Online Elektronik Kursları Hakkında Açık ve Net Bir Değerlendirme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mizan571
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mizan571

Üye
YouTube’da microelektronik adıyla elektronik kart tamiri yapan bir arkadaş var. Kart tamiri ve kurs işleri hazırlamış kendince. Daha önce Udemy olsun, çeşitli online platformlardan eğitimler almış biri olarak açıkça ifade etmem gerekirse bu kişinin eğitimci olabilecek biri olmadığını düşünüyorum.
Şunu özellikle ayırmak gerekiyor:
Mesleki olarak bilgili olabilirsiniz ama bu, iyi bir eğitimci olduğunuz anlamına gelmez.
Hazırladığı “temel elektronik” kursunda kurgu baştan sona yanlış. Örneğin derslerde www.falstad.com gibi simülasyon siteleri kullanılıyor. Videonun yarısında “şuraya bir kondansatör koyalım, şuraya gerilim verelim, şuraya şunu oturtalım” şeklinde anlatım ilerliyor. İki bilgi verecek; bu arada çizgi çekiliyor, öksürülüyor, burun çekiliyor, tüm çizim videonun içinde tamamlanmaya çalışılıyor ve sonunda sadece iki tane yüzeysel bilgi verilip geçiliyor.
Bu yöntemle temel elektronik öğretilmez.
Temel bir kurs hazırlanıyorsa, anlatım bilgisayar destekli simülasyon üzerinden değil; gerçek komponentler, sade devreler ve net mantık sırasıyla yapılmalıdır. Burada ise yapılan şey, bilgisayar üzerinde çizim yapıp bunu teknik resim diliyle anlatmak. Oysa temel eğitimde teknik resim dili kullanılmaz; teknik resim, temeli bilen kişi içindir.
Falstad gibi araçlar ancak destekleyici olabilir. Temeli öğretmek için değil, zaten öğrenilmiş bir bilginin davranışını göstermek için kullanılır. Burada ise simülasyon, anlatımın merkezine konmuş durumda ve bu da öğrenmeyi zorlaştırıyor.
Açık konuşmak gerekirse, 5 bin TL’nin çöpe gittiğini düşünüyorum. Ayıp olan şu: Mesleki olarak bilgili olabilirsin, kart tamirini iyi yapabilirsin; buna saygım var. Ama temel elektronik kursu hazırlamak ciddi bir eğitim disiplini, kurgu ve pedagojik yaklaşım ister. Bu içeriklerde bunların hiçbiri yok.
Bu yorumu karalama amacıyla değil, benim gibi bu kursları düşünen kişilere gerçekçi bir fikir vermesi ve belki içeriklerin geliştirilmesi umuduyla paylaşıyorum.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2026-01-03-10-52-10-537_org.videolan.vlc.webp
    Screenshot_2026-01-03-10-52-10-537_org.videolan.vlc.webp
    12.4 KB · Görüntüleme: 25
güzel insan, elektronik öyle kurslarla öğrenilecek bir şey değildir. ilk önce yelpazesi çok geniştir ve hiç kimse bu yelpazenin tamamına muktedir değildir. öğrenme kısmına gelecek olursan ilk önce istekli olmak lazım, sonrasında ise teoriden başlamak lazım. artık ne kadar kitap kaldı bilmiyorum ama temellerini yazılı olarak okumak lazım. teorik zemin ne kadar güçlü olursa olsun pratik her zaman bir adım öne götürür. öğrenmenin en iyi yoluda teori ve pratiği uygulamalı öğrenmektir/yapmaktır. üçüncü bir adım ise sabır ve sebat etmektir. kendin yap videoları temel için iyi bir başlangıç olabilir. sonra bizim gibi forumlarda sormaktan çekinmeyin. sorularınız ne kadar net olursa o kadar bilgilendirici cevaplar alırsınız. kolay gelsin.

Bir materyalin kalitesini değerlendirirken, beklenen hedefi gözönünde bulundurmak gerekiyor. Eğer elektronik devre tasarımı yapacak seviyede elektronik öğrenmek ise amaç, bu amaca ancak bir üniversitenin elektronik bölümünü okuyarak ulaşabilirsin. Bu da yüksek matematik (calculus) da çok iyi bir temel olmasını gerektiriyor. Mesela en temel komponentlerden olan kondansatör ve bobinin davranışını anlaman için türev ve temel diferansiyel denklemlerle ilgili bilgin olması lazım. Bu seviyede ders anlatılan youtube kanalları var, ama konu çok ağır, takip etmesi zor. Yani üniversite okumaktan çok fazla bir farkı yok :)

Ama genel olarak youtube'daki Türkçe kaynakların yetersiz olduğuna katılıyorum. Ezberden veya kulaktan dolma bilgilerle mevzu anlatılıyor, hiçbir teknik bağlamı ve anlamı olmayan deneyler yapılıyor. Birçok kanal da sağlam kartı kontrollü bir şekilde bozuyor, sonra da "hiç kimse bunu tamir edemedi, bakalım biz başarabilecek miyiz?" gibi sloganlarla video atıp daha önce suni olarak oluşturduğu arızayı gideriyor. Multimetre ile entegre ölçmeyi anlatan kanal bile var 😁

tamir olayı bambaşka bir şey, ustam çok büyük bir ustaydı. kendini övmeyi de severdi. kaynak makineleri tamirinde bir numaraydık. ama bazen küçük acemilikler yapabiliyordu. bir makinede bulamadığı arızayı ben bulunca çok şaşırmıştı. hiç aklımıza gelmeyecek bir yerdeki bir smd direnç yanık çıktı ve ben onu kazayla bulmıştum. başka bir makinada kartı değiştir düzelir demişti ben de sökerken karttaki soğuk lehimi görüp düzelttim.

Bir materyalin kalitesini değerlendirirken, beklenen hedefi gözönünde bulundurmak gerekiyor. Eğer elektronik devre tasarımı yapacak seviyede elektronik öğrenmek ise amaç, bu amaca ancak bir üniversitenin elektronik bölümünü okuyarak ulaşabilirsin. Bu da yüksek matematik (calculus) da çok iyi bir temel olmasını gerektiriyor. Mesela en temel komponentlerden olan kondansatör ve bobinin davranışını anlaman için türev ve temel diferansiyel denklemlerle ilgili bilgin olması lazım. Bu seviyede ders anlatılan youtube kanalları var, ama konu çok ağır, takip etmesi zor. Yani üniversite okumaktan çok fazla bir farkı yok :)

Ama genel olarak youtube'daki Türkçe kaynakların yetersiz olduğuna katılıyorum. Ezberden veya kulaktan dolma bilgilerle mevzu anlatılıyor, hiçbir teknik bağlamı ve anlamı olmayan deneyler yapılıyor. Birçok kanal da sağlam kartı kontrollü bir şekilde bozuyor, sonra da "hiç kimse bunu tamir edemedi, bakalım biz başarabilecek miyiz?" gibi sloganlarla video atıp daha önce suni olarak oluşturduğu arızayı gideriyor. Multimetre ile entegre ölçmeyi anlatan kanal bile var 😁
Calculus türev temel diferansiyel kondansatör bobin ilişkisi araştıracağım, multimetreyle entegre ölçülmex mi, genellikle izlediklerim mcu bacakları kontrol için kullanıyorlar

Micro elektronik Tamir konusunda bilgili dir.
Teorik olarak anlatımı yeterli olmaya bilir. Her eğitimci de çok iyi anlatmıyor veya beklentiyi karşılamıyor olabilir.

Mikro elektronik kurslarında onarım nasıl yapılmalı konusunu işler, başarılıdır da...
Burnunu çeker, dili sürçer, eli titrer bunlara takılmamak lazım. Aranırsa; Kusur herkeste vardır.
Elektronik ilgi ile öğrenilebilir. İlginiz varsa araştırırsanız, bilgi sahibi olursunuz. Öğrenmek isteyenin kapasitesine bağlı.
Herkes herşeyi bilemeye bilir.
Elektronik devasa bir ilim.
Kimi teoride başarılı dır, kimi pratikte...

Elektronik mühendisinin günlerce çözemediği arıza türünü, sanayii ye gidin, usta arızanın kaynağını size söylesin. Bu ustanın herşeyi bildiğini mi gösterir?
Ustaya söyleyin şöyle bir devre tasarımına ihtiyacım var. Mühendis size bir kaç günde hazırlar. Usta size Bakar bakar durur.
Kısacası herkes kendi alanında başarılıdır.
Mikro elektronik kurslarında ilk sizden şikayet duydum, belki başka da vardır.
Belki anlatım tarzı size uygun olmaya bilir. Adam kendisine yol açmış, para da kazanmak istiyor.
Eminim bir çok kişiye yararlı olmuştur.

Son düzenleme:
Micro elektronik Tamir konusunda bilgili dir.
Teorik olarak anlatımı yeterli olmaya bilir. Her eğitimci de çok iyi anlatmıyor olabilir.
Mikro elektronik kurslarında onarım nasıl yapılmalı konusunu işler, başarılıdır da...
Burnunu çeker, dili sürçer, eli titrer bunlara takılmamak lazım. Aranırsa; Kusur herkeste vardır.
Elektronik ilgi ile öğrenilebilir. İlginiz varsa araştırırsanız, bilgi sahibi olursunuz. Öğrenmek isteyenin kapasitesine bağlı.
Herkes herşeyi bilemeye bilir.
Elektronik devasa bir ilim.
Kimi teoride başarılı dır, kimi pratikte...

Elektronik mühendisinin günlerce çözemediği arıza türünü, sanayii ye gidin, usta arızanın kaynağını size söylesin. Bu ustanın bilgili olduğunu mu gösterir?
Ustaya söyleyin şöyle bir devre tasarımına ihtiyacım var. Mühendis size bir kaç günde hazırlar. Usta size Bakar bakar durur.
Kısacası herkes kendi alanında başarılıdır.
Mikro elektronik kurslarında ilk sizden şikayet duydum.
Belki anlatım tarzı size uygun olmaya bilir.
Eminim bir çok kişiye yararlı olmuştur.
Vatandaşın mesleğinde iyi olması eleştiri odağımda değildir. Öğrenci değilim. Meslek sahibi ne nedir kendince bilen biriyimdir. Para verip hizmet sağlıyorsan bir kalite olması gerekmezmi ? Objektif bir yorum değil sizin ki. Siz eğitim alacağım diye zamanınızı göznzün içine baka baka çalanlara göz yumbilirsiniz ben eleştiriyorum.

Amacım tartışma konusu açmak değil.
22 yaşındaydım.
Radyo-tv tamir kursuna gittim.
Hoca ders anlatıyor, bazı kısımlar da yanlış bilgi verdi. Düzeltme yapmak istedim. Kalk anlat dedi, tahta da anlattım. Bu hocanın veya kursun eksikliğini, zamanımızı çaldığını göstermez. Benim de çok bildiğimi göstermez.
Herkes herşeyi bilemez. Hocanın da bilmediği, eğitim konusunda kursunda eksiği olabilir.
Önemli olan sizin kurstan ne aldığınız, ne öğrendiğiniz.
Eminim bir takım bilgileri zaten kurstan öğrenmişsiniz dir.
Öğrenmenize de gerek yoksa; veya biliyorsanız
siz bir üst kademe premium öğrencisiniz dir.

Bizler hep öğrenciyiz, ömür boyu...

YouTube’da microelektronik adıyla elektronik kart tamiri yapan bir arkadaş var. Kart tamiri ve kurs işleri hazırlamış kendince. Daha önce Udemy olsun, çeşitli online platformlardan eğitimler almış biri olarak açıkça ifade etmem gerekirse bu kişinin eğitimci olabilecek biri olmadığını düşünüyorum.
Şunu özellikle ayırmak gerekiyor:
Mesleki olarak bilgili olabilirsiniz ama bu, iyi bir eğitimci olduğunuz anlamına gelmez.
Hazırladığı “temel elektronik” kursunda kurgu baştan sona yanlış. Örneğin derslerde www.falstad.com gibi simülasyon siteleri kullanılıyor. Videonun yarısında “şuraya bir kondansatör koyalım, şuraya gerilim verelim, şuraya şunu oturtalım” şeklinde anlatım ilerliyor. İki bilgi verecek; bu arada çizgi çekiliyor, öksürülüyor, burun çekiliyor, tüm çizim videonun içinde tamamlanmaya çalışılıyor ve sonunda sadece iki tane yüzeysel bilgi verilip geçiliyor.
Bu yöntemle temel elektronik öğretilmez.
Temel bir kurs hazırlanıyorsa, anlatım bilgisayar destekli simülasyon üzerinden değil; gerçek komponentler, sade devreler ve net mantık sırasıyla yapılmalıdır. Burada ise yapılan şey, bilgisayar üzerinde çizim yapıp bunu teknik resim diliyle anlatmak. Oysa temel eğitimde teknik resim dili kullanılmaz; teknik resim, temeli bilen kişi içindir.
Falstad gibi araçlar ancak destekleyici olabilir. Temeli öğretmek için değil, zaten öğrenilmiş bir bilginin davranışını göstermek için kullanılır. Burada ise simülasyon, anlatımın merkezine konmuş durumda ve bu da öğrenmeyi zorlaştırıyor.
Açık konuşmak gerekirse, 5 bin TL’nin çöpe gittiğini düşünüyorum. Ayıp olan şu: Mesleki olarak bilgili olabilirsin, kart tamirini iyi yapabilirsin; buna saygım var. Ama temel elektronik kursu hazırlamak ciddi bir eğitim disiplini, kurgu ve pedagojik yaklaşım ister. Bu içeriklerde bunların hiçbiri yok.
Bu yorumu karalama amacıyla değil, benim gibi bu kursları düşünen kişilere gerçekçi bir fikir vermesi ve belki içeriklerin geliştirilmesi umuduyla paylaşıyorum.
Bende bu konu hakkında aslında arkadaşa hak veriyorum, çok faydasız değil ama tam olarak da beklediğim gibi çıkmadı diyebilirim. Bende güç elektroniği konusunda daha çok devre üzerinde anlatmasını beklerken teorik anlattığını görünce şaşırdım

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri