Press Makinesine Fotosel Bağlamak

modicon1

Üye
Katılım
7 Ara 2017
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
34
Arkadaşlar Kendi acil stop devresi bulunan bir press makinesine fotosel ile güvenlik uygulaması yapacağım. Makine panosunda elektrik sinyali 24VDC, Fotoselim NK, PNP transistör çıkışlı. Makine acil stop devresi acil stop rölesi ile tetikleniyor. Acil stop'a basıldığında acil stop rölesinin tekrar devreye girmesi için kurma işlemi yapılması gerekiyor. Bu sisteme Fotosel'i nasıl entegre edebilirim? Desteklerinizi bekliyorum..
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Makine üzerindeki acil stoplar kuvvetle muhtemel birbirine seri bağlıdır,değilse bile bir tanesine seri olarak bağlayabilirsin nc uçlarını. Transistör çıkışlı olması direkt bağlamak için problem yaratabilir,keza üzerinden ne kadar akım geçtiğini bilemiyorum. İşini garantiye almak istersen bir röle çektirip kontaklarını kullanabilirsin. Kolay gelsin.
 
Fotoselin bir mandal buton ile devreye alınıp devreden çıkarılabilir olmasını istiyorlar. Bu arada NC kontak yerine NO kontak fotosel kullanmam gerekecek, stok nedeniyle.. Kafamda bir röle aracılığıyla bu işi çözmek var. Fotoselin NO çıkışını rölenin A1'ine girerek fotosel gördüğünde rölenin çekmesini sağlayacağım. Acil stop rölesi varlığı işi kolaylaştırıyor. Seri bağlı olan iki adet makine üzerindeki acil stop butonlarını bu rölenin NC kontağından geçireceğim. Bu sayede röle çektiğinde acil stop butonlarına basılmış gibi olacak. Mandal buton ile de fotosel NO çıkışına seri girmeyi böylece fotosel görse bile rölenin çekmesinin önüne geçmeyi düşünüyorum. Sizce uygulamada sıkıntı yaratır mı? Güvenlik açısından böyle bir şey doğru mudur?
 
0-1 anahtar kullanacaksınız sanırım,eğer fotosel devreye alınıp çıkartılacaksa anahtarı fotoselin besleme kısmına koyarsanız daha doğru olur diye düşünüyorum,çünkü birisi fotosele enerji geliyor,üzerindeki ışıkları yanıyor diyerek dikkatsiz davranabilir. Bunları da göz önünde bulundurmak lazım.
 
Fotesli iptal etmek, iş güvenliği açısından sorun yaratır. Zaman zaman geçici olarak devre dışı bırakmak gerekiyorsa, fotosel rölesının NO kontagına ( konumuga göre NC) aynı kontaklı yaylı srtar / stop butonlarından baglayın.
 
Seri bağlı olan iki adet makine üzerindeki acil stop butonlarını bu rölenin NC kontağından geçireceğim. Bu sayede röle çektiğinde acil stop butonlarına basılmış gibi olacak.
Rolenin normalde kapalı kontağını kulanır isen role beslemesi veya sensor beslemesindeki bir temassızlık durumunda role çekmeyeceği için sistem görevini yapmaz.Devreyi rolenin normalde açık kontağını kullanacak şekilde tasarlar isen bahsettiğim şekilde bir prolem olduğunda emergecy stop vereceğinden sistem zaafa uğramamış olur.emergecy sistemlerde role veya kontaktörlerin nc kontağının kullanılması bahsettiğim sebeplerden tercih edilmez.
 
Son düzenleme:
Işık perdesi kullanın, aldığınız yer ile ilgili CE katagörisine göre bağlantılarını yapın, baypass gerekiyorsa belirtin ve kitabına göre uygulayın.
Ben böle yaptım oldu diye güvenlik olmaz.
 
Hocam mesleğin daha çok başındayım. Öğrenciliğimin başında karar vermiştim Endüstriyel Otomasyon alanında kendimi geliştirmeye ileride motion control sistemleri konusunda uzmanlaşmaya.. 7 aylık mühendisilik hayatımda bu tarz bir uygulama enjeksiyon presine yapmıştım. Öyle çok uğraşmıştım ki 8 adet MY4 röle kullanarak sistemi güvenlik ve işlevsellik açısından sekteye uğratmayacak şekilde ayağa kaldırmıştım. Sonra ne mi oldu? Fabrika müdürü gelip "Gardaş şuna bir buton koyak da açıp kapayak şu güvenlik şeyini" dedi... İnsanda heves bırakmıyorlar..
 
Arkadaşlar Kendi acil stop devresi bulunan bir press makinesine fotosel ile güvenlik uygulaması yapacağım. Makine panosunda elektrik sinyali 24VDC, Fotoselim NK, PNP transistör çıkışlı. Makine acil stop devresi acil stop rölesi ile tetikleniyor. Acil stop'a basıldığında acil stop rölesinin tekrar devreye girmesi için kurma işlemi yapılması gerekiyor. Bu sisteme Fotosel'i nasıl entegre edebilirim? Desteklerinizi bekliyorum..

istediğiniz bu mudur?
IMAG0011.jpg IMAG0012.jpg

merhaba, leuzeden parmak fotoseli karşılıklı 2cm aralıklı kullandım. kapalı kontağını acil stopa seri bağladım. bu şekilde pres sıkışma aralığında her hangi bir cisim fotosel karşılıklı görüntüsünü keserse pres otomatik durur. tekrar start ister. acil kurmalı buton aynen duruyor. sadece seri bağlaman yeterli.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,911
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst