Rf amfi devresi, çalışır mı?

Merhabalar, kendi araştırmam doğrultusunda pek fazla basit sayılacak Rf yükseltici devresi bulamadığım için yapay zekadan elde ettiklerimi referans alarak bir devre tasarladım. Rf modülatörden alacağım sinyali biraz olsun yükselterek evin içinde yayını kablosuz olarak almak için kullanacağım. basit bir hobi devresi olacak, parça temin ettiğim sitede ve muadillerinde ayarlı bobin bulamadığımdan dolayı pot ile gaini azaltıp arttırmayı düşündüm. devreyi daha basit olması ve sadece çalışabilmesinin benim için yeterli olmasından dolayı ayarlı kondansatör kullanmayı tercih etmedim. Devrede 2n3866 kullanacağım vhf bandı için yeterli olduğunu ummaktayım daha iyi alternatiflerine baktım fakat stokta olmadığından dolayı bu transistörle ilerleyeceğim.

elimde 1 μH bir direnç tip bobin mevcut kazanımı arttırmak için 12v'tan collectöre giden 3.3k dirence paralel yahut direnci iptal edip bobinle devam ederek deneyeceğim. eğerki Modülatörün sinyalini yükseltmeyi başarabilirsem yaptığım basit bir radyo vericisi var onlada deneyerek deneyimlerimi burada paylaşacağım.Capture.webp

Amacınız FM bandında bir rf amplifikatör mü yapmak? Eğer öyle ise bu devre çalışacağını sanmıyorum.

Elinizdeki modülatör ü görebilir miyiz? Çıkışı kaç watt? Ve siz sadece ev içinde mi verdiğiniz sinyali dinlemek istiyorsunuz?

Amacınız FM bandında bir rf amplifikatör mü yapmak? Eğer öyle ise bu devre çalışacağını sanmıyorum.

Elinizdeki modülatör ü görebilir miyiz? Çıkışı kaç watt? Ve siz sadece ev içinde mi verdiğiniz sinyali dinlemek istiyorsunuz?
Merhabalar hayır VHF Tv bandında olacak. modülatör çıkışının kaç w olduğunu bilmiyorum, atari vb. Cihazları tvye bağlamak için olanlardan kablosuz olarak tvnin anten girişinin hemen dibinde tutarsam anca o zaman az biraz görüntü veriyor. evet aynı oda içerisinde yayını alabilmek istiyorum fazlasına ihtiyacım yok.

Kafa karışıklığı olmaması adına yazıyorum. Eğerki vhf için sistemi çalıştırabilirsem fm içinde deneyeceğim sadece.
WhatsApp Image 2026-03-08 at 13.33.48 (1).webpWhatsApp Image 2026-03-08 at 13.33.48.webp

Vhf ampli yapmak kolay olacağını sanmıyorum. Böyle el yapımı olacak bir ürünü kalibre etmek özel ekipmanlar gerektirir. Yan bandlarda harmonikler çevrenizde iletişimleri bozabilir.

Vhf ampli devresine bir örnek ekleyeyim. Bu devre 1.5 watt bir devre. İşinizi görür.

mrf313sch.gif

ÖHHÖ ÖHHÖÖÖ KÖH KÖÖHHH Öksürük :p
@serkan_48 fena köteklemiş. Ben de onu kötekleyim.
https://www.digikey.be/en/products/detail/macom-technology-solutions/MRF313/4429872
Yüksek frekanslarda çalışabilecek güç transistörlerinin 1$ a mı satıldığını sanıyorsunuz :p
Ses frekansında bile doğru çalışmayan transistörlerle dolu olan piyasada böyle bir transistörü bulabileceğinizi mi sanıyorsunuz.
İşin teknik boyutuna inerek pF tipi kondansatörlerin de kaliteli olması gerektiğini varsayarsak vay halinize.
https://en-wikipedia-org.translate....tr_sl=en&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=tc
Fiyatı 3$ civarı o da bulabilirseniz.
Tabii ki kaliteli kondansatör kullanmayabilirsiniz. Mercimek tabir edilen seramik kondansatörler de uygundur. Ancak kararlı çalışabilmeleri için tested ürün olması şarttır.

Hastasıyız koteklerinizin, esirgemeyin bizden 👻😜🤣
ÖHHÖ ÖHHÖÖÖ KÖH KÖÖHHH Öksürük :p
@serkan_48 fena köteklemiş. Ben de onu kötekleyim.
https://www.digikey.be/en/products/detail/macom-technology-solutions/MRF313/4429872
Yüksek frekanslarda çalışabilecek güç transistörlerinin 1$ a mı satıldığını sanıyorsunuz :p
Ses frekansında bile doğru çalışmayan transistörlerle dolu olan piyasada böyle bir transistörü bulabileceğinizi mi sanıyorsunuz.
İşin teknik boyutuna inerek pF tipi kondansatörlerin de kaliteli olması gerektiğini varsayarsak vay halinize.
https://en-wikipedia-org.translate....tr_sl=en&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=tc
Fiyatı 3$ civarı o da bulabilirseniz.
Tabii ki kaliteli kondansatör kullanmayabilirsiniz. Mercimek tabir edilen seramik kondansatörler de uygundur. Ancak kararlı çalışabilmeleri için tested ürün olması şarttır

İlk FM vericimi 1972-1973 yılında yapmıştım (yılı tam hatırlamıyorum).

TRAC (Türkiye Radyo Amatörler Cemiyti) dergisinde yayınlanmıştı.
Tek transistörlü 2N2218, bir FM vericiydi, osilatör bobin,i 4.5Volt yassı pilin üstüne sarılan bir bobindi.
Mahellenin diğer ucuna kadar sinyal ulaşıyordı, tabi apartman blokları yoktü.

Sizdeki FM osilatörü kullanmadan da yapabilirsiniz, (SCART ses çıkışını kullanarak)
Bu tür devreler için o dergi sayfalarına bakabilirsiniz, Eski olabilir ama denenmiş ve yoklukta yapılmış devrelerdir.

Malzemeler yüksek frekansa uygun olmalıdır mesela ayarlı kondansatör hava aralıklı olmalı, sabitler "mercimek" denen yapıda olmalı vs..
Ekteki devreyi yapabilirsiniz.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Merhabalar, kendi araştırmam doğrultusunda pek fazla basit sayılacak Rf yükseltici devresi bulamadığım için yapay zekadan elde ettiklerimi referans alarak bir devre tasarladım. Rf modülatörden alacağım sinyali biraz olsun yükselterek evin içinde yayını kablosuz olarak almak için kullanacağım. basit bir hobi devresi olacak, parça temin ettiğim sitede ve muadillerinde ayarlı bobin bulamadığımdan dolayı pot ile gaini azaltıp arttırmayı düşündüm. devreyi daha basit olması ve sadece çalışabilmesinin benim için yeterli olmasından dolayı ayarlı kondansatör kullanmayı tercih etmedim. Devrede 2n3866 kullanacağım vhf bandı için yeterli olduğunu ummaktayım daha iyi alternatiflerine baktım fakat stokta olmadığından dolayı bu transistörle ilerleyeceğim.

elimde 1 μH bir direnç tip bobin mevcut kazanımı arttırmak için 12v'tan collectöre giden 3.3k dirence paralel yahut direnci iptal edip bobinle devam ederek deneyeceğim. eğerki Modülatörün sinyalini yükseltmeyi başarabilirsem yaptığım basit bir radyo vericisi var onlada deneyerek deneyimlerimi burada paylaşacağım.Ekli dosyayı görüntüle 121188
https://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/15076/PHILIPS/2N3866.html

Datasheet içinde 400mhz ve 175mhz için rf test devre şemaları var.
Verici devreleri C sınıfı çalışıyor.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,227
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri