PLC PID ile Isı kontrolü fiyat teklifi yardım

nusyil

Katılımcı Üye
Katılım
21 Kas 2010
Mesajlar
280
Puanları
56
Yaş
48
Herkese Merhaba.

Bir müşterim şu şekilde bir sistem için fiyat teklifi istiyor :

Sistem :

- 4 adet 1600 litrelik asit tankı var.
- Bu tanklar birer adet 2x110V fazlı , 220V/ 2000W ısıtıcı rezitansa sahip.
- Rezistanslara J tipi termokupl'lar bağlı.

İstenen:

Rezistanslar 40C-55C aralığında PID ile kontrol edilecek. 7/24 çalışacak.

Müşteri tankların olduğu yer ile kendi ofisi arasındaki yaklaşık 100m mesafeden, Laptop ekranından tankların ısı durumunu izleyecek.

LAN hattı mevcut.

Rezistanslar'ın ON-OFF işlemleri tamamen Laptop üzerinden yapılacak. Tank başındaki operatatörlerde sadece acil durumlarda Emergency Stop yapma yetkisi olacak, diğer bütün inisiyatif uzaktan Laptop ile olacak.

Müşterim bu istekleri için fiyat teklifi istiyor. En uygun yol PLC ve Scada veya PC arayüzü gibi geliyor. Sizin önerileriniz nedir? Böyle bir iş en ekonomik şekilde hangi donanım ve yazılımla yapılabilir.

Siemens S7-300 , S-1200 ve WinCC programlama tecrübem var. Ancak daha önce hiç PID modülü ile çalışmadım .

Ayrıca eğer bu sistemi Siemens ile kurmak istersek, Yazılım için (Simatic ve WinCC) sanırım müşterimin lisans alması gerekiyor. Böyle bir sistem için gerekli yazılımın lisans ücreti nedir?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.

mmtkaya1

Paylaşımcı üye
Katılım
13 Tem 2011
Mesajlar
644
Puanları
106
Konum
Balıkesir
.Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Nusyil Merhabalar;
Böyle bir sistem için plc tarafında 1200 serisi bir plc işinizi görür,ancak laptop ekranından müdahele için teferruatlı bir ekran isteniyor(trend,raporlama vs) ise Scada veya op runtime lisans almanız gerekiyor, basit bir ekran iş görür düşünülürse ekonomik olması için c# üzerinden bir arayüz tasarlanıp plc ile haberleştirilerek çalıştırılabilir.

Saygılarımla
 
Konu Sah

nusyil

Katılımcı Üye
Katılım
21 Kas 2010
Mesajlar
280
Puanları
56
Yaş
48
Nusyil Merhabalar;
Böyle bir sistem için plc tarafında 1200 serisi bir plc işinizi görür,ancak laptop ekranından müdahele için teferruatlı bir ekran isteniyor(trend,raporlama vs) ise scada veya op runtime lisans almanız gerekiyor, basit bir ekran iş görür düşünülürse ekonomik olması için c# üzerinden bir arayüz tasarlanıp plc ile haberleştirilerek çalıştırılabilir.

Saygılarımla
Merhaba

C# dili bilmiyorum. Asembly dili ile 8051,AVR programlama tecrübem var. Scada lisansı ise sanırım bayağı pahalı olacaktır. Müşterimle konuşup klasik PID ısı kontrol cihazları ile çözüm sunmak daha mantıklı gibi. Sonuçta çok komplike bir sistem değil. 4 rezistans, 4 termokupl, bu kadar. İlginiz için çok teşekkür ederim.
 

alarmko

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
875
Puanları
106
Yaş
57
Assambly biliyorsanız herhangibir microişlemci ve ethernet-rs232 dönüştürücü kullanarak basit bir devre ile kontrolü saglayabilirsiiniz.
Ben olsam bu projeyi bu şekilde hiçbir lisans ücreti vs gerekmeden bu şekilde yapardım.
Hatta ortam müsaitse kablosuz modem kullanarak wifi üzerinden bile kontrol saglayabilirsiniz.
Bu konuda dikkat edilmesi gereken tek konu güvenlik amaclı(kablo kopması,devrenin bozulması vs) yapılması gerekenlere dikkat etmek.
Assambly bilen birinin C veya C++ ögrenmesi oldukca basit,assambly ilede yapabilirsiniz ancak biraz C ögrenince niye ben bu kadar manyak bir dille ugraşmışım diye sonradan hayıflanırsınız.
 
Konu Sah

nusyil

Katılımcı Üye
Katılım
21 Kas 2010
Mesajlar
280
Puanları
56
Yaş
48
Assambly biliyorsanız herhangibir microişlemci ve ethernet-rs232 dönüştürücü kullanarak basit bir devre ile kontrolü saglayabilirsiiniz.
Ben olsam bu projeyi bu şekilde hiçbir lisans ücreti vs gerekmeden bu şekilde yapardım.
Hatta ortam müsaitse kablosuz modem kullanarak wifi üzerinden bile kontrol saglayabilirsiniz.
Bu konuda dikkat edilmesi gereken tek konu güvenlik amaclı(kablo kopması,devrenin bozulması vs) yapılması gerekenlere dikkat etmek.
Assambly bilen birinin C veya C++ ögrenmesi oldukca basit,assambly ilede yapabilirsiniz ancak biraz C ögrenince niye ben bu kadar manyak bir dille ugraşmışım diye sonradan hayıflanırsınız.
Selam. Arayüz nasıl olabilir? Yani rezistanstların durumu ,anlık ısıları ve on-off kontrolleri için nasıl bir çözüm olabilir? Yıllar önce Visual Basic 6.0 ile buton, görsel kontrol vb içeren birkaç program yazmıştım. Bu şekilde birşey de düşünmedim değil. VB 'de Mscomm modülü ile rs232 seri port kontrolü yapılıyor. Ancak uzun süre pratik yapmayınca unutuluyor haliyle. Acaba lisans gerektirmeyen , freeware bu şekilde universal bir scada programı var mıdır? Cevabınız için teşekkürler.
ancak biraz C ögrenince niye ben bu kadar manyak bir dille ugraşmışım diye sonradan hayıflanırsınız.
:) :) garip gelebilir ancak Assembly dilini çok seviyorum. Bütün donanımım içinde hareket imkanı veriyor. Herşeyi elimin altında hissettiriyor. Assembly program yazarken kendimi mikro boyutlarda küçülüp mikroişlemcinin içinde dolaşıyormuş gibi hissederim. Defalarca denedim C dilini öğrenmeyi ancak bana çok sıkıcı geldi, bıraktım ben de. Neyse, bu da başka bir konu.
 

alarmko

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
875
Puanları
106
Yaş
57
En basiti microişlemci içerisine basit bir server yazılımı gömersiniz.pc veya cep telefonu üzerinden bu cihaza baglandıgınızda karşınıza bir web sayfası cıkar.Bu sayfada cihazların şu anki sıcaklıkları,çalışma aralıkları ve birde start stop butonu gözükür.(Benim yaptıgım yanda gözüken resim tamda bu "
")yani visual basic kullanmanıza gerek yok.Baglanacak kişi web browser adres cubuguna cihazın ip adresini yazarak baglanacak.Gereksiz kişilerin müdahalesini önlemek için şifre kısmı ekleyebilirsiniz.
Microişlemci otomatik çalışmayı zaten kendisi yönetecek,sizin ona göndereceginiz çalışsınmı,dursunmu komutu ve hangi aralıkta çalıssın komutu.
Eger bu şekilde yapmayı düşünürseniz elimde " https://tr.aliexpress.com/item/32240637491.html" bu modulden var.bu modulde ethernet wifi ve rs232 baglantıları mevcut.server veya client modda ayarlayabiliyorsunuz.
Bir başka alternatif ise esp32 veya esp8266.Bu modullerle sadece wifi üzerinden yapabilirsiniz.
Assembly dili benimde ilk gözagrım.ancak büyük projelerde işler çok karmaşık hale geliyor.Dediginiz gibi assembly ile sanki chipin içinde geziyormuşşunuz gibi oluyor.Bende tam bıraktım diyemem,C de yazdıgım programın ihtiyac duydugum yerinde assembly'e geçis yapıyorum.
Benim size tavsiyem arm işlemciye geçmeniz.Emin olun kullanmaya başladınızmı ben bu manyak işlerle niye bukadar boşu boşuna ugraşmışım diyeceksiniz.Programlama altyapısı olan birinin ögrenmesi pek zor degil,ilk başlarda biraz bocalıyorsunuz ancak biraz işin içine girince bu seferde microchip le niye bukadar ugraşmışım diyeceksiniz.youtube de oldukca fazla örnek var.eger ögrenmeye karar verirseniz yardımcı olmaya çalışırız.
 

alarmko

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
875
Puanları
106
Yaş
57
Tekrar Merhaba. Bu işlemin nasıl yapıldığını bilmiyorum. Hiç yapmadım daha önce.
herhangibir web sayfasını sag tıklatıp sayfa kaynagını göster dediginizde çıkan html dosyasını chip'in içine gömeceksiniz.
 
Konu Sah

nusyil

Katılımcı Üye
Katılım
21 Kas 2010
Mesajlar
280
Puanları
56
Yaş
48
herhangibir web sayfasını sag tıklatıp sayfa kaynagını göster dediginizde çıkan html dosyasını chip'in içine gömeceksiniz.
Bu dediğiniz nasıl olacak? Hangi assembler ile yapılacak? Örneğin bir Atmega 2560 içine nasıl gömülür?
 

alarmko

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
875
Puanları
106
Yaş
57
Atmega ile ilgili hiçbir çalışmam olmadı,demek istedigim htm uzantılı dosyayı chip in içine kaydedeceksiniz,TCP/IP baglantıda size bu dosyayı gönderecek.Söyleyebileceklerim bu kadar.
 

Forum istatistikleri

Konular
121,793
Mesajlar
858,637
Kullanıcılar
437,825
Son üye
yusuf bilal

Yeni konular

Üst