Multimetre kullanımı

corrosive

Üye
Katılım
17 Ocak 2019
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba arkadaslar elimde ucuz yollu bir Multimetre var. Bu cihaz ile evde bulunan bazi seylerin pil sarj cihazı vs. Voltajlarini olctum herhangi bir sikinti yok ancak 6v 4ah isildak akusunu olceyim dedim aku 4 ah olmasina ragmen 7.44 gibi bir rakam olctu ayrica multimetrenin kablolari da isinmaya basladi nerede yanlis yaptim acaba yoksa cihaz mi arizali
20190130_172035.jpg
 
Malesef akulerin amper kapasiteleri bu sekilde olculmezler.

Akim olcumu bir yukun kaynaktan cektigi akimi olcmek seklinde olmalidir.

Yaptiginiz olcum şekli cok tehlikelidir. Olcu aleti akuye kisa devre olarak baglanmakta bu yuzden kablo isinmaktadir.

Baglantiniz asagidaki gibi olmali.

multimetre-amper-olcmek.jpg
 
Malesef akulerin amper kapasiteleri bu sekilde olculmezler.

Akim olcumu bir yukun kaynaktan cektigi akimi olcmek seklinde olmalidir.

Yaptiginiz olcum şekli cok tehlikelidir. Olcu aleti akuye kisa devre olarak baglanmakta bu yuzden kablo isinmaktadir.

Baglantiniz asagidaki gibi olmali.

multimetre-amper-olcmek.jpg
Cok tesekkur ederim cok guzel acikladiniz ben voltaj gibi amperin de direkt kaynaktan olculebilecegini saniyordum
Aletin patlamadığına şükredin.Akım kade-
mesinde voltaj ölçmüşsünüz.
Evet siz hocalarim sayesinde anladim yaptigim yanlisi
 
Amper kademesinin amacı devreye bağladığınız alıcının kaç amper çektiğini görmektedir.

Akü üzerinde yazan (4 ah) 4 amper saat demektir. yani 1 amper gücündeki bir alıcıyı 4 saat kesintisiz çalıştırabilir anlamına gelir
 
Çok tehlikeli bir şey yapmışsınız. Kesinlikle aküleri, cep telefonu pillerini kısa devre yapmayın.

Bir pil, gerilim kaynağı modellenirken bir iç direnci varmış gibi modellenir.

images_circuits_battery-model.gif


Kurşun asitli pillerin (akü) iç direnci çok küçüktür. Eğer kısa devre yapılırsa çok yüksek akım ortaya çıkabilir. Ve kısa devre yapmaya devam edilirse akü ısınıp, patlayabilir, içindeki asitler etrafa saçılabilir.
 
Merhaba. Max. 10 A'deki amper ölçüm kademesi ve kırmızı prob kablonun yeri çok doğrudur, ancak aküyü volt ölçer gibi direk problarla ölçmüşsünüz, aküdeki 4 amper (Veya 10 A kademesinde olduğu için akü üzerinde yazan A değeriyle, yani anlık olarak akülerden çekilebilen en yüksek amper kapasitesinin 10 A'ya çok yakın bölümü) bu anda multmetre içinden tüm amperiyle geçerken bu kabloyu doğal olarak fazla ısıtmıştır, kabloyu veya elinizi yakmadan veya bu aküye bir zararı vermeden çok ucuz atlatmışsınız, geçmiş olsun. Volt ölçümünde; ölçülen alıcı kaynak için bu alıcı kaynağa göre prob uçları paralel (şönt) olarak bu ölçümü yapılır, amper ölçümünde ise içinden akım geçecek olan bir alıcı (ampül gibi) ile seri bağlanılıp multimetreyle seri olan bağlantıdan sonra bu problara bağlanır. Yani ölçülecek bir alıcı kaynağa göre seri bağlantıyla bu ölçüm her zaman yapılmış olur.

Not: Bir genellemeyi yaparak bir uyarıda bulunayım bu konuda. Yeni herhangi bir cihazı veya makineyi satın aldığınızda, satın aldığınız makine ve cihaz daha önce hiç kullanmadığınız model ve markaysa,, yeni yeni teknolojiler (tadilatlar) eklenmişse eğer, olmazsa olmaz kullanma kılavuzunu (Instruction) mutlaka baştan sona okuyun, kılavuzda sadece ing. olarak yer alıyorsa eğer, türkçesi yer almıyorsa bunu kopyalayıp (Metin olarak yazıp) Google/çeviri'den ing. 'niz iyi değilse türkçeye mutlaka çevirin. Ancak satın aldığınız makine ve cihaz, eğer marka ve model olarak bir öncekiyle tıpa tıp ayniyse o zaman kullanım kılavuzuna hiç bakmadan da kullanırsınız, ancak bu şartta direk kullanmanın bir sakıncası olamaz.

Multimetrelerin ing. veya türkçe kullanım kılavuzunda amper/mA ölçümü, volt, omaj (direnç) ,diyot, transistör sağlamlık testi, sesli omaj ölçümü, vb. açıkça yer almaktadır, yani hangi kademede ve kırmızı ve siyah kablonun hangi deliklere bu ölçümler sırasında takılacağı açıkça yazılıp bazen bir şemayla da (Sn. Serkan_48'in de devre şemasıyla belirttiği gibi) belirtilmiş olması lazımdır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Kullanma klavuzu okuma konusunda kesinlikle katılıyorum hocam ama bizler bu konuda eksigiz maalesef.

Zamaninda ilk aldığım multimetrelerden birisinde yaptığım yanlis ölçümle cihazı bozduktan ve satın aldığım demonte vestiyerin ortalarinda yaptığım hatadan dolayi söküp tekrar monte ettikten sonra, montaj - kullanma klavuzlarinin önemli ve gerekli olduğunu anladım :)

Hala çok bilmişlik yapıp okumadığım da oluyor. Bu da genetik aktarımın bir sonucu olsa gerek.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst