Modbus Algoritması

Katılım
16 Ara 2018
Mesajlar
11
Puanları
1
Merhaba modbus hakkında takıldığım bir yer var,
ilk defa modbus uygulaması yapacagım
modbusda rs485 iki telli bağlantı kullanarak 5 adet servo haberleşmesi yapmak istiyorum hem veri okuyup hem veri yazacagım, ancak daha önce hep plc fiziksel pinler üzerinden işlemler yaptığım için algoritmayı kurarken sıkıntı yaşıyorum.
5 adet servom var bunlara
servo1
servo2
servo3
servo4
servo5
diyelim

algoritmayı kurarken programın bazı yerlerinde servoya veri yazmam gerekiyor bazı yerlerde servodan veri okumam gerekiyor, bazen aynı anda 2 servoya veri göndermem gerekiyor ancak seri haberleşme yaptığım için sırayla göndermem gerekecek. Sorunum şurda ben program üzerinde aynı anda yazma yaptığım zaman program onu bir görev sırasına koyup sıraylamı gönderiyor yoksa 1. görev bitmeden 2. yi göndermeye mi calısıyor, ben modbusla çoklu servoyla haberleşirken ne tarz bi algoritma düşünmeliyim bana fikir verirmisiniz ?
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Normalde eğer PLC içinden okuma ve yazma yapıyorsanız oradaki switch leme ile gönderiyor olmanız gerekli. PLC ne yapacaktır okuma sırasını bırakıp yazma fonksiyonu ile servolara veri gönderecektir ve onayı alınca da ilgili işlem bitmiş olur.
Ancak dediğiniz gibi 2 cihaza aynı anda veri göndermek çok mümkün değil (broadcast yazma hariç) paralel Rs485 hatları olsa belki çözüm olabilir. Ancak modbus verileri çok uzun veriler değil hali ile hissedilmeyecektir.

Sizin için aynı anda işlemin zaman aşımı ne kadar olmalıdır? Belki de tasarımınızı değiştirmek zorundasınız.
 
örneğin bir Servo1 motoru pozisyon1 e gittiği zaman Servo2 ve Servo3 aynı anda hareket edecektir.
burada benim yaptığım Servo1 den pozisyona gittiği bilgisini alıp Servo2 ve Servo3 e hareket vermek.

seri haberleşmede aynı anda olamayacagı için ladder içinde benim mi sıraya koymam gerek yoksa ladder bu işlemleri kuyruklu sıra ile teker tekermi işler ?
 
Belirttiğiniz işlemleri sfc sıralı fonksiyonlar şeklinde yapabilirsiniz. Ladder ile klasik mantık ile de olur ancak uğraştıracaktır.

Her iki durumda da bir işlem için yapilan haberleşmede, "Haberleşme sona erdi" bilgisini aldığınızda bir sonraki işleme başlayacaksınız.
 
Son düzenleme:
Belirttiğiniz işlemleri sfc sıralı fonksiyonlar şeklinde yapabilirsiniz. Ladder ile klasik mantık ile de olur ancak uğraştıracaktır.

Her iki durumda da bir işlem için yapilan haberleşmede, "Haberleşme sona erdi" bilgisini aldığınızda bir sonraki işleme başlayacaksınız.

hocam anlattığınız sfc sanırım benim ihtiyacım olan şey onunla ilgili araştırma yapacağım teşekkür ederim.
 
  • Beğen
Tepkiler: huh

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,857
Son üye
Bluent

Yeni konular

Geri
Üst