PIC mi? PLC mi?

Endüstri ise PLC, Özel ise PIC.
 
proglamlana bilir lojik kontrol cihazları suan favori
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar pıc ile plc arasındaki en önemli fark tetikleme ve devre elemanlarına etki etme süresidir.bildiğiniz gibi plc de roleleri ve ardaarda sıralı komutları etkileyerek çalışır.pıc ise anında saniyenin 1000de biri kadar zamanda etki eder bu da aslında çok şeyi ifade ediyor seri üretim için.şimdi ki üretim mantelitesi zaman yani prosesler çok önemli olduğundan makinanın çalışma hızıyla üretimin devamlılığı ve süresi öne cıkmaktadır.onun için pıc bence plc den aslında bir adım öndedir.yakın zamandada pıc olc nin önüne gececektir.özellikle enjeksiyon makineli üretimlerde...saygılar...
 
Serkanrigol arkadaşımla tamamen aynı fikirdeyim. Endüstriyel uygulamalar için PLC kullanılmalı. Diğer seri üretim için (mesela milyon tane imal edilecek bir çamaşır makinasının kontrolu gibi) pic veya diğer bir micro controller ile dizayn yapılmalı. İkisinin kullanım amacı tamamen farklı. Endüstri ortamında kullanılacak kontrol sistemi oldukça esnek ve geliştirilebilir olmalıdır ki, PLC'ler bu özelliklere sahip olarak imal edilirler. İstendiğinde ilave I/O'lar, HMI, DCS... v.s. v.s eklenebilir, ticari ürünler olduğunda dünyanın her yerinde yedek parça bulunabilir. Ama pahalıdırlar. Seri imalat bir cihaz üzerine PLC konulmasını düşünemiyorum bile. Mesela bir çamaşır makinasının kontrol sistemini PLC ile yapamazsınız, çünkü eğer yaparsanız o makinayı piyasa fiyatının üç katı gibi bir rakama satmalısınız.
Herkese kolay gelsin.
 
hocam maksat öğrenmekse kesinlikle pic ile başlanmalı. pic ile küçük ebatta işler yaparsınız. fazla maliyet gerektirmez. plc ise daha büyük ebatta işler içindir.maliyeti yüksektir.
 
bana kalırsada plc le başla ama elektrik elektronik aç bırakmaz
 
konu aslında hangi cihazın nerede kullanılacağı ne iş yapılacağı.bu aşamada pic yada plc demek uygun olmaz pic programı plc çalışmasına direk uygun değildir hem program hemde donanım açısından gerekli işlemler yapıldığında pek tabiki plc kadar iş yapabilir nihayetinde plc içerisindede bir işlemci yada denetleyici bulunmaktadır.elektromanyetik alandan etkilenme konusu picler için büyük bir dezavantajdır fakat önlemi alınabilir.plc de ise hazır modülleri kullanmak zorundasınız buda hayli maliyetlidir fakat pic ile herşeyi baştan yapmaya harcanacak zaman para emek açısından uygundur.başlangıçta plc yi etkin kullanmak pic kullanmaktan iyidir ki plc üretmek istemiyorsanız.kolay gelsin..
 
Öğrenmeye başlamak için PIC mi PLC mi diye soruyorsanız, bende amacın ne diye sorarım. Bunlar birbirinin devamı olan yada bir arada öğrenilmesi gereken şeyler değil. Sırf hobi olarak öğrenmek istiyorsanız zaten PIC(daha genel olarak mikrokontrolörler) öğrenmek daha mantıklı. PLC den hobi olmaz :D
 
pic de asmyle uğrasırım diosan olur ama plc gibi görsel bişey cok daha kolay ve hızlı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,992
Son üye
plaxo

Yeni konular

Geri
Üst