mumco

Üye
Katılım
22 Eki 2009
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
35
merhaba;

Öncelikli olarak konu hakkında msj bulunuyorsa özür dileyerek msjı yazıyorum.

Elektronik bolumu teknik ogretmenlik mezunuyum. Programlama bilgim(pic-plc-pc) sıfır.

Sizden istedigim;

Plc ve pic programlamaya sıfırdan baslamak istiyorum. Bunun icin onereceginiz dil nedir. Visual Basic ile baslamayı dusundum ama yinede onerilerinizi almak istedim. Elektronik bilgimin yeterli seviyede oldugunu dusunuyorum.

Ayrıca Programlama dili onerisinin yanında kitap,dvd,ekitap gibi kaynaklarda önerirseniz cok sevinirim.

Programlama dili ogrenme amacım ise yeni ise basladıgım firmamızda bulunan enjeksiyon makinalarının Scada sistemlerini yavas yavas anlayabilmek. Pic kullanalarak bilgisayar haberlesmeli devreler yapabilmek. İleri zamanlarda tabi kendimi gelistirdikten sonra plc programlamaya giris yaparak en azından calısma sistemlerini kodlarını yavas yavas anlayabilmek ve ufak programlar yazabilmek.

Simdiden tesekkur ederek yardımlarınızı bekliyorum.

İyi gunler ve iyi calışmalar dilerim.
 
merhaba,

pic, plc ve pc için öncelikli olarak kullanacağınız bu donanımların özelliklerini öğrenmenizi tavsiye ederim.

pic bir mikroişlemci ve içerisine genellikle c dili ile kod (ayrıca jal ile de olabilir) geliştirirsiniz ancak tek başına bir işe yaramaz etrafında da onu çalıştırabileceğiniz bazı elektronik komponentlerin de olması gerekli.

plc bir tümleşik üründür içerisinde mikroişlemci vardır plc lerin içerisine genellikle plc üreticisinin yazılımı ile ladder veya stl gibi diller ile yazılım geliştirirsiniz. pic'e oranla daha pahalı ancak daha çok endüstride tercih edilir. başlangıç için delta plc , fatek plc , panasonic plc veya siemens plc lerin temel özelliklerine sahip olan modelleri yeterli olacaktır.

pc ise daha çok masaüstü uygulamaları çalıştırdığımız tümleşik veya parçalanabilir bir üründür/donanımdır bu donanımda yazılım geliştimek için ise bir çok ama bir çok geliştirme yazılımı bulabilirsiniz başlangıç için vb veya c# olur delphi veya lazarus olur ha keza java dahi olabilir.

burada amaç sadece genel bir bilgim olsun şeklinde öğrenim mi istiyorsunuz yoksa gerçekten ben bunları öğreneceğim mi diyorsunuz

zira ben yazılımcıyım 10 yıl üstü pc de kod yazıyorum halen öğreniyorum ki elektroniği ise üstün körü biliyorum en azından direnci , kapasiteyi transistör niçin kullanılır biliyorum.

benim size tavsiyem tüm konularda az bilmek yerine ana bir konu hedef seçiniz ve o konuda uzmanlaşmanız sonra diğer parçaları zaten birleştirebilirsiniz.

iyi çalışmalar

selamlar
 
Programlama dili olarak C dilini tavsiye ederim.Çünkü C dilini öğreninde diller arasında geçişiniz hızlı oluyor.Ben basic bilmiyorum ancak uygulama da kullanmam gerektiği zaman örneklerini inceleyip anlayıp programa uyguluyorum.

mikroişlemci olarak pic kullanacak iseniz ccs c tavsiye ederim.mikroelektronik kısmına geldiğinizde donanım öğrenmeniz gerekecek yoksa yukarıdaki arkadaşın dediği gibi hiçbirşey yapamazsınız.Bu konuda tavsiyem sürekli hobi devreleri kurmanız.En iyisi led yakmaktan başlamak.Sonra display sürmek,I2C,UART,SPI,haberleşmeleri yaptıktan sonra temel bilgiye sahip olursunuz.

C programlamayı öğrendikten sonra ccs c öğrenmek çok basit olacak çünkü işin içinden elektronik kısmı çıkarınca geriye c kalıyor bunuda daha önce öğrendiğiniz için sorun kalmıyor.Daha sonra rahatlıkla diğer dillere geçebilirsiniz.Bunlara nesne tabanlı diller dahil..

PLC ile ilgili çalışmam olmadı bu konuda birşey söylemem doğru olmaz.

Kitap olarak "C dersi programlamaya giriş" kitabı temel bir kitab bu yeterli olur kod yazmak için..

Mikroelektronik olarak çok ünlü bir kitap olan"CCS C ile pic programlama"Serdar Çicek ...

Bu uygulamaları da sıra ile gerçekleştirip bitirdiğinde internet yardımıyla artık kendi projelerini uygulayabilirsin...



Son olarak yukarıdaki arkadaşımızın dediği gibi her konu da biraz bileceğine bir konuda uzmanlaşmanı tavsiye ederim.PLC ve mikro elektronik temelde aynı olsada uygulama da farklı şeylerdir.İyi çalışmalar...
 
Yaptığın iş ile ilgili olduğundan plc öğrenmen avantajlı gözüküyor.
Diğer dillere gelince, farketdiyseniz çoğu kişi gibi sizde pic demişsiniz. Aslında sistem programlamadır. Sistem programlamada,
yazılım dünyasında ağır sanayi diye tabir edliyor ve öğrenilmesi en çok zaman alan alandır.(programlama dili olarak en çok c/c++ tercih edilir)

Üst seviyede ise malumunuz C# günümüzde artık herkes biliyorum diye geziyor:) . Bu gösteriyor ki öğrenilmesi kola ve daha ziyade masaüstü programlar için kullanılmaktadır.
 
Cevaplarınız icin cok tesekkur ederim yıllardır hobby devreleri surekli olarakyapıyorum ama pic kodları hazır yazılmıs kodlar oluyor pic programlayıcı vs devreleri yapıp cok kullandım soyledigim gibi elektronik donanım bilgim yeterli. Cok azda olsa c bilgimde bulunmakta. Asıl uygulama amacım bilgisayar ile makina iletisimini saglayacak scada vs gibi programlar kullanabilmek. Yani ksıaca plc programları yazıp calısabilmek. Örnek yapmak istedigim bir projeden bahsedicek olursak;
Cesitli analog cıkıs veren sensorlerin kontrolunu saglamak ve plc yardımı ile bilgisayarda bunları gorebilmek ve kaydedebilmek. Daha bircok poje aklımda mevcut o yuzden farkettimki plc sistemlerini ogrenmeliyim. Bunların kısıtlı olsada pic ile yapılabileceginide biliyorum bu yuzden tereddutte kaldım ve kafam karıstı.

Bu durumda kararım bahsettigim proje hakkında plc programları yazabilmek. Bunun icin C dilindenmi baslamamı onerirsiniz? Bunun yanında kaynak belirtitmisniz bir kitap egitim seti vs. Tam isim verirseniz cok sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,185
Mesajlar
915,695
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst