Motor sürücüleri için Toroid-Trafo

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2011
Mesajlar
4,985
Puanları
1,506
Yaş
48
If I were building my own power supply, I could buy a toroidal transformer and a 10A 100V bridge rectifier (less than $10), and a computer grade 63V 15,000 uF can-style capacitor (about $35). Or, I would buy a complete unit from AnTek, such at the PS-3N50 for $85 (www.toroid-transformer.com).

"Eğer ben olsaydım bir toroid-trafonun yanı sıra 10A 100V köprü doğrultucu (böyle mi diyoruz?) ve 63V 15000uF kapasitör de alırdım. Veya hazır bir ünite alırdım" diyor.

Kapasitörü neden eklediğini aşağı yukarı anlayabiliyorum ama doğrultu köprüye neden ihtiyaç var?

Hazır ünite dediği de şöyle bir şey herhalde: https://www.google.com.tr/search?q=...AhVjG5oKHTsMApAQ9QEIOTAD#imgrc=1H1-JDShr-UwHM:
 
Step motor sürücülerinde yaygın ve ucuz seçenek DC girişli olanlar, 60 voltun üzerinde AC seçenekleri de başlıyor.

SMPS'e oranla toroid trafonun fiyatı daha uygun ancak çıkışı AC. Bu nedenle ve sürücümüz AC değilse çıkışın DC'ye doğrultulması (köprü diyot/rectifier ile) ve kapasitör eklenmesi gerekiyor. Yanlış bilmiyorsam bu yapının adı (yukarıdaki hazır ünite örneği) regülesiz/unregulated güç kaynağı.

Regülesiz güç kaynakları amatörler için en uygun çözüm olabilir. Fiyatı uygun, elektronik olarak SMPS'e göre regülesiz daha basit, yapılabilir! toroid trafo + köprü diyot + kapasitör (ucuz değil) ile, daha az arıza olasılığı var. Leadshine açıklamasında gereken gücün %50-70 oranında daha düşük akımda regülesiz güç kaynağı seçilebileceğini söylüyor, bu ise ekonomik bir çözüm olmasını sağlıyor.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/posts/682544/

Kısaca üç yöntem kullanabiliriz,

* DC sürücü + regülesiz, akımı gerekenden %30-50 eksik seçme şansı
* DC sürücü + SMPS, akım için gerekenden %30 fazla güvenlik payı
* AC sürücü + Toroid trafo, akım motorların gerektirdiği kadar

SMPS ile regülesiz güç kaynağını karşılaştırdığımızda SMPS'le regülesize oranla yaklaşık iki katı kadar akım (amper) sağlamamız gerektiğini görüyoruz. SMPS bir çok elektronik devre içeriyor bu yüzden güvenilir ve dolayısı ile fiyatı yüksek ürünleri seçmemiz gerekiyor. Bu nedenlerle SMPS ve regülesiz güç kaynağı çözümü arasında büyük bir fiyat farkı ortaya çıkıyor. SMPS güç kaynaklarında bir sorun da genelde 48 volt üzeri ürün bulunmayışı. İstenilen güçte ve volt/amper değerinde toroid trafo sardırılabilmesi de önemli bir esneklik sağlıyor.

Toroid trafonun AC çıkışı, AC sürücü tarafından önce DC'ye doğrultuluyor ve 1.41 oranında voltaj artışı geliyor. Örneğin 48VAC x 1.41 = 68VDC.

DC sürücü ile regülesiz güç kaynağı kullanımında, AC/DC doğrultulması sonucunda toroid trafonun voltajı 1.41 oranında artmış oluyor, çevrim kayıplarını bilmiyorum önemli oranda ise düşülmesi gerekir.

Toroid trafo ile (doğrudan AC sürücü ile veya regülesiz güç kaynağı ile) çözümde fiyat karşılaştırması yaparken, akım değerlendirmesine ilave olarak DC gerilimde oluşan 1.41 oranındaki artışı da göz önüne almamız gerekiyor.
 
Son düzenleme:
Bu durumda AC gerilim kabul eden sürücü için doğrudan totoid trafo bağlamakta sakınca yok, diye anlıyorum.
 
Doğrudur.

Step motorların sürücüler tarafından DC voltaj ile beslenmesi gerekiyor. Diğer bir deyişle, AC sürücüler için, kendi içerisinde AC/DC çevrimi de yapabilen sürücülerdir diyebiliriz.
 
Son düzenleme:
Faraday kafesi yap abi örgü telden olur ya da Emi filitreler var cihazların girişine konuyor daha faydalı olur.
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum/posts/732912/

Bu örnekte bakır folyo sargıların arasında, düşününce dışında da olsa işe yarayacaktır gibi geliyor. İlanlarda folyoların kalınlıklarını yazmıyorlar, alırsanız artık sizden öğreniriz.

Tormak'a ben de sormuştum, konu hakkında doyurucu bir bilgi gelmemesi şaşırtıcı. Teorik olarak toroid trafonun kapladığı hacim dışında manyetik alanının sıfır olduğu söyleniyor (?), ne kadar güvenilir çünkü manyetik alan çok güçlü. Belki elektrik/elektronik bölümünden yardım gelir.

Faraday kafesi yap abi örgü telden olur ya da Emi filitreler var cihazların girişine konuyor daha faydalı olur.

EMI filtre hatla ilgili bu ise toroid trafonun kapladığı hacimde oluşan manyetik alanla ve doğrudan elektronik üzerinde oluşturacağı gürültü ile ilgili diye düşünüyorum (?).
 
Son düzenleme:
Bu bakır folyolar genelde ses sistemlerinde önem arz ediyor. Nedeni ise mesela şöyle anlatayim. Bir pikap için anfi yaptınız. Pikabın giriş voltajı bir kaç milivolttur ve bu bir kaç milivolt yüzlerce katına yükseltilmesi gerekir. Eğer etrafta oluşan manyetik alan yayan transformatör v.s. var ise bunların oluşturacağı iletkenler üzerindeki indüklenme hoparlörlerden zırıltı ( 50 hz parazit ) oluşturacaktır.

Bundan kurtulmanın en kolay yolu trafoyua bir faraday kafesi yapıp bu yayılan manyetik alanı yakalayıp en kısa noktadan toprağa iletmektir.
 
Bundan kurtulmanın en kolay yolu trafoyua bir faraday kafesi yapıp bu yayılan manyetik alanı yakalayıp en kısa noktadan toprağa iletmektir.

Toroid trafonun yan yüzeyinin bakır folyo ile çevrilmesi Faraday kafesi oluşturmak veya gürültüyü önemli oranda azaltmak için yeterli midir? Yoksa alt, üst bütün yüzeylerinin de folyo ile kaplanması mı gerekir?
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,718
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst