Pcb çiziminde dikkat edilmesi gerekenler

İlgili, ilgisiz her konu altına reklam amaçlı bu tip mesajları yazmamalısınız. Ticaret yapmanız ve para kazanmak istemeniz hoş ve güzel ama bu şekilde yaptığınızda itici oluyor.
2. rahatsızlığım ise, ödev olayı.
Ödev size verilmiş değil, para kazanmak için ödev yapmanız öğrencilere, dolayısı ile ülkemize ve mesleğimize zarar veriyor. Ödevleri hazır olarak yapıp, satan kişileri şiddetle kınıyorum.

Konunuzdaki bütün cümlelere harfiyen katılıyorum...
 
Başka bir forumda yazdığım öneriler:


Elimden geldiği kadar yazayım.
Profesyonel arkadaşlar, yanlış bilgilerimi düzeltebilirler, eleştiriye oldukça açığımdır.

* PCB'de eleman yerleşimi kesinlikle birimsel olmalıdır. Yani ünite ünite. Ki zaten şematikte, o şekilde başlanılmalıdır.
* Güç ünitelerinin çıkışlarına bypass kondansatörü ve yarı iletken entegrelerin güç pinlerinin hemen diplerine dekuplaj kondansatörleri yerleştirilmelidir.
* Birbirine yakın analog sinyal yolları arasında salınımlar meydana gelebilir. O yüzden analog katmanlarda biraz daha dikkatli olun.
* Digital katmanlarda yol kalınlıklarını, PCB'yi çıkarttıracağınız firmanın izin verdiği en az incelik kadar ince çizin. (Karmaşık PCB'ler için geçerli)
* Çok katmanlı devrelerde, gnd'leri vialar ile sıkça birleştirmeye çalışın.
* Yine çok katmanlı devrelerde, analog ünitelerin yolları en dışta olmalıdır. Örneğin 6 katmanlı endüstriyel bir devre çizmiştim zamanında. En dış katmanları Analog yollar için kullanmıştım. Ondan sonra bir içteki iki katmanı ise Power ve GND olarak kullanmıştım. En içteki iki katmanı ise Digital yollar için kullanmıştım.
* Analog yollarda vialar asgari bir şekilde kullanılmalıdır ve fazla dolandırılmamalıdır PCB üzerinde.
* Roleler kesinlikle PCB'nin belli bir tarafında toplanmalıdır. Elinizden geldiği kadar da diğer elemanlardan uzak tutun, kendisini süren elemanlar haricinde.
* Eğer MCU içeren bir PCB ise; MCU'yu elinizden geldiği kadar devreye ortalamaya çalışın. MCU altını GND ile kaplayın ve elinizden geldiği kadar MCU altına sadece dekuplaj kondansatörlerini koymaya çalışın.
* Esas devreye Power ünitesini bulaştırmamanızı öneririm. Ancak kesinlikle aynı PCB'de olacak ise; en köşede bir yere yerleştirin.

Gece gece aklıma gelenler bunlar... :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,975
Son üye
yamanelektronik2023

Yeni konular

Geri
Üst