Pili çalışırken şarj etmek mümkün mü?

Selman Ay

Üye
Katılım
23 Nis 2009
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
35
Merhabalar, hobi olarak bir proje üzerinde çalışıyorum. Bu projemde pil ömrünü uzatmak için bir arayış içerisindeyim. Sormak istediğim soru şu; örneğin bir adet AA pil ile DC motor çalıştırıyorum, ortaya çıkan motordaki kinetik enerjiyi bir dişli veya kayış sistemiyle diğer servo motoruna aktardığımda sabit 9V 3A çıkış alabiliyorum. Bu servo motor projeden bağımsız olarak devrenin içinde yani devrenin çalışıp çalışmamasında bir etkisi yok, sadece projede oluşan kinetik enerjici bu servo motora aktarıp step up converter ile bir akım elde ediyorum. Bu 9V 3A'lik akımla devreyi çalıştıran pili şarj etmem mümkün müdür onu öğrenmek istiyorum. Bir pil nasıl şarj edilir o konuda teknik bilgim yok. Pil ömür boyu şarj olsun demiyorum mesela ortalama 60 dakika çalışacaksa bu sistemle pilin ömrünü 65-70dk çalışacak şekilde destekleyebilir miyiz?
 
Malesef olmaz. Bu sistemde bir devirdaim makinası mantıgına sahiptir. Verim hiçbir zaman %100 üzerine çıkmayacagı için sizin pilleri şarj etmeyi bırakın pilden daha fazla güç harcamanıza neden olacaktır.
 
Verdiğiniz güçten fazlasını alamayacağınız için şarj edeceğiniz pil aa pilden de daha az enerjiyle şarj olur. Dc motor ve servo motordaki kayıpları da düşününce belki de hiç şarj olmayacaktır.
 
Herkes mi yanlis anladi yoksa sadece ben mi? 60 dk calisacak pil bu sistemle 65 dk calisabilir hale getirilebilir mi diyor arkadas. Bence bu mumkun.

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
o nasıl olcak ?
:)
 
Evet nasil olacak fikriniz nedir?

Bu durum termodinamigin kanununa ters dusuyor.
 
Bir aa pil ile 9 volt 3 amperi kaç saniye alabiliyorsunuz.

Kaç saniye olduğunu henüz hesaplamadım fakat sistemi yaklaşık 2 saat aralıksız çalıştırdığımda pilin doluluk oranı %100'den %92'ye düştü. Yani ben küçük bir denizaltı dronu yapıyorum ve enerjiyi daha verimli kullanma yolları ararken böyle ilginç bir şey keşfettim. Bir adet AA pil ile 2 saat boyunca 9V 3A bir akım ortaya çıkıyor. Şarj edilebilir boş bir pili çıkışa bağladım pilin yarısından azı doldu ama bu çıkışa 9V ile çalışan elektronik orgumu bağladığımda sorunsuz şekilde çalıştı. Bu elektronik org normalde adaptörsüz çalıştırılırsa 12 tane büyük pille çalışıyor ama bu sistemle küçük AA pil ile çalışabildi. 4 gündür aynı AA pili kullanıyorum az önce ölçtüm şu an pilin doluluk oranı %77'de. Kısa bir video da hazırlıyorum bu akşam veya yarın yükleyebilirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,237
Mesajlar
916,080
Kullanıcılar
450,046
Son üye
premier92

Yeni konular

Geri
Üst