Merhaba arkadaslar bir onceki konum kapandigindan dolayi admin arkadastan izib Alarak yenisini aciyorum.
DIKKAT : TRIMBOX ISTEMIYORUM TRIMBOX CI ARKADASLAR LUTFEN KONUMU SABOTE ETMESINLER . KIMSENIN TARTISMASINI ISTEMIYORUM . ANLAYISINIZ ICIN SIMDIDEN TESEKKUR EDIYORUM.
Neyse konumuza tekrar donelim
Sadece monofaze uygulama yaptım. Trifaze bir uygulama yapmadım.
Yaptığım uygulamalarda gdt ile varistörü paralel bağladım. Faz ile nötr arasına bağladım. başka bir tür bağlantı yapmadım.
Varistör ac çalışan bir zener diyot gibidir. Ucuz olduğundan genelde bu kullanılıyor. Fakat v-otomatı attıran ve cihazı asıl koruyan gdt dir. Gdt gerilim yükseldiğinde kendini kısa devre eder. Eğer girişte v otomat yoksa yanar. Varsa v-otomatı attırarak cihazı korur.
Eğer şebeke voltajı çok yüksekse varistör ısınarak yanabiliyor. Böyle bir olay yaşadım. Şebeke voltajını 263 volt olarak ölçtüm. Yanan varistörler 250 volt ac idi.
@arkaplan
Toprak ile nötr arasına çok daha küçük gdt ve varistör bağlamalısınız.
yani toprak gerilimi nötr gerilimininden daha yüksek potansiyele çıktığı zaman çalışacak bir gdt ve varistör çifti kullanmalısınız. 20-50 volt gibi.
nötr ile toprak arasına koruma yapmak mecburi değil.
Ben sadece faz ile nötr arasına gdt varistör çifti kullanmıştım.
Gdt veya varistör ile gerilim regulasyonu yapmak mümkün değil.
Gdt ve varistörün voltajı çok kritik iyi seçilmesi gerekiyor. Çok yüksek volyajlı seçerseniz bir işe yaramaz. Çok düşük seçerseniz. gerilim yükselmelerinde dahi sigorta atar.
Ek olarak gdt ve varistör paralel çiftine yine paralel olarak 100nf 800v bir kapasitör paralel bağlayabilirsiniz.
siz kullanmak istediğiniz varistör ve gdt lerin pdf sini eklerseniz yorum yapabilirim.
Sn. @kesmez bu mov lar farklı mı Transient/Surge Absorbers tabirini gördüm kafamı karıştırdı, hepsi m bu özellikte?
https://www.mouser.com.tr/new/panasonic/panasonic-ERZ-varistors/
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?