Nasıl etkili ve güzel soru sorulur?

Erdem⁣

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Ocak 2013
Mesajlar
713
Puanları
106
Aslında bu konuda oldukça uzun süredir yazmak istiyordum.

Neden yazma ihtiyacı gösterdiğimi de izah etmeye çalışayım.

Elektrik Mühendisliği konusunda teknik konuların konuşulduğu yabancı bazı sayfalar var. Önceden bu sayfanın bilgisayar bilimi ya da Yazılım Mühendisliği konusundaki sayfalarını takip ediyordum.

Elektrik Mühendisliği sitesinin istatistiklerine geçenlerde bakmıştım. Türkiye'den oldukça az kullanıcı var. Tabi başka bir ülkenin vatandaşı olan ya da ülke bilgisini paylaşmak istemeyen kullanıcılar olabilir.

Örneğin benim tanıdığım Yazılım Mühendisi bir arkadaş var. Çalıştığı programlama dili konusunda dünyada sayılı uzmanlardan bir tanesi diyebilirim. Ama bahsettiğim yazılım mühendisliği ile ilgili sayfada bir kaç tane iletisi var.

Tüm bunları bir tarafa bırakırsak, bunun matematiksel ispatını yapmayı başkalarına bırakıyorum. Ama Elektrik Mühendisliği bölümünde yaklaşık 5.000 puan ve üstü kullanıcılara iyi mühendis diyebiliriz.

%1'lik en üstteki kısma ise artık kullandığımız analog, sayısal, haberleşme sistemlerini tasarlayan mesleğinin en üst noktalarına gelmiş uzmanlar olarak görebiliriz.

Bir de benim gibi meraklı turşucular var.

Konuya geliyorum. Bizim öğrencilerimiz bu sayfalarda soru sormaya çalışıyorlar. Ama nasıl soru sorulacağını bilmedikleri için genellikle kısa bir sürede eksi oy alıyorlar. Ya da o soru kapatılıyor.

Bakıyorum Elektrik Mühendisliği bölümünde başka ülkelerden bazı öğrenciler zamanında temel konularda ama güzel sorular sormuş. Okulu bitirmiş, bu sefer sorulan sorulara güzel yanıtlar veriyorlar. İyi mühendis olma yönünde hızlı adımlarla ilerliyorlar.

Nasıl etkili ve güzel soru sorulur? Bu konuda aklıma gelenleri sizlere izah etmeye çalıştım.
  • Soru başlıklarında imdat, acil, yardım, yandım gibi ünlemler kullanmayın.
  • Soru başlıklarında konuyu teknik olarak özetleyen bir başlık seçin.
- Arkadaşlar, bu soruyu yapamadım, yarın ödev yetişecek lütfen yardım edin ❌

Bu yanlış çünkü hem konuyu teknik olarak özetlemiyor. Hem de kimse sizin hocanızı tanımayabilir. Yarına ödevin yetişip yetişmemesi sizi ilgilendirir.

- İşlemsel yükselteç denkleştirici tasarımı ✅

Sorunun işlemsel yükselteç kullanarak denkleştirici ("compensator") tasarımı ile ilgili olduğu anlaşılıyor.
  • Soru soracağınız konunun ya da devrenin nasıl isimlendirildiğini öğrenin. Eğer bilmiyorsanız mazeret bildirin.
- Akım aynası ödevim var, hesaplamaları yapar mısınız ❌
kWJ2u.jpg
Buradaki hata sorduğu devrenin ismini bilmiyor. Geçenlerde bu tür bir soruyu bizim öğrencilerden bir tanesi Elektrik Mühendisliği sayfasında sordu. Hem de ödevinin hesaplamalarını başkalarının yapmasını istiyor. Tabi kapatıldı.​
Eğer bilmiyorsanız, bilmiyorum diyebilirsiniz.​
  • Başkalarının sizin ödevinizi yapmasını beklemeyin.
- Diferansiyel denklem sorusu ❌
soru111.png

Bu şekilde bir soruya yanıt alma olasılığınız oldukça düşüktür. Başkalarının sizin ödevinizi, siz hiç çaba göstermeden, gayret göstermeden çözüp çözümü de size göndereceğini düşünmeyin. Çok az da olsa istisnalar olabilir.

- İşlemsel yükselteç analog sayısal çevirici ✅

Arkadaşlar işlemsel yükselteç ile analog sayısal çevirici yapmaya çalışıyorum. Devre şeması ve benim yaptığım hesaplamalar aşağıdaki gibidir. Ama bir yerde takıldım. Lütfen yardım eder misiniz ?

islemselyukseltec1-png.55283

Bu güzel bir soru. Neden demek ki bu soruyu soran öğrenci dersine çalışmış. Devre şemasını ve kendi yaptığı çözümü de gösteriyor.

Eğer kendi çözümünüzü paylaşırsanız bu tür sorulara yanıt alma olasılığınız daha yüksek olacaktır.

  • Sorularınızda devre şemasını varsa yazılım örneğini mutlaka paylaşmaya çalışın. Devre şeması çizimi için Fritzing, LTSpice, MicroCap gibi benzetim programlarından faydalanabilirsiniz. Bunların hiç biri kurulu olmasa bile tarayıcı üzerinden kullanabileceğiniz yazılımlar var.

  • Yazılım örneği gönderiyorsanız ekran görüntüsü ya da resim olarak değil metin olarak gönderin. Yazdığınız örneği hizalamaya özen gösterin. Ayrıca kullandığınız dili örneğin C++ seçerseniz daha güzel görüntülenecektir.
kod.png

kod2.png


Yazılım örneği ekledikten sonra nasıl görüntülendiğini burada görebilirsiniz.

C++:
#include <iostream>

int main()
{
    std::cout << "Merhaba Dünya" << std::endl;
}
 
İşim tekniği bir tarafa be şuna inanırım..

Cevapta bilgiden gelir, sual de...

Genelde arkadaşlar ne istediğini bilemediği için onu tanımlayıp düzgün iki satır yazamıyorlar. Sonrası da kaos oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,627
Kullanıcılar
449,935
Son üye
mehmetenessunger

Yeni konular

Geri
Üst