Raspberry pi Pico, Mitsubishi PLC'ye dönüşüyor

Erolcum

Üye
Merhabalar,

Pico, 10 giriş, 7 çıkışlı FX1N plc'ye dönüşüyor. İlgili yazım blog sayfamda dikkatinize sunulmuştur. Eğitim veya deneme amaçlı kullanılabilir. İlk yazıdan sonra konuyla ilgili başka yazılar da olacak. Adını Picobishi koydum. Plc programlamaya yeni başlayanlar veya öğrenmek isteyenler için faydalı olacağını düşünüyorum :
https://erolcum.blogspot.com/2025/07/picobishi-plc-tantm.html

Pico_PLC_Pinout_2023-min.webp

Bunun bluepill li versiyonuda olması lazım onuda paylaşsan güzel olur . Mitsubishi nn program inin 2gb oldugunu görünce vazgeçmiştim. Bu arada blogunda lazarus tanıtımın güzel olmuş pascalscada iyidir bir kaç küçük projemde kullanmıştım.

Evet ST32F103 de gerçekten güzel bir kart. Ama program atmak için CubeMX, Cube IDE veya Arduino IDE gibi özel programlar gerekiyor. Pico nun plc ye dönüşmesi için program vs gerekmiyor. Pico, usb bellek olarak açılıyor, dosyayı tutup, windows gezgininde pico dizinine atınca, pico plc ye dönüşüyor. Zaten burdaki amaç Mitsubishi plc lerin programı olan Gx Developer ile pico yu programlayarak, plc programlamayı öğrenmek, öğretmek.. Ayrıca, Gx Developer öğrendikten sonra ister orjinal plc, ister Aliexpress ten klon plc alabilir, işlerinde kullanabilirsin.
Evet 2000 adım program hafızası var. Yazıdaki 2 satır program 7 adım civarındaydı sanırım. Pico ile kabaca 250-300 satırdan oluşan ladder program yazabilirsin demek oluyor.

Bluepill e hex yükleyince sizin anlattığınız pico gibi Mitsubishi plc oluyor. Yukardaki programlara gerek yok .gxdevoloper anlamsız şekilde büyük boyutlu ve öğrenmesi zor geldi bana.

Github linkini bulursam gün içinde paylaşayım.

Bluepill e hex yükleyince sizin anlattığınız pico gibi Mitsubishi plc oluyor. Yukardaki programlara gerek yok .gxdevoloper anlamsız şekilde büyük boyutlu ve öğrenmesi zor geldi bana.
Olur tabi paylaşırsanız iyi olur. Gx Developer 8 (eski bir yazılım) kurulum dosyası sıkışmış olarak 62 MB civarında, büyük sayılmaz. Tia Portal deseydiniz evet devasa bir yazılım derdim. Örneğin GMTControl yerli plc'nin eski yazılımı var GMTSoft, o da 74 MB civarında. Ben de eskidiğimden heralde, eski olup hala Windows 11 de çalışan yazılımları seviyorum. Az yer kaplıyor, iş görüyor.

giriş ve çıkışları artırmak mümkün mü?
7$ + kdv ile bir Mitsubishi plc alamıyoruz malesef :) O yüzden size cevabım hayır olacak ne yazık ki.
Ama yok aklıma bir fikir geldi. Modbus RTU protokolünü destekliyor. O yüzden modbus destekleyen uzak i/o modülü bağlayabilirsin.

Son düzenleme:
sanırım aşagıdaki linkdeydi .
benim için plc alıp almama mesele si degil kaldıkı benim müşteriler 7 usd lik plc yi kabul edmezler. birşeyler ile ugraşıyoruz yoksa bunun la iş yapacagımızdan degil . benim indirme 2gb filan di 67mb yi indirdim tekrar deneyecegim
bundan daha ayrıntılı anlatan vardı onu şimdi bulamadım.

sanırım aşagıdaki linkdeydi .
benim için plc alıp almama mesele si degil kaldıkı benim müşteriler 7 usd lik plc yi kabul edmezler. birşeyler ile ugraşıyoruz yoksa bunun la iş yapacagımızdan degil . benim indirme 2gb filan di 67mb yi indirdim tekrar deneyecegim
bundan daha ayrıntılı anlatan vardı onu şimdi bulamadım.
@leo46 selamlar, ben sana yazmamıştım ki o cevabı @çıraközgür diye bir arkadaşa yazmıştım. verdiğin linki inceledim, çok güzel blue pill yani stm32f103 ten bir plc im daha oldu. bunun maliyeti 3 dolar :) bişey deneyecektin, naptın bir sıkıntı var mı yapabileceğim birşey var mı ?

Son düzenleme:
@leo46 selamlar, ben sana yazmamıştım ki o cevabı @çıraközgür diye bir arkadaşa yazmıştım. verdiğin linki inceledim, çok güzel blue pill yani stm32f103 ten bir plc im daha oldu. bunun maliyeti 3 dolar :) bişey deneyecektin, naptın bir sıkıntı var mı yapabileceğim birşey var mı ?
şimdi masam dolu hava sıcak bakarım yakında . win11 de 68mb lık program çalışmadı bende.

Forum istatistikleri

Konular
133,382
Kullanıcılar
459,230
Son üye
sabri erdogan

Yeni konular

Geri