Opamp Devresi Çalışmaması

Merhabalar, Bilgisayar üzerinde voltaj izleyen opamp devresi tasarladım. Ancak gerçek hayatta denediğim iki farklı(f4558 ve tl081) devreyi çalıştıramadım. Devreyi 0 ile 14v ile besliyorum(xl6009 yükseltici ile). Evirmeyen girişi 0v veya 14v arasına 10kohm direnç ile bağlamama karşın hiçbir şey değişmiyor çıkış ucunda. Eğer elimi dokundurduğumda voltmetreyi okuyamıyorum bile muhtemelen dalgalanıyor. Bu opamplar nasıl çalıştırılır ? Özel farklı bir durumları mı var ?
1745702703974.webp1745702893753.webp

TL081 +V ve -V olmak uzere iki besleme ile calistirilir.

4558 de muhtemelen cift besleme icin tasarlanmis.

Bahsettiginiz tarz uygulama icin LM358'i deneyin.

Negatif gerilim üretemem ancak şöyle bir şey denedim, iki voltaj yükseltici kullanıp bunlardan birini 6 diğerini 12v ayarladım. yine aynı şekilde 0 ile 12v olarak besledim opampı. evirmeyen girişe de 6v verdim. yani 6v = gnd olsaydı -6 ve +6 voltajım olurdu gibi düşündüm. Ancak bir farklılık olmadı yani evirmeyen girişe girdiğim negatif veya pozitif voltajı çıkışta göremedim. Bir türlü anlayamadım sebebini. Ki bu devreyi batarya ile çalışan bir yerde kullanacağım. Yani negatif voltajı ancak bunun gibi bir yöntem ile elde edebilirim sanırım. Dikkatimi çeken şey elimi dokundurunca çıkışın değişmesi. Özellikle tl081de bu daha bariz ki kendisi jfet opamp olduğu için doğal, giriş empedansının olabildiğince yüksek olmasını istediğim içinde bu opampı kullanmayı düşünüyorum.

Soyle yap. Opampin beslemesini 14v olarak ver. Iki tane 1K yi da bu beslemeye bagla.

Direnclerin orta ucundan GND ye 10uf bagla.

Iki direncin birlesim yeri senin olcumler icin kullancagin uc olacak.

Simdi giris gerilimini bu sahte topraga gore verirsen opamp cikisindan istedigin degeri gorursun.

Mesela girise trimpot uzerinden topraga gore 8v ver.

Bizim olcum ucumuz 7v yani opampa 1v gidiyor. Cikistan olcum ucumuza gore 1v yada topraga gore 8v okuyacaksin.

Opamp girisine 10K baglamana da gerek yok.

Şu şekilde kurdum. Potansı hem + hemde - ye bağlayarak denedim. Hiçbir değişiklik yok. Aşağı doğru giden kabloda doğru avometre bağlanıyor. İki tl081 ile denedim. İkside sıfır daha yeni almıştım. Yani bozukta değil. Yine parmağımı dokundurunca avometre sapıtıyor. İlk defa opamp devresi kurmaya çalışıyorum ve bir türlü anlayamadım. Ki bunu başarabilsem ayrıca kazanç sağlayan devreyi de kurmayı planlıyordum.

Ekli dosyalar

• 1745709380534.webp
    1745709380534.webp
    212.2 KB · Görüntüleme: 8
Foto vermen iyi olmus ama cipin uzerinde 1 numarayi tanimlayan nokta ve yazilari gormeden cok ise yaramiyor.

Potansiyometrenin iki bas ucuna besleme vereceksin. Olcum icin iki direncin birlesim yerini sanal Gnd olarak dusunecegiz.

TL081 icin

1745745574790.webp

Aynı devreyi kurdum ama yine yok. Giriş tarafında potans yani giriş voltajı değişse de çıkışta değişiklik yok. Datashetde verilen şu devreyide kurdum. Bunu devreyi yaptığımda opamp çıkışında direk gnd, 0v oluyor. Opampa ne verirsem vereyim çıkış değişmiyor. Şematikdeki değerleri aynı tuttum devrede.1745779105249.webp

Opampı gerçek hayatta kulanılacağım zaman farkı birşey mi yapmam gerekiyor ? yani bir sürü opamp devresi var internetde. Bilgisayarda kuruyorum ama gerçekte şuan böyle oluyor.

Aynı devreyi F4558 ile denedim ve çalıştı. daha sonra bi amfi devresinden tl084cn buldum. Aynı devreyi tl084 ile kurunca da çalıştı. Datashetlere baktığımda hiçbir farkları yok gibi görülüyor. Sadece birinde 4 birinde 1 opamp var. Birde tl081de ofset uçları ayrılmış. Peki sıfır alıp denediğim 3 adet tl084 de bozukmu ? yada bu işteki gariplik nerde?

Forum istatistikleri

Konular
131,120
Kullanıcılar
454,868
Son üye
Toplagel

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri