pic ve plc

Katılım
15 Ara 2008
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
34
abilerim benim sorum şu pic ile entegre aynı şeymidir entegre plcye baglanarakmı programlanır burada plcnin görevi entegreyi programlayabilmek mi
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Hayır farklı şeylerdir. Tabi buraya bu ikisini yaz yaz bitmez , kısaca özetleyelim gerisini sen araştır. Zaten forumda başlıklara bakınarak bile rahatlıkla fikir edinebilirsin.

Pic dediğimiz şey mikrodenetleyicidir. Daha doğrusu PIC bir mikrodenetleyici markasıdır. Microchip firmasının bir ürünüdür. Düşük özellikli bir bilgisayarın küçültülmüş halidir. Yani içinde hafıza , mikroişlemci ve RAM bulunur, Entegre halindedir(çeşitli entegre resimlerini aşağıda koydum) ve 8-10 bacaktan başlar 100-150 bacağa kadar gider, her büyüklükte , değişik özelliklerde , değişik markalarda bulunur, pic dışında atmel ,arm , 8051 gibi mikrodenetleyici markaları da vardır ama en popüleri pic 'tir .
Bilgisayarda bir derleyicide (örneğim ccs ) gerekli yazılımı yazarsan ve bir USB Pic programlayıcı ile Mikrodenetleyicine yüklersin , devreni kurarsın. İstediğin işlemi yaptırırsın.

Gelelim PLC'ye , PLC'nin de aslında içinde bir mikrodenetleyici vardır Mantık aynıdır istediğin işlemleri yaptırmak için programlarsın , A düğmesine basınca B motorunu çalıştır , C sensörü ile B Motorunun hızını kontrol et , B motorunun hızı X'i geçerse motoru kapat gibi.
Ama PLC Endüstrinin ihtiyaçlarına ve koşullarına göre hazırlanmıştır. Kullanımı daha kolaydır ve yaygındır , bozulmaz kolay kolay hata vermez kitlenmez . Yani tamamen endüstriyel , rahatlıkla sensörlerini okutursun , motor kontrol fonksiyonlarını kullanırsın .
Mikrodenetleyicide herşey tasarımcının elinden geçmelidir , ortada hazır birşey yoktur , sıfırdan devre tasarıma ve yazılıma başlanır.

PLC Pahalıdır 200 TL 'den başlar , mikrodenetleyici ucuzdur 1 TL 'den başlar.

Diyelim işyerinde sana bir görev verdiler şu elle yapılan yada manuel olarak sırayla çalıştırılan bir işi otomatik olarak yap . Gidersin bir PLC alırsın programlarsın , girişleri çıkışları bağlarsın , yazılımını yazarsın . Mikrodenetleyicide olduğu gibi yaptığın yazılımı PLC'ye yüklersin , sorunsuz bi şekilde çalıştırırsın. Ama verdikleri projeden ayda 1000 tane istiyorlarsa aynı işi Mikrodenetleyi ile yaparsın , Maliyet 10da1'ine düşer ama Mühendisliği zorlaşır.

Sonuç olarak çalışma mantığı aynı olsa da mikrodenetleyici ve PLC çok farklıdır.

PLC'nin yaptığı herşeyi mikrodenetleyicide yapabilirsin ama mikrodenetleyicinin yaptığı işi yaptıramazsın.

Sonuç olarak kendi yorumumu katayım , hocam ilk Otomasyon dersinde PLC'nin Türkiye gibi geri kalmış ülkelerde para kazanmak için yapılan bir icat olduğunu , teknolojiye liderlik edenlerin ise her türlü ihtiyaçlarını Mikroişlemci ile devre tasarlayaarak yaptıklarını söylemişti , ozaman pek bir anlam verememiştik fakat şimdi ona daha çok hakveriyorum.

Çeşitli entegre resimlerini de aşağıda koydum.
 

Ekli dosyalar

  • l1_9.jpg
    l1_9.jpg
    55 KB · Görüntüleme: 21
  • 27c_SERISI.jpg
    27c_SERISI.jpg
    6.8 KB · Görüntüleme: 21
yani burda pic ile entegre aynı şeydir dimi verdigin bilgiler için çook teşekkür ederim kardeşim
 
Pic bir entegredir, PLC ise cihazdır. İkiside farklı yollarla programlanır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,274
Mesajlar
916,380
Kullanıcılar
450,098
Son üye
akaremir31

Yeni konular

Geri
Üst