PLC vs. kitaplardan öğrenilir mi? Hangi branşa yönelmeliyim?

eryerdem

Üye
Katılım
21 Eyl 2007
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
39
Selam arkadaşlar. Elektrik-Elektronik Mühendisliğine yeni adım atmış birisi olarak sizlere birkaç sorum olacak.
Öncelikle bütün kontrol sistemleri plc'ye dönüşüyor. Türkiye'de halen bazı üniversitelerde branşlaşma söz konusu değil. Bu durumda sadece elektrik mühendisi sıfatıyla karışık bir durumdayız. Kendimize bir konuda bir yol çizmemiz gerekiyor.Plc'nin geleceğinin parlak olduğu açık ancak bu konuda herhangi bir eğitim almadım ve programlama hakkında tek bildiğim if, when, küçük büyük gibi matlab fortran tarzı programlarda matematiksel basit işlemler. Bu durumdayken internetten topladığım döküman kitap vs. gibi kaynaklardan kendi başıma plc öğrenebilirmiyim.
Ya da bunun dışında bir 5-10 sene sonra kendi işimide kurabileceğim elektrik veya elektroniğin hangi dalına yönelmeliyim. Bulunduğum şehir sanayi şehri ve plc kursları yok ve artık burdaki işletmelerin de otomasyon
sistemleri değişiyor.
Bu konuda tecrübesi veya araştırması olan arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim. Teşekkürler...
 
eğer plc programlamayı öğrenmek istiyorsan programlama mantığını bilmek öncelikle yeterlidir ki anlattıklarından programlama konusunda biraz bilgi sahibi olduğunu anlıyorum birde Asembler prgramlamayı biliyorsan plcyi kitaplardan öğrenmen zor olmaz. sana hocamın kitabını tavsiye edebilirim aşagıdaki linkten kitap hakkında bilgi edinebilirsin kitabı nasıl tamin edeçeğimde orada yazıyor
[http://kitap.otomasyon.gen.tr/yavuzeminoglu/index.htm
 
Merhaba eryerdem.Bence plc'yi öğrenmelisiniz,ancak önce bir marka seçip onun üzerine yoğunlaşmalısınız .Örneğin siemens oldukça yaygın marka.Fakat bunlarında kendi içinde değişik versiyonları var.S7-200 ,S7300, S7400 gibi.Aralarında gerçekten önemli farklılıklar var.Kısacası işin kolay değil.Bunları kitaplardan tam anlamıyla öğrenmen mümkün değil.Kurslarına gitmen gerekebilir ancak kurslarda oldukça maliyetli.

Farkındasınızdır artık ülkemizde de rekabet koşulları oldukça sertleşmeye başladı.Eğer maliyeti biraz yüksek otomasyon malzemesi siparişi verir ve iyi bir pazarlık yaparsanız yazılımınızı bedeva veya çok ucuza yaptırabiliyorsunuz.Bu sebeple meslek hayatınıza atıldığınızda sadece plc konusundaki bilgileriniz sizin o işyerindeki devamlılığınızı daim edemeyebilir.
Kısaca benim tavsiyem ;ya tek bir konuda tam anlmıyla uzmanlaşıp bu konuyla ilgili bir işyerinde çalışman veya kendin bir işyeri açman.Ya da bunu yapamıyorsan her konuda size yetecek bilgiyi öğrenmeniz gerekir.Yüksek gerilim, jenaratörler,kompanzasyon,elektrik motarları,otomatik kumanda ,plc,invertör ve tüm otomasyon cihazları gibi.
 
Merhaba.
Plc öğrenmek için sitenin forum bölümünde epey bir döküman ve program var. Dökümanları okuyup simülatörlerle basit uygulamar yazarak başlayabilirsin. Başlangıç için s7-200 iyi bir seçim olacaktır. Ülkemizde çok yaygın olduğu için Siemens i seçmen senin için iyi olur.

Sabırlı olmanı öneririm...
 
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim, ilerde kendim bir işyeri açmam için hangi konular üzerinde yoğunlaşabilirim? Örneğin bir asansör üzerine olabilir mi? veya elektrik malzemeleri ticareti yapabileceğim bir işyer mi? Ya da bir bayilik veya otomasyon üzerine mi? Ne tür konular olabilir?
 
bence kendine eğitim seti al arkadaşım deneyerek kitaplara bakarsan öğrenmen daha kolay ve çabuk olur
 
Bence hem ticaretini yapacağın hemde kurulum ve desteğini vereceğin bi yer düşün. ama bunun için piyasa tecrübesi şart. Hatta piyasada çalışıp hem çevre hem referans yapmak PLC nin herşeyini biliyor olmaktan çok daha önemli...
 
Arkadaşım çok iyi düşüncelerin var ben kendi tecrübelerimi kısaca özetlemek istiyorum.
-Ustalık ayrı bir işmiş, tüccarlık ayrı bir iş.İkisini birden yürütmek zor iştir.Gerisi sana kalmış.
Bunu öğrenmek bana pahalıya mal oldu.İnşallah sen doğrusunu seçersin.
 
blntozmen ' Alıntı:
Arkadaşım çok iyi düşüncelerin var ben kendi tecrübelerimi kısaca özetlemek istiyorum.
-Ustalık ayrı bir işmiş, tüccarlık ayrı bir iş.İkisini birden yürütmek zor iştir.Gerisi sana kalmış.
Bunu öğrenmek bana pahalıya mal oldu.İnşallah sen doğrusunu seçersin.
Teşekkürler, geleceğe ait düşüncelerim 5-10 sene sonrasına dayanıyor, ancak şimdiden doğru bir yöne yönelmek istiyorum, ticaretin tamamen farklı birşey olduğunun farkındayım, daha önce ticarethanede çalışmışlığım var ancak şimdiden bir konuya eğilirsem daha büyük bilgiyle fazla pahalıya mal olmadan bu işi kıvırabileceğimi düşünüyorum.
 
merhabalar arkadaşlar.siteyi dün keşfettim.gerçekten çok faydalı ve seviyeli bir site.oluşturanların eline emegine saglık.ben elekrtik elektronik müh. 2. sınıf ögrencisiyim.ama malesef hala ileride hangi branşa yönelecegime karar vermiş degilim.benim sizlerden istegim yönelmiş oldunuz branşa karşı ilginizin nelerden kaynaklandıgı ve iş sahaları ile bilgilerinizi ve tecrübelerinizi paylaşmanız.şimdiden teşekkür ederim yazacaklarınız için.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,847
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst