Peltier fan surme problemi

KralMurat

Üye
Katılım
14 Tem 2011
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
34
Arkadaslar peltierli bir dopal yapiyorum suanda. Fakat istenilen degere gelince durmasi gerekiyor, istemilen degerin belli bir tolerans degerinde ustune cikarsa sogutucu calisacak altina inerse isitici calisacak ve iceriyi ayarlanilen degerde tutacak. Fakat soyle bir sorun var, peltieri sogutacak olan fani, peltiere surdugum elektrik ile enerjilendirmek istiyorum, fakat peltiere +- surdugumde (sogutma modunda) fan normal calisirken -+ surdugumde (isitma modunda) fan ters yonde donecek ve is gormeyecek haliyle. Bu sorunu nasil asabilirim?

devrede zaten 2 tane cift kontakli role kullaniyorum ve fan icin extradan bir role daha kullanarakislem kalabaligi yapmak istemiyorum acikcasi. Farkli bir cozum onerinizolabilir mi? Peltieri surdugum 12V ile fanida calistirabilirmiyim. Peltier calistiginda fan calissin durdugunda dursun istiyorum da.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sayın KralMurat ,

peltier ile paralel bağladığınız fanı ayırıp araya köprü diyot yada 4 adet 1N4001 diyot ile köprü yaparsanız peltier e uyguladığınız voltajın yönü önemsiz olur. Voltajı ne yönde uygularsanız uygulayın fanınız her zaman doğru yönde dönecektir.


Birde bir konuyu anlamadım. Voltajı çevirerek sistemi neden ısıtmaya alıyorsunuz. bunu anlamadım. heat pump olarakmı çalıştırıyorsunuz. Detay verirseniz belki önerim olabilir. Eğer sıcaklığı sabit tutmak için bu uygulamayı yapıyorsanız peltierinizin ömrünü kısaltırsınız. Sıcaklığı sabit tutmak için termostatik kontrol yapın sıcaklık istediğiniz değere ulaştığında gönderdiğiniz voltajı kesin. yeterli.

iyi çalışmalar dilerim.
 
Son düzenleme:
Evet isiyi sabit tutmaya calisiyorum. Kulucka makinesi tarzi bir proje uzerinde ugrasiyorum da.

Peltier'in omrunu azaltmamak icin araya histeresis degeri koyuyorum. Ornegin sicakligi 30 dereceye ayarliyorum, histeresis degerini de 1 derece olarak ayarliyorum. Sicaklik 29'a dusunce isitici modda calisiyor, 31'in ustune cikinca da sogutucu modda calisiyor. 29'dan 30'a gelince veya 31'den 30'a inince sistem duruyor. Yani peltier surekli olarak sicak moddan soguk moda soguk moddan sicak moda gecerek sabit bir sicaklikta tutmaya calismiyor, belli bir tolerans degerinde calistigi icin genel olarak peltier ara degerlerde bekliyor, bu nedenle omrunu azaltmamis oluyoruz verimli calismis oluyor.

size sormak istedigim sey kopru diyot'u nasil kullanacagim. Acikcasi kopru diyot aklima geldi, fakat kopru diyodu sadece AC'yi dogrultmak icin kullandigimizdan burda kullanip kullanamayacagimiza emin olamadim o yuzden sordum. Klasik kopru diyotlarda - + ve AC bacaklari oluyor. Ben AC uclarina peltieri surdugum bacaklari baglayacagim, fani da + ve - bacaklarina baglayacagim. Fakat AC yazan uclara DC12V uyguladigimda kopru diyot calisacakmi? DC'de hicdenemedim o yuzden kararsi kaldim ve konu actim ;)
 
evet bahsettiğiniz gibi ac ucuna peltierden gelen uçları bağlayacaksınız. + ve - ucuna ise fanı bağlayacaksınız. ac uçlarındaki polarite değişsede çıkıştaki polarite değişmeyecektir. Sorunsuz şekilde fanınızı kullanabilirsiniz. her diyot voltajda 0.7 volt düşüşe neden olur ama sen devreyi kurup dene. Sıkıntı olmaz. voltaj düşük kalırsa çıkışa bir kondansatör bağlayın 16 volt 100 mf yada 470 mf sorun olmaz.

Eğer kuluçka makinasında kullanacaksanız set ettiğiniz sıcaklıkta peltiere giden voltajı kesmeniz yeterli olacaktır. zaten makina ısı kaybı yüzünden sıcaklığı düşecek peltier tekrar ısıtma modunda çalışacaktır. Şahsi fikrim peltieri bir ısıtma bir soğutmaya almak malzeme ömrü açısından iyi olmadığı yönünde ama yinede sizi yönlendirmiş olmayayım. kuluçka makinalarının set sıcaklığı 100 fahrenhayt 37 derece olmalıdır.

Merak ettim kontrol kısmında ne kullanıyorsunuz mikroişlemci mi?
 
Aslinda sogutucu kullanmin sebebi bunu yaz kis efektif sekilde kullanabilmek. Yazin sicaklik 40 derece iken sogutmasi lazim, kisin sicaklik 10 derece iken isitmasi lazim. Benim urettigim turler ozel turler oldugu icin sicaklik 37 degil 27-28 arasi olmasi gerekli. O yuzden yaz sicaklari benim icin buyuk problem. Zaten peltier yazin kullaniyorsam sogutucu modunda, kisin kullaniyorsam isitici modunda calisacak, surekli gecis yapmiyor. Suanda halihazirda kullandigim modelden tecrube ederek soyluyorum bunlari, suanda sogutucu modunda calisiyor, iceriyi set ettigim segere dusurunce kapaniyor, isi bir sure sonra kendiliginden yukseliyor ve tekrar sogutucu modda calisiyor, yani daha hic isitici modda calismadi geceleri bile, Istanbul sicaklari saolsun :)

Her ihtimale karsi isitici modda da calisacak sekilde kontrolunu yapiyorum ama ben. Sicaklar duserse devre otomatik olarak isitici modda calisiyor veisiyi dengeliyor. Devre buna musait. Kontrol kisminda Pic16f628 kullaniyorum. Sensor olarak da Dallas 18b20 kullaniyorum

yeni tasarladigim modelde farkli bir devre ile surecegimpeltieri, bir tane extradan role kullansam fanolayini cozerim ama zaten 2 adet coft kontak rolekullaniyorum o yuzden farkli bir cozum bulmak icin baslik actim :) ki bekledigim cozum geldi kopru diyot. fan icin extra bir role kullanmama gerek kalmadan peltieri surdugum gerilimle fanida surmek cok daha kolay olacak
 
Son düzenleme:
Yanlış bilmiyorsam düzeltirmisiniz. Peltier AC ile çalışmaz DC ile çalışır ve uçlarına uyguladığınız + - nin yönüne göre ısıtma ve soğutma yapar. Yani + - verdiğinizde ısıtma yapıyora - + verdiğinizde soğutma yapar. Bu da köprü diyotun çalışmayacağı anlamına gelir. Bence röle kullanma zorunluluğunuz var. Fan için ayrı röle kullanmanız gerekli.
 
Yanlış bilmiyorsam düzeltirmisiniz. Peltier AC ile çalışmaz DC ile çalışır ve uçlarına uyguladığınız + - nin yönüne göre ısıtma ve soğutma yapar. Yani + - verdiğinizde ısıtma yapıyora - + verdiğinizde soğutma yapar. Bu da köprü diyotun çalışmayacağı anlamına gelir. Bence röle kullanma zorunluluğunuz var. Fan için ayrı röle kullanmanız gerekli.
Katılıyorum,
Isıtma ve soğutma seçici anahtarınız (Ya da termostad) akımın yönünü değiştirecek bir röleye bağlanır ise sorununuz çözülür. Fan bu durumda sadece on-off olarak ayrı çalıştırılabilir.
 
Yorumlarınıza katılmayacağım. Yanlış bilgilendirme olmasın.

Köprü diyotun girişine uyguladığınız voltajın polaritesi önemsizdir. Çıkışı sabittir. o yüzden girişte ac yani değişken voltaj uyguladığınızda çıkışı dc sabittir.. peltiere ister + .. - uygulasın ister - .. + uygulasın paralel şekilde köprü diyot bağlarsa köprü diyotun çıkışı değişmez.. Her zaman sabittir..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst