Pense tornavida tutmayı bilmeyen mühendis

etkga

Üye
Katılım
3 Eyl 2016
Mesajlar
291
Puanları
6
Yaş
45
Arkadaşlar özellikle mesleğinde ileri tecrübesi olan abilerimiz, sizce bir mühendisin bir elektrik ustası veya tekniker gibi kablo çekme, pano toplama vs yetenekleri olmalı mıdır? Ne kadar bilmesi yapabilmesi gerekmektedir bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir?
 
İşi bilmeli ama işe gitmemeli sözünde olduğu gibi mesleğinin gereklerini iyi şekilde yapabiliyor, uygulayabiliyor olmalı bence.

İşi bilen adamın ürettikleri ve çözümleri daha gerçekçidir.

Sonra gerçeklerden habersiz masa başı iş üreten kişilerin ürettiği sorunlarla boğuşmak zorunda kalmakta var.
 
Ayrıca Benım gördüğüm şöyle bir şey de var genellikle, baska yerlerde nasıl bilmiyorum ama iş mühendise ait olmadıkça mühendisin ne işlevi oluyor? Ben pek göremedim piyasada kendi işini yapana var mühendislik, yani paran varsa çevren varsa iş alabiliyorsan mühendislik iyi ama yoksa ve maaşlı mühendis olarak çalışıyorsan pek bir anlamı yok gibi çünkü onun yaptığı işini teknik elemanlar zaten hallediyor, yani mühendis teorik bilgisi var diye çözüm üretir bilmem ne diye böyle çalışanlar için pek faydalı göremedim sizin görüşleriniz nelerdir? Anlatmaya çalıştığım şey şu Adam dört sene elektromanyetiklerle diferansiyel denklemlerle uğraşıyor elbecerisi teknik işler anlamda hiçbirşey bilmiyor , sonra mezun oluyor örneğin priz yüksekliğini ölçüyor yanlış kot alıp azar yiyor, hiç takmadığı görmediği panonun kontrol edilmesi isteniyor gene hata yapıyor, keşif metraj çıkarıyor bu mudur mühendislik arkadaşlar?
 
Mühendis işi yapmaz. O sadece durumu izler, olası sorunları olmadan önce ön görmeye çalışır. Çözüm üreterek sorunsuz işlemeyi sağlar. Problemler olacaktır elbette. O problemleri ara kademe teknik elemanlar zaten çözerler. Çözemedikleri zaman mühendis işe el atar, çözer. Elemanlara da sağlam bir mühendisle birlikte çalışmanın güvenini verir.

Az sorun varsa mühendise gerek yok denemez. Belkide mühendis var olduğu için az sorun var, bilemezsiniz.

Böyle mühendiste sanırım az paraya çalışmaz.

Tabi bu söylediklerim ideal olanlar. Gerçekte ise motor klemensi görmeden, bağlamadan iş hayatına atılan mühendislerde yok değil. Onlarda çıraktan yetişme misali iş içinde gelişiyorlar. Buda zaman alıyor ve bu süreçtede mevcut algı oluşuyor.

Mühendislik öğrencileri bence gerekirse daha öğrenciyken üste para verip hedeflediği sektörde işin içinde bizzat çalışmalı. Her kademede bulunmalı.
 
Hocam ben şantiyede çalışan mühendisin pek mühendislik yaptığını düşünmüyorum. Hem bu arada durumu izler demişsiniz peki işi yapan kişi mühendisin üstüne çıkıyor ise ne olacak,şöyle diyelim okuldan mezun olan kendine üç beş birşeyler katan bir mühendis çıktıktan sonra durumu nasıl izler nasıl kontrol eder bana söyler misiniz? dışarıda yirmi yıldır çalışan bir kişinin ben mühendise taş çıkartırım demesi nereden kaynaklanır? Ülkede gerçekten mühendise ihtiyaç varmı? Tamam örneğin dışarda yirmi yıldır çalışan usta bir cihazın kaç amper çektiği hesabını kesit sigorta hesabını bölmeyi çarpmayı bilmez ama hiçbişey bilmiyorsa bile bişey koyar geçer, ama muhendiste o hesabınu yaptığı kablonun hattın nasıl döşenmesi gerektiğini bi usta gibi göremez, gerçekçi düşünürsek neye ihtiyaç var?( benım kanım pekde muhendise ihtiyaç olmadığı çünkü piyasada çalışan kalantor mühendislere - ki bunlar kendi mesleğini hiçe sayanlar paraya tapanlar- bakarsanız dediğimi anlarsınız onlara sadece ucuz amele lazım hakeza iş öğreneyim diye işe girenlerde biliyordur nasıl etinden sütünden sömürüldüklerini)
 
Alman farkı bu işte. Onlar bi şey koyup geçmiyor ve koyup geçme işini hesap bilen mühendise bırakıyor.

Biz ise, bi şey olmaz , böylede çalışır deyip koyup geçiyoruz.

Neye ihtiyaç olduğuna gelince; ustaya da mühendise de ihtiyaç var.

Ama asıl ihtiyaç, yaptığı iş ne olursa olsun hakkını vererek tam ve düzgün yapan insandır.
 
Keşke dediğiniz gibi ihtiyaç dahilinde tutulsa, türkiyede işi yaptıran mühendis iş çabuk bitsin para gelsin, yapan usta bu iş zatem garanti yalap şap hızlı bitsin öbür işe geçeyim, ameleside yattığım kardır mantığında çalışmakta, bu mantıkla hareket edenlerle muhendisliğe nerede ihtiyaç olur ki?benım görüşüm çoğu yerde bu mantıkla yürüyor işler
Not : Türkiye de kötü mühendise kopyala yapıştır, iyi mühendise de sabunlama muhedisi denir katılmayan varsa söylesin
 
Onlar bahsettiğiniz hallerin mühendisi olmuşlar, en ince ayrıntısına kadar biliyorlar. :)

Belkide o yüzden başka mühendise ihtiyaç duyulmuyor.

Sonradan eklediğiniz not kısmına katılmıyorum.
 
Son düzenleme:
Mühendislik vasfına sahip olan kişinin yaptığı iş ile ilgili herşeyi aşağı yukarı bilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Eline tornavida pense alsın,desant yapsın,kablo çeksin demiyorum ama yeri gelirse de yapabilecek donanıma sahip olmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,841
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst