Otomatik Sigortaların Başlıca Açma Nedenleri Nelerdir?

Katılım
29 Tem 2019
Mesajlar
40
Puanları
31
Yaş
28
Konum
Sakarya
Merhabalar,
Elektrik üzerine yazılar yazarak alan ile ilgilenen insanları bilgilendirmek amacıyla teknik yazı dizileri tekrar sizlerle.

Yazı: Otomatik Sigortaların Başlıca Açma Nedenleri Nelerdir?


fm10-otomatik-sigorta-federal.png


Otomatik sigortanızın sürekli veya ara ara açması devrede aşırı yüklenme olduğu veya tesisatınızın herhangi bir noktasında kısa devrenin gerçekleştiğini gösterir. Otomatik sigortaların en çok karşılaştığımız açma nedenleri aşağıda sıralanmıştır.

Unutmayın Ki Otomatik Sigortalar Doğrudan Sizi Değil, Elektrik Tesisatınızı Korumakla Sorumludurlar.

Öncelikli olarak otomatik sigortanın hangi koruma sebebi ile devreye girdiğini anlamanız önemlidir. Bunu anlamanın en kısa yolu; otomatik sigortayı tekrar devreye aldığınızda ısınma olmadan hemen tekrar açıyorsa manyetik (kısa devre), bir süre sonra açıyorsa termik (nominal akım değerinin üzerinde) sebep olarak özetleyebiliriz.

Termik veya manyetik sebep ile açan ürünlerin öncelikle bakılması gereken konular aşağıdaki gibidir;
  • Yüksek akım çeken cihazların aynı anda çalışması ve otomatik sigortanın üzerinden nominal akımının üzerinde bir akım geçmesi, otomatik sigortaların açmasında en çok bilinen ve ilk akla gelen termik sebeptir. Bu gibi problemlerin önüne geçmek için daireniz için hesaplanmış talep güç ve kurulu güç doğrultusunda belirlenen otomatik sigorta amper değerini teyit edebilirsiniz. Talep güç, tesisat projesinde linyeler çekilirken evde bulunan ve bulunması öngörülen tüm cihazların aynı anda çalışır pozisyonda olduğu zamanki toplam güçtür. Otomatik sigortanın ve linye hattınızın talep gücü karşılamadığını düşünüyorsanız linyeleri ayırarak talep gücünü tekrar orantılı şekilde dağıtmalı ve otomatik sigorta sayısını artırmalısınız.
  • Bir diğer termik açma sebebi de, yeterince sıkılmayan gevşek bağlantılar nedeniyle otomatik sigortanın aşırı ısınmasıdır.
  • Manyetik (ani açma) açmaların genel sebepleri ise izolasyon sorunları ağırlıklıdır. Mesela mutfak ve banyolarda buhar oluşması ve prizlere su sızması sonucu otomatik sigorta açabilmektedir. Bu durumun önlenmesi için bu alanlarda etanş ( nemliyer) priz kullanılması tavsiye edilir.
  • Duvar yüzeyine çakacağımız bir çivi veya matkap ile duvara açılan bir delik otomatik sigortanın açmasına sebep olabilir. Çünkü priz ve anahtara giden elektrik kabloları duvardan geçer. Özellikle priz, buat ve anahtarların çevresine, yan ve üst hizalarını takip eden doğru üzerine çivi çakılmamalı ve herhangi bir delik açılmamalıdır.
  • Buatlardaki bağlantı noktaları iyi izole edilmemiş olabilir.
  • Priz ve anahtarların yerinden oynamasıyla zaman zaman çıplak uçların birbirine temaz etmesi otomatik sigortanın açmasına sebep olabilir.
  • Otomatik sigortanız mekanik olarak bozulmuş olabilir.

Bozuk bir cihazın prize takılmasından dolayı da açma gerçekleşebilir. Genellikle cihaz içinde oluşan bir tasarım ya da yalıtım hatası kaynaklı faz-nötr ya da faz faz kısa devreler sebebiyle otomatik sigortanın açtığı görülebilir.

Forumdaki diğer yazımızı da okuyabilirsiniz;
B-C-D Tipi Otomatik Sigortaların Kullanım Yerleri


Ürün kataloğumuzu inceleyebilirsiniz;
- https://bit.ly/otomatiksigortalar

Aklınıza gelebilecek tüm soruları sorabilirsiniz. Cevaplandırmak konusunda memnun oluruz.

Saygılarımızla;
Federal Elektrik
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,970
Kullanıcılar
449,613
Son üye
Liderpano

Yeni konular

Geri
Üst