Otomatik kumandalı kümes kapısı hakkında.

Katılım
1 Eki 2016
Mesajlar
133
Puanları
1
Yaş
46
Herkese merhaba

Tavuklarım için bahçeye bir kümes yapmaya karar verdim. Fakat bahçeye in-çık biraz zahmetli olduğu için (ayrıca işte veya tatilde kümese müdahale edebilmek adına) otomatik kapı sistemi yapmaya karar verdim.

Resim 1 deki 4 kanal wifi röle sistemini hali hazırda başka işler için kullanıyorum. (çatıdaki kümesin ışıklarını, kamerasını ve havalandırma fanını bu sistem ile telefon üzerinden kontrol ediyorum) Bu sistemi kümesin kayar sistem kapısının ileri geri açılmasında kullanmak istiyorum.

Sorun şu ki elimde limit switclerim ve bu röle sisteminden başka bir ekipmanım yok. Yapmak istediğim ise mümkünse 4 kanal röle sisteminin "tek kanalını" aktif ettiğimde;

Motor çalışsın, kapı sona geldiğinde switche dokunsun ve dursun. Elektriği kumandadan kestikten sonra tekrar aynı düğmeye bastığımda motor ters tarafa dönsün ve sona geldiğinde dursun.

Tek kanal ile olmuyorsa aynı işlemleri 2 kanal ile yapabilirsem o da benim için yeterli olacaktır. 1. kanal motoru sağa döndürürken, kapı sona gelip durduğunda 2. kanalı aktif ettiğimde bu sefer ters tarafa hareket etsin.

Bu işi için 4 tane sw kullanarak yapabilirim diye düşünmüştüm. 2 tanesi sağ ve sol da kapı sona geldiğinde devreyi kesecek, diğer ikiside kapı sona gelip durduğunda aynı zamanda motorun yönünü tersine çevirecek.

Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz. Eğer başka ekipmanlar gerekliyse bu işi en uygun maliyetle nasıl çözebilirim.

(12v akü kullanıyorum)



Kapı test videosu


RESİM 1.
AH531-E-10-main2new.jpg
20210213_202018.jpg
20210213_202023.jpg
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Diğer linkleri inceledim. Kullanılan dil yinede benim seviyemi aşıyor. Ayrıca detaya pek inilmemiş (yada ben kavrayamadım)

Rica etsem bana parça listesi çıkartsanız?

Mesela;
- 2 tane 12V 5A Çift Kontak Röle (8 PİN )
- 2 limit switch
- 3 tane 10k direnç vs vs gibi.

bu şekilde ben malzemeleri toplarken sizde bana bana basit çizim yapabilirseniz yol alabilirim diye düşünüyorum.
 
Bu kartın 2 kanalını kullanarak ve ekstra bir h bridge motor sürücüsü + taktiğin limit siviclerini kullanarak bu iş çözülür.

Motorun amperine göre bir h bridge sürücü lazim.
 
Merhaba

Bu ürün olur mu?

Sürücü

Motorun amperi hakkında bilgim yok. 12v Redüktörlü çıkma bir motor. Kapıyı ileri geri hareket ettirecek kadar gücü var. Bu dan benim için yeterli geliyor.

Aslında bu kapıyı yapabilirsem 2. bir kapı daha yapmam gerekli. birisi kümesin dışa bakan kapısı diğer tel örgüyle kaplı küçük kapalı alan için. Linkteki ürün için 2 motor bağlanabilir denilmiş.
 
Şöyle bir video buldum. Videodaki 2:10 saniyeden itibaren sanki benim istediğim olayı yapıyor. Yani kumandanın A tuşuna bastığında motor bir yöne B ye bastığında diğer yöne dönüyor. Mesele işin içine kapı sona geldiğinde durmasını sağlayacak limit switchler girdiğinde nasıl bir düzenek yapılmalı.
Motor yön değiştirme

Sizin bahsettiğiniz sürücüyü veya videodaki uygulamayı baz alırsak bana basit bir çizim yapma imkanınız olur mu? Elle çizilmiş bir şey olabilir. sürücü + swler + motor hangi konumda olmalı bağlantı nasıl yapılmalı belirtebilirseniz sevinirim.

Video da klamensler ABC diye adlandırılmış benim wifi rölede NC vs tanımlar var. Hangi harf bendeki simgelere denk geliyor onuda anlayamadım.
 
Kapının sürgülü olması kolaylık sağlasa da arada tavukların sıkışma riski fazla. Bu riski en aza inirmek için engel sensörü ile biraz ayrıntıya girilebilir. Ya da aşağıdaki gibi alttan yukarı doğru kapatılan bir kapak sistemi ile risk en aza iner.
 
Adamın limit switch derdi olmadığı için 2 roleyle direkt h bridge yapmış. Ama zamanla kontaklar bozulur başın ağrır. En iyisi h bridge devre.
 
Kapının sürgülü olması kolaylık sağlasa da arada tavukların sıkışma riski fazla. Bu riski en aza inirmek için engel sensörü ile biraz ayrıntıya girilebilir. Ya da aşağıdaki gibi alttan yukarı doğru kapatılan bir kapak sistemi ile risk en aza iner.
Motor oldukca yavaş döndüğü için tavuklar bu süreçte kapıya yakalanmaz diye düşünüyorum. soldan-sağa 60sn de hareketini tamamlıyor. Ayrıca gece içeri girdiklerini kameradan gördükten sonra manuel kapatacağım. yani sıkışma riski oldukça düşük. videodaki sistem güzel olmakla beraber maliyeti sanırım arttıracak bir yapısı var. Ben eldekilerle minimum maliyetle ortaya bir şey çıkarmak istiyorum.
Adamın limit switch derdi olmadığı için 2 roleyle direkt h bridge yapmış. Ama zamanla kontaklar bozulur başın ağrır. En iyisi h bridge devre.
Haklısınız. Bu h bridge devreyi aldığımda bağlantılar nasıl olmalı?
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,033
Kullanıcılar
449,808
Son üye
Baharnev

Yeni konular

Geri
Üst