paratoner tesisatının insan üzerindeki riskleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mots
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mots

Üye
Özellikle Aktif paratonerler binayı koruyayım derken bence insanlara zarar verir. 10 milyon volt luk bir yıldırımı toprağa ilettiğinizde uzun bir alan boyunca çok yüksek voltaj gradyanları oluşur . Bu durumda binaki ve binaya yakın (1m-30m) kişilerin adım geriliminin 1000 v altı bir değer olacağını düşünmüyorum. 214 m çapındaki yıldırımları üzerine çek riski sen al diğer binalar kurtulsun. Bana mantıklı gelmiyor. Yıldırımdan korunma tesisatı bence yerel yönetimlerce mahalle bazında projelendirilmeli.

Konu hakkında bilgisi olanlardan yorum istiyorum. sevgiler

TS EN 62305 standartları kapsamında aktif paratoner ve tesisatı bulunmamaktadır.Avrupa Birliği ortak standartlarında ve dolayısıyla Türk standartlarında yer bulmamıştır.

Özellikle Aktif paratonerler binayı koruyayım derken bence insanlara zarar verir. 10 milyon volt luk bir yıldırımı toprağa ilettiğinizde uzun bir alan boyunca çok yüksek voltaj gradyanları oluşur . Bu durumda binaki ve binaya yakın (1m-30m) kişilerin adım geriliminin 1000 v altı bir değer olacağını düşünmüyorum. 214 m çapındaki yıldırımları üzerine çek riski sen al diğer binalar kurtulsun. Bana mantıklı gelmiyor. Yıldırımdan korunma tesisatı bence yerel yönetimlerce mahalle bazında projelendirilmeli.

şimdi güzel insan, elektrik bilgin kesinlikle benden üstündür ama voltaj değil amper öldürür. ben yeşillik olsun diye kendi üzerimde 10.000 voltu denedim (şok aleti belki daha fazladır ama ne de olsa çin malı üzerinde 4kw yazıyordu) bir de sanırım camilere pek gitmiyoruz galiba. hani yanından geçsek te olur. hangisinde ne zaman bir paratoner gördünüz? ben kendim hatırladığım 40 yıl filan önceydi.
bir de hiç yakınınıza yıldırım düştü mü? gözleriniz gördü mü? ben gördüm ve bir kaç dakika gözlerim hiç bir şey görmedi.
hani komplo teorisi olsun, yeşillik olsun diye bir şeyler paylaşmak istiyorsan azıcık destekli olsun be. bak forumda gemici veya gemi yolculuğu yapmış veya deniz kenarından fırtınayı izlemiş insanlar vardır. bunlar 100 kişi ise en az 10 tanesi denize düşen yıldırım görmüştür. bu sayı karada da belki aynıdır. gözler görür ve öğrenir. ne kadar yakınsa söylencesi o kadar büyük olur. kağıt üzerinde olasılıklar üzerine cacık yapma. salatalık olmadan cacık olmaz. bu arada benden hiç bir şekilde cacık olmaz.

Merhaba, aktif paratoner sandığınız gibi gerilim çok yükseldiğinde değil, daha yükselmesine zaman kalmadan küçük degerlerdeyken toprağa akitilir. Böylelikle aktif paratoner bizler farkına varmadan binlerce kez görev yapar. Hatta bu işlemleri sayması için sayıcı bile takılabiliyor. Tabii ki sistemin kaldıramayacağı büyüklükte bir yıldırım isabet ederse bu hasara yol açacaktır. Ama hiç paratoner olmayan bir tesise nazaran bu hasar daha az olabilir. Küçük desarjlarin dahi insan sağlığına etkileri olabilir. O zaman teknolojinin, röntgen, 4G, 5G, vs vazgeçmeyeceğimiz nimetlerinin tamamı bu yönden insan sağlığına olumsuz etkiler yarattığı bilinmektedir.

Pasif paratonerde yüksek olursa yıldırımı kendine çeker.
Kişilerin adım gerilimlerinin nasıl bulunduğunu bilmiyorum.
1000 volt gibi yüksek voltaj oluşsaydı paratoner yakınında bulunan kişilerin ölmesi gerekirdi.
Paratoner topraklamasının iyi olmaması lazım.
Ağaç mesela kötü iletken ağaca yıldırım düşerse bir kısmı insandan geçip öldürebilir.

Ben Aktif değilde Radyoaktif paratonerleri hatırlıyorum.

Turkcell Baz istasyonu montajlarında , anten direği 70-90 metre olanlarda kullanıyordu.
Biz hiç monte etmedik ancak temas etmememiz gerektiğini biliyorduk.

Bu daha ziyade "Radyoaktif katkılı paratoner" olarak biliniyor.
İçerdiği radyoaktif maddeler,
Americium-241 (Am-241)
veya
Radium-226 (Ra-226) gibi)

Hava moleküllerini iyonize ediyor, iyonize hava daha iletken olduğu için yıldırımı daha etkili çekiyor.

Bu yüzden bu tür paratonerler "daha erken ve güvenli yıldırım yakalama" iddiası vardı.

Ancak 2001 yılında yasaklandı, Turkcell de bunu sökmeye başlamıştı..

Bunun yerine şu anda kullanılan ürünler:

Early Streamer Emission (ESE) lightning rod
(Erken Yayılımlı Aktif Paratoner)
Bunlar radyoaktif madde içermiyor.

ESE paratoner, yıldırımı erken yakalamak amacıyla tasarlanmış bir paratoner türüdür.

Fırtına başladığında, ESE paratoner özel bir uç yapısı (bazılarında ek elektronik devre var) sayesinde çevresindeki hava moleküllerini erken iyonize eder.
Böylece yıldırımın düşmesini beklemeden, yıldırımı daha yukarıda ve kontrollü bir şekilde yakalar.

Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
131,155
Kullanıcılar
454,911
Son üye
zfrthtl336

Yeni konular

Geri