-01-23 at 11.35.09_2db66c9e.jpg
    WhatsApp Image 2025-01-23 at 11.35.09_2db66c9e.jpg
    474.4 KB · Görüntüleme: 17
güzel insan, dc motor yön değiştirmesi için kutupların değişmesi lazım, siz neyi kısa devre yaparsanız yapın motor yön değiştirmez. röle ile değiştirmek için nasıl yapılır bilmiyorum.

Cevap için teşekkürler, motorun yön değiştirmesi için + - kutupların yön değiştirmesi gerektiğini biliyorum. Ancak bu mekanik switch nasıl yapabiliyor buni, sonuçta o da içinde kısa devre yaptırmıyor mu?

mutlaka izlemişsinizdir ama, enerjinin yönü değişiyor. bir de teknik terim kısa devre değil kapalı devre, yani devreyi kapatıp akımın geçmesini sağlıyor. kısa devre ise istenmeyen durumdur. kontrolümüzün dışında olan olaylar için kullanılır.

mutlaka izlemişsinizdir ama, enerjinin yönü değişiyor. bir de teknik terim kısa devre değil kapalı devre, yani devreyi kapatıp akımın geçmesini sağlıyor. kısa devre ise istenmeyen durumdur. kontrolümüzün dışında olan olaylar için kullanılır.
cevap ve düzeltme için teşekkürler.

tam o noktadayım, o switch o bacaklardan herhangi ikisine ya da üçüne kapalı devre yaptırmıyor mu? yani bu durumda aynı şeyi kabloları değdirerek neden yapamıyorum? Acaba pasif eleman sandığım bu switchin içinde transistör falan mı vardır? Konunun biraz cahiliyim, kusura bakılmasın.

Altta prensip şeması verilen devre ile yapabilirsiniz. Bu uygulamada iki adet röle kullanılmakta.

IMG-20221031-171746.jpg

Teşekkürler Mehmet Bey.

Zaten 2 adet röle ile motoru sağa sola çevirmeye çalışıyorum. Rölelerim Tuya destekli bir wifi devre ile kontrol edilebilen bir kart üzerinde. 2 rölemin de 3 er çıkışı var. Com, NC, ve NO. Bu bağlantıyı çözemedim.
aşağıda verdiğim şema ile bağladım, tam istediğim gibi çalıştı. Teşekkürler.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2025-01-23 at 11.35.09_2db66c9e.jpg
    WhatsApp Image 2025-01-23 at 11.35.09_2db66c9e.jpg
    379.7 KB · Görüntüleme: 10
  • Screenshot 2025-01-23 164850.png
    Screenshot 2025-01-23 164850.png
    69.8 KB · Görüntüleme: 10
Son düzenleme:
Devir yönü değiştiren anahtar iki yolu üç pinli. ikişer adet NO, NC, COM uçları bulunmakta.
Rölelerin aynı isimli uçlarına bu anahtardaki bağlantıyı taşıyabilirsiniz.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,563
Kullanıcılar
454,051
Son üye
yaparim

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri