PLC üzerinden dummy kontrolü için algoritma oluşturma

songriyaka

Üye
Merhaba,

daha önce bu konuda deneyimi olan var ise bir kaç sorum olacak

Dummy derken neyi kastettiniz ?

Dummy derken neyi kastettiniz ?
PLC programlamada Dummy Kontrol (veya bazen kullanılan adıyla "Dummy Logic"), sistemin gerçek donanım bileşenleri (sensörler, motorlar, valfler) henüz sahada bağlı değilken veya arızalıyken, yazılımın akışını test etmek için kullanılan geçici simülasyon mantığıdır.

İşte PLC dünyasında "Dummy" kullanımının temel amaçları ve uygulama yöntemleri:

1. Donanımsız Test (Simülasyon)​

Yazılımı yazdınız ancak pano henüz toplanmadı veya makine montaj aşamasında. PLC'nin bir girişi (Input) beklemesi gerekiyorsa (örneğin: "Kapak Kapalı" sensörü), programın takılmaması için bu girişi geçici olarak yazılımla aktif edersiniz.

• Örnek: I0.0 fiziksel girişi yerine, geçici bir M0.0 (Memory Bit) kullanarak sistemi çalıştırırsınız.

2. Hata Bloklama (Bypass)​

Sistemde bir sensör bozulduğunda ve üretimin durmaması gerektiğinde (güvenlik riski oluşturmuyorsa), o sensörden gelen sinyali yazılımda "her zaman doğru" kabul edecek bir hat eklersiniz. Buna "Dummy çekmek" de denir.

3. Yazılım Mimarisinde "Boş" Alanlar​

Büyük projelerde, gelecekte eklenecek bir modül veya fonksiyon için yer tutucu (Placeholder) bloklar oluşturulur. Bu bloklar şimdilik hiçbir işlem yapmaz, sadece ana döngüde (Main OB) çağrılırlar.

YöntemAçıklama
Forcing (Zorlama)TIA Portal veya ilgili editör üzerinden, fiziksel giriş/çıkış değerlerini yazılımdan bağımsız olarak 1 veya 0 yapma işlemidir.
Dummy Bit KullanımıProgramın içine Always_True (Her zaman doğru) kontakları ekleyerek mühürleme devrelerini veya şartları geçici olarak aktif tutmak.
Simülasyon BloklarıBir motorun çalış komutu aldığında, belirli bir süre sonra "çalışıyor" bilgisini (Feedback) otomatik üreten küçük alt programlar yazmak.
muhtemelen bundan bahsediyor...

Benzer testleri her zaman yaparız lakin bu testlere dummy control ismi verildiğini yeni öğreniyorum, cahillik işte.

Şimdi neleri test etmek istiyorsunuz hangi adımda takıldınız, buradan yazarsanız, bir sonraki aşamaya sıçrayabiliriz, böylece adım adım testinizi tamamlamış oluruz.

Merhabalar, öncelikle yanıtlar için teşekkür ederim.

Demo bir algoritma oluşturdum, test aşamasında, pro hale gelince akışta paylaşmayı düşünüyorum.

Forum istatistikleri

Konular
133,424
Kullanıcılar
459,425
Son üye
database

Yeni konular

Geri