pratikte A.C. ?

proteus065

Üye
Katılım
28 Haz 2009
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar Bu a.c. pratikteki olayı nedir? Yani 220 A.C. akım belirli zaman arasında 220-219-218.....0'a kadar azalıp bidaha 0-1-2.....220 diye artıyor mu?Bide A.C nin D.C ye göre avantajı nelerdir?
 
Alternatif akım yani AC (Alternative Current) Türkiye ve Avrupa standardında 220V 50 Hz olarak dağıtılır.

Buradaki 50Hz tanımı gerilimin saniyede 50 kez polarite değiştirmesi demektir. Polarite ise bilindiği gibi gerilimin kutuplarıdır. (+ ve -)

Yani 220 A.C. akım belirli zaman arasında 220-219-218.....0'a kadar azalıp bidaha 0-1-2.....220 diye artıyor mu?
Evet Pratikte böyle ancak bu değişim çok hızlı olduğu için ölçülemiyor. Sürekli 220V görüyorsunuz.

Ayrıca elektrik çarpmalarında Doğru akımlara nazaran Alternatif akımlardan kurtulma olasılığı daha yüksektir. Çünkü gerilim saniyenin 1/50 oranında 0 noktasına düştüğü için vücut bu çok kısa zamanlamadan faydalanarak refleks gösterip kaynaktan uzaklaşılabilir. Ancak bu düşük gerilimler için geçerli.

DC Enerjinin mucidi Thomas Alva Edison'dur. AC enerji fikri Nikola Tesla tarafından çıkartılmış ve uygulanmıştır.

Alternatif akımın Doğru akıma göre en büyük üstünlüğü İletim problemleridir. Doğru akımı uzun mesafelere iletemezsiniz çünkü direnç arttıkça kaybedilen enerji miktarı artar. Ama Alternatif akımda kayıplar her zaman daha azdır.

Aşağıdaki konuyu inceleyebilirsiniz.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/elektrik-genel/1465-nikola-tesla.html
 
Alternatif akımın Doğru akıma göre en büyük üstünlüğü İletim problemleridir. Doğru akımı uzun mesafelere iletemezsiniz çünkü direnç arttıkça kaybedilen enerji miktarı artar. Ama Alternatif akımda kayıplar her zaman daha azdır.
Burada yanlış anlama olmaması için bir düzeltme yapmakta fayda var: Yüksek Gerilim DC enerji iletimi, AC'ye göre daha az kayıplıdır. Direnç ve korona kayıpları daha düşüktür ve birim iletkenle daha büyük güçte enerji taşınır .

Ne var ki, gerilimi yükseltmek ve kullanılabilir seviyeye düşürmek, sistemi korumak AC'ye göre daha maliyetlidir. Bu nedenle pratikte, mesafenin uzun olduğu (arada tüketicinin olmadığı) ve AC kullanıldığında kapasitif etkiler dolayısıyla kayıpların iyice arttığı deniz altı iletim hatlarında DC Yüksek Gerilim iletim hatları kullanılmaktadır.

High-voltage direct current - Wikipedia, the free encyclopedia
 
Son düzenleme:
Bir osiloskop ile ac ve dc gerilimi izleyebilir geğişimleri görbilirisiniz. Ac bir sinüs eğrisi dc ise direct current yani doğrusaldır.
 
Hayır arkadaşım 220 Volt tepe değeri değil. Gerilimin ulaştığı en yüksek değer Nötr e göre yaklaşık +310 Volt en düşük değer yaklaşık -310 Volt. Bu aralıkta sinusoidal olarak değişiyor.
 
Peki arkadaşlar -220,-310 olayı nasıl oluyor. Yani gerilim -100 ü gösterdiğinde akım gerimi akıyor nasıl oluyor.?
Bide A.C. nin D.C ye göre uzaklara iletilmesinde daha iyi olduğunu yazmışsınız direnç artışından dolayı; bu direnç A.C. gerilimde yok mu?
 
Evet, akım yönü saniyede 100 kez ileri-geri yapıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,312
Mesajlar
916,604
Kullanıcılar
450,148
Son üye
AİŞTAR

Yeni konular

Geri
Üst