Plc ile pozisyon kontrolü

Katılım
24 Şub 2009
Mesajlar
357
Puanları
1
Yaş
42
Arkadaşlar autocad de çizilmiş bir şekli plc ye yukleyip o çigileri takip eden bir programı nasıl yapabilirim.Bana hangi plc önerirsiniz.Çizgileri takıp etmesı için x-y-z omak uzere 3 ayrı servo motor kullanmam gerekıyor.:eek:
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Benzer bir sistem yapmıştım. Öncelikle sisteminde interpolasyon varsa CPU seçiminde dikkat etmelisin. AutoCAD' ten dxf uzantılı olarak kaydedilen dosyayı PC yazılımı ile okuyup kendince anlamlamlandıracağın bir parametre formatında PLC' ye yükleyip, sistem için gerekli PLC programını da oluşturursan bu iş tamamdır. Burada karşına PC-PLC haberleşmesi sorunu çıkacaktır. Bunu OPC veya dll ile aşabilirsin.
Delta SV ve Panasonic Sigma CPU' ları öneririm. Bunlar giriş seviyesi CPU' lar ama işini görür. Bu CPU' larla pals girişli servo sürücü kullanabilirsin. Panasonic için RTEX realtime Ethernet haberleşmeli Panasonic Minas sürücüler de var.
Daha geniş bir bütçen var ise Omron Trajexia ve Siemens Simotion da gider.

PC ile hareket kontrolünde kullanılan PCI vb. kartlar ile yapılacak sistemler genelde pals çıkışlıdır ve yetenek bakımından Delta veya Panasonic CPU ile yapılacak sistemden daha üstün değildir. Ama PC-PLC arası haberleşme ile uğraşman gerekmeyecektir.
Kolay gelsin.
 
Bence işin endüstriyel amaçlı ise PLC den şaşma derim ben,ama yok uygulama amaçlı ise PC den şaşma
 
Bu istediğiniz CAM (computer adided manufacturing) denen sistem değil mi? Yani Bir CNC tezgaha ve Autocad çizimini ilgili tezgahın anlayacağı kodlara çeviren yazılımına ihtiyacın var. Ben kendim yapacağım diyorsanız basit gibi görünmesine rağmen oldukça uğraştıracak bir proje.
 
Plc le yapmak yerine pc eksen kartı ile yapabilirsin
 
İstediğini Motion Kontrol sistemi
kullanarak yapabilirsin.
 
Benzer bir sistem yapmıştım. Öncelikle sisteminde interpolasyon varsa CPU seçiminde dikkat etmelisin. AutoCAD' ten dxf uzantılı olarak kaydedilen dosyayı PC yazılımı ile okuyup kendince anlamlamlandıracağın bir parametre formatında PLC' ye yükleyip, sistem için gerekli PLC programını da oluşturursan bu iş tamamdır. Burada karşına PC-PLC haberleşmesi sorunu çıkacaktır. Bunu OPC veya dll ile aşabilirsin.
.

merhaba ceyhanII dxf uzantılı dosya hakkında yazdığını anlamadım "AutoCAD' ten dxf uzantılı olarak kaydedilen dosyayı PC yazılımı ile okuyup kendince anlamlamlandıracağın bir parametre formatında PLC' ye yükleyip, sistem için gerekli PLC programını da oluşturursan bu iş tamamdır"

yani dxf uzantılı dosyadan gerekli olan programlar ladder a mı dönüştürüyor.yoksa makina dilinemi .. yada başka bişimi yapıyor..örneğin bir jpg dosyasını yada bmp dosyasını hex koda dönüştüren programlar duymuştum ama senin yazdığın şeyi hiç duymadım ..
 
dxf dosyasında line, circle, polyline vb. yapılar var bildiğin gibi. Örneğin bir line bildiğin gibi çizgidir ve çizgiyi tanımlayabilmek için iki boyutta dört adet parametreye (x1,y1) ve (x2,y2) ihtiyaç vardır. Üç boyutta parametreler altıya çıkar (x1,y1,z1) ve (x2,y2,z2) gibi. dxf dosyasından line, circle gibi komut ile birlikte bu parametreleri alman gerek. Zira hareket kontrolör bu parametreler ile hareket edecektir. Yani dxf dosyası laddera ve makina diline dönüşmez kısaca. Bunu yapabilen arkadaşı da alnından öpmek gerekir. Bu iş bmp ve diğer dosya türleri için de aynıdır.
Sistemin PLC veya PC tabanlı olması konusunda da tavsiyem kendini hangi alanda güçlü hissediyorsan onunla işe girişmen. Tahmin ediyorum bayağı ot yolacaksın çünkü. Kolay gelsin.

ilhano1978 hocam özür. Sizin konuyu başlatan arkadaş olduğunuzu zanettim. Tavsiyelerimi geçin.
 
Son düzenleme:
eger bu seyi profesyonel dusunuyorsan siemens sinumerik 802d cnc kontrol unitesi al icinde hazir paketler var zaten sen sadece bir kac pls prog yazcan o kada ondan sonra ister solid de ister autocad de ister cimatronda nerde ne cizerssen ciz yukle ethernetten sinumerik'e baslasin cizmeye...

egerki sen kare dikdortgen gibi 3-4-5 kenarli seyler cizersen bir cok yolla yapilabilir ama daire elips vs vs gibi kompLike cizimler yapacaksan lineer dairesel interpolasyonlar giriyor isin icine o zaman isin baya zorlasir cunku bir elips cizmek icin onu en az 100 tane yay parcasina bolmen gerekecek sonra onlari formule edip plc ye yollican bu isi yaparsan hakikaten eli opulecek adam olursun...
ama sinumerikte yaz G01 G03 istegin sekli doktursun sana:)

kolay gelsin iyi calismalar
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,331
Mesajlar
916,754
Kullanıcılar
450,174
Son üye
zemred

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst