Oksijen kaynağı standı yapımı (DIY)

0M42

Katılımcı Üye
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
571
Puanları
56
Arkadaşlar ufak tefek işlerimi görebileceğim maksimum 1 mm. çoğunlukla 0.70 mm. sac kaynatabileceğim bir oksijen kaynağı standı yapmayı düşünüyorum karpit kazanı vs. uğraşmak istemiyorum bir adet dalış tüpü alıp oksijen tüpü olarak kullanacağım.

Yanıcı gaz olarak piknik tüpü işimi görürmü ? Kaportacı bir arkadaşım var ona sorduğumda piknik tüpüyle yapacağın kaynak hiç sağlıklı olmaz cevabını verdi.Fakat başka bir kaynakçıya sorduğumda olur senin işini görür dedi birde size sorayım dedim.
 
Jet pürmüz denilen (çakmak tipleri bolca görülebilen), alevi hızlı üfleyen bir pürmüz var. Bununla sarı ve alüminyum kaynağı yapılabiliyor. Bunun büyük ve küçük olanları var, büyük olanlarına normal tüp dedantörünün yetişmediği görülüyor.
Ayrıca kurtağzı denen uç ile buzdolabı tamiratı yapıldığını biliriz. Bu sayılanlar hiç oksiyen olmadan yapılanlar.
Oksijenin depolanma basıncı ile değişik özellikteki gazların depo basıncının incelenmesi gerek, beklenmedik bir sorun olmamasının sağlanması lazım.
Piknik tüpü ile büyük tüp aynı gaz, LPG ve sanayi boy büyük tüpten çeşitli yerlerde bu küçük tüplere gaz basıldığı duyulmuştur.
Küçük tüpün olmaması için sebep görmüyoruz ama fiyat olarak daha pahalı olacaktır. Mutfak tüpü boyu daha karlı olur. Hazır küçük oksijen tüpleri de bulunmakta hatta soğutma işi yapan yerlerde bahsedildiği tip küçük stantlar hazır olarak satılıyor.

Tabi elektrod, gazaltı ve argon kaynaklarını hatırlatalım, daha geniş bir teknik elde edilebilir vbu sayede.
Başarılar...
 
oksijen kaynağı yapmak için asitilen gazı (karbit gazı) kulanılır ve oksijen
küçük boy tüpler var 6.kg lık
buzdolabı parça satanlarda ve hıdavat satanların bazılarında bulunuyor.
 
Asetilen alevinin karbürleyici özelliği vardır. Alevin içerisindeki pozisyona göre etkileri değişir.
Yerine göre daha uygun olabilir ama sadece yapabilirlik için; oksijen olmadan bahsettiğimiz pürmüz ve kurtağzı, oksijenli mutfak tüpü vb iş görecektir.
 
Ev tüplerinde bütan ve propan karışımları kullanılır.
Asetilen-bütan propan... hepside karbon ve hidrojen atomlarının değişik sayılardaki dizilimlerinden ( bileşik ) oluşur.
Bunların içerisinde en yüksek enerji ve dolayısıyla en yüksek çalışma sıcaklığı asetilen ile elde edilir.
İş yeri çabucak ısıtılır ve kaynak yapmaya elverişli hale gelir.
Isıtma ne kadar hızlı ise o kadar iyidir oksidasyon az olur , dekapan ( kaynak tozu ) kullansanız dahi.
Bu yüzden kaportacılar asetilen kullanır.

Oksijen yüksek basınçlarda depolanabilir sorun yok ama asetilen yüksek basınç ile depolanamaz formülü geri dönemez biçimde bozulur.
Bu yüzden genel olarak 6 bar lık tüplerde bazı özel durumlarda tüp içinde özel süngerimsi dolgularla 16 bar kullanıldığı olur.
Her halükarda bir tüpte fazla depolanamaz ve pahalıya gelir.

O yüzden sürekli kullanana karpit ocağı şarttır denilir hem ucuz hem pratiktir, ama kullanım bilgisi de gerekir , emniyeti alacan pisliğini temizleyeceksin falan , ortam müsait olmalıdır atölye gibi ..
Ama atölye dışı çalışmalar için asetilen tüpü kolaylıktır.

Buz dolapçılar piknik tüpü ile yetinir çünkü zaten bakır boru kaynatırlar , ya gümüş ya da sarı tip tel kullanırlar yani iş kolaydır , ama saç kaynağında düşünme asetilen tercih et , özellikle para sorunu yoksa.
Değişik ölçülerde lüleleri ve kolları olan kaliteli kaynak şaloma takımı ( hamlaç diyende var ) kullan.

http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0CCkQFjAC&url=http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Temel Oksi-asetilen Kaynağı.pdf&ei=XinhVLykKoaCzAOIvYDgCA&usg=AFQjCNGlqIQnStPlZv2A_0m_Vxc79_bVyg&sig2=oHZHeNaBGin4o7grQJAP_w&bvm=bv.85970519,d.bGQ

Ek olarak :
Dalış tüpü ile uğraşma çıkışları farklı olur .
Oksijen çıkışında 2 göstergeli ayarlı regülatör şart ve piyasada bulunanlar oksijen tüpleri ile uyumlu.
Ayrıca dalış tüplerinde saf oksijen olmaz derin dalışlardaki mix ler haricinde sadece normal hava ( ancak %16-22 oksijen ) olur yani kaynak yapılamaz.
Dalış tüpü ile oksijen tüpü benzerliği sadece yüksek basınca dayanıklı oluşlarıdır ~~300 bar gibi yüksek kullanım basıncına dayanan dikişsiz özel yapım şeyler..
Tüplerin rengi de içeriğini net şekilde belirtir standardı var yani.
Ucuza mal etmek için iş açma başına.

Yapacağın işe göre oksi asetilen kaynağına başka alternatifler olabilir , "tig kaynağı" nı araştır.
 
Son düzenleme:
Dalış tüpüne oksiyen bastırmaktabn bahsediyor anlaşılan. Biz basınç değerleri ile incelenmesi gerektiğini, oksijen için hazırdaki ufak ve ya büyük tüpleri incelemesi gerektiğini ele aldık.
Heves gibi başlar ama yapabilirlikten ziyade seriliği, kısaca randumanlılığı önemlidir.
LPG (mutfak tüplerine de basılır daha ucuz görüldüğünden) asetilenin iki katına yakın ısıl değere sahiptir. metreküp ve kg başına verilen değerleri birebir karşılaştırmak gerekir. Ancak asetilenin alev özellikleri vardır, alevler adyabatik alev sıcaklığı vb ile değerlendirilmelidir ki, bu gazlar birçok şeyi eritebilir.
CaC2 + 2H2O = C2H2 + Ca(OH)2 + ısı Bu reaksiyon ile karpt taşı asetilene dönüşür, birkaç parça kireç tipi bir taşın istendiğinde bu biçimde kullanılması bir tekniktir, başka teknikler kullanılırken de bulundurulabilir. Ama kaynak ortamındaki koku, sepetinin boşaltılması gereği, kazanda artan basınçtan dolayı dışa boşalım önemli sorun olabilir.
Sarı kaynak çok iş için gayet sağlamdır, bahsettiğimiz pürmüz tek başına iş görür ama piknik tüpü pahalıya gelir, mutfak tüpü uygundur. Ve de bu tip saclar normal elektrod kaynağı ile de kaynatılabilir. Alçıpan döşeme için 1mm kutu profiller elektrod ile (zor da olsa) kaynatılabilmektedir.
Başarılar...
 
Değerli cevaplarınız için teşekkür ederim, elektrik kaynağı ile 1 mm. sacı punta punta şeklinde zor bela yapabiliyorum amperi yeterince düşürmeme rağmen 0.7 lik sacı kağıt gibi yakar herhalde.Ayrıca zamanında 1mm. elektrot çok aramıştım ama bulamamıştım.

Tig kaynağını araştırayım tekrardan teşekkür ederim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,222
Mesajlar
915,913
Kullanıcılar
450,009
Son üye
onur yıldız71

Yeni konular

Geri
Üst